Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Το ΕΣΡ είχε συγκατανεύσει στο σχέδιο σωτηρίας για το Mega...

...αλλά οι μέτοχοι αδιαφόρησαν! 
του Δημήτρη Καλαντζή*
Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κύριο Ροδόλφο Μορώνη να μας δώσει συνέντευξη στην έκτακτη εκπομπή που βγάζουμε οι εργαζόμενοι του Mega για να μάθουν όλοι οι συνάδελφοι αλλά και η κοινή γνώμη τη στάση που κράτησε το ΕΣΡ στην περίπτωση του Mega, τις επαφές που έγιναν, πως αντιμετώπισε το σχέδιο σωτηρίας που πρότειναν οι εργαζόμενοι και ποια περιθώρια υπάρχουν πλέον για να μην κλείσει το κανάλι. Ο κύριος Μορώνης, αφού συμβουλεύτηκε το σώμα, μου απάντησε ότι το ΕΣΡ έκρινε ότι.. δεν είναι σωστό τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης να δώσει συνέντευξη. Δέχτηκε όμως να με ενημερώσει για όλα όσα διαδραματίστηκαν (και αυτά που μπορούν να γίνουν από εδώ και πέρα), ώστε να τα μεταφέρω στους συναδέλφους για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη γνώμη για το πώς φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Θα μεταφέρω τη συζήτησή που είχα με τον κύριο Ροδόλφο Μωρώνη με τη μέγιστη ακρίβεια. Από αυτή προκύπτει:
-Οι μέτοχοι του Mega ουδέποτε προσέγγισαν το ΕΣΡ για εξεύρεση λύσης.
-Η επιστολή με την οποία κάποιο χαμηλόβαθμο στέλεχος της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ζητούσε από το ΕΣΡ να εγκρίνει… προκαταβολικά οριακά νόμιμες πρακτικές δεν θα μπορούσε να απαντηθεί θετικά ούτε από δημόσια αρχή της… Ουζουμπούρου – όχι από δημόσια Αρχή κράτους μέλους της Ε.Ε.

-Το ΕΣΡ είπε στους εργαζομένους (οι οποίοι ήταν οι μόνοι που έτρεξαν και τρέχουν για να μείνει ανοιχτό το κανάλι) ότι δεν ήταν αρνητικό στην εφαρμογή του σχεδίου σωτηρίας (εταιρεία «κέλυφος» που θα απορροφούσε την Τηλέτυπος) με βάση το συγκεκριμένο business που είχε ετοιμαστεί. Μάλιστα το ΕΣΡ πρότεινε τον τρόπο για να μην πέσει «μαύρο» στο κανάλι (με τον προσωρινό χαρακτηρισμό του ως «θεματικό»), ακόμα κι αν δεν είχε προλάβει η νέα εταιρία να απορροφήσει τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ μέσα στις προθεσμίες του νόμου. Αρκεί οι μέτοχοι να συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καταθέτοντας αίτηση αδειοδότησης με οποιοδήποτε σχήμα εταιρίας, κάτι που τελικά δεν έγινε.
-Η λύση τώρα είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Θα πρέπει οι μέτοχοι να καταθέσουν αίτηση για την 7η άδεια. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει κι άλλος ενδιαφερόμενος, θα ακολουθηθεί η διαδικασία πλειστηριασμού και το τίμημα θα ανέβει υψηλότερα από τα 35 εκατομμύρια που ήταν στην πρώτη φάση των αδειών.
-Θεματικό ενημερωτικό κανάλι δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο. Οι άδειες για τα θεματικά κανάλια θα προκηρυχθούν τον Ιούνιο και θα αφορούν μόνο σε παιδικά, αθλητικά, μουσικά και άλλα κανάλια πλην των ενημερωτικών. Τα θεματικά κανάλια μπορούν να απασχολούν μόλις 200 εργαζόμενους.
Μεταφέρω την κουβέντα μου – και όχι συνέντευξη – με τον κύριο Ροδόλφο Μορώνη με τη μέγιστη ακρίβεια:
                 
                 ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΡ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ MEGA
Έγιναν δύο συναντήσεις με αντιπροσωπεία εργαζομένων του Mega – στην μία ήταν παρούσα και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ το σχέδιο «διάσωσης» του Mega. Το σχέδιο προέβλεπε κάποια νέα εταιρία να διεκδικήσει μία από τις επτά άδειες, η οποία εταιρία στη συνέχεια θα απορροφούσε τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, δηλαδή το MEGA. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ είπαν στην αντιπροσωπία των εργαζομένων ότι είναι δικαίωμα μίας εταιρίας να εμφανιστεί στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία άδεια. Το τι θα έκανε στη συνέχεια ήταν επιχειρηματική επιλογή της ίδιας της εταιρίας για την οποία επιλογή το ΕΣΡ δεν θα μπορούσε να είχε οποιονδήποτε λόγο. Δηλαδή το ΕΣΡ δεν θα είχε λόγο στο πως θα χρησιμοποιούσε την άδεια η νέα εταιρεία, απλώς θα έλεγχε αν το τηλεοπτικό προϊόν που θα εμφάνιζε στον αέρα θα ήταν σύμφωνο με τους νόμους. Η αντιπροσωπία εργαζομένων ζήτησε από το ΕΣΡ αν θα ήταν δυνατόν το δώσει γραπτά αυτή τη διευκρίνιση και το ΕΣΡ απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται.

                                         ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ MEGA
                      AN ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ;
Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων είπε στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ ότι υπήρχε κίνδυνος να μην προλάβει να γίνει η απορρόφηση του Mega από τη νέα εταιρία και να πέσει «μαύρο» στο κανάλι. Το ΕΣΡ απάντησε ότι η νομοθεσία πραγματικά προβλέπει ότι σε τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, τα κανάλια που δεν θα μετείχαν στη διαδικασία αδειοδότησης ή θα αποτύγχαναν να πάρουν άδεια, θα ήταν υποχρεωμένα να κλείσουν. Η νομοθεσία όμως αναφέρει συγκεκριμένα για «κανάλια της ίδιας μορφής», δηλαδή κανάλια ειδησεογραφικά. Έτσι λοιπόν θα μπορούσε να ερμηνευτεί (από την ολομέλεια του ΕΣΡ) ότι αυτή τη στιγμή το Mega δεν είναι ενημερωτικό – έχει πάνω από ένα χρόνο που δεν είναι ενημερωτικό-, επομένως θα μπορούσε το ΕΣΡ να δεχτεί ότι το Mega δεν ανήκει στην κατηγορία των καναλιών που θα έπρεπε να κλείσουν, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη λύση που πρότειναν οι εργαζόμενοι (σ.σ. νέα εταιρία που θα απορροφούσε το Mega). Το ΕΣΡ ουσιαστικά υπέδειξε στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων τι θα μπορούσε να ισχυριστεί το κανάλι ώστε να μην κλείσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης. 

                                ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ (Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΣ)
                                                      ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΕΣΡ;
Ο κύριος Ροδόλφος Μορώνης μου είπε ότι ούτε οι μέτοχοι της Τηλέτυπος, ούτε κάποιος εκπρόσωπός τους επιχείρησε όλο αυτά το διάστημα να απευθυνθεί στο ΕΣΡ. Ουδείς. Υπήρξε μόνο κάποιο σημείωμα, το οποίο ζητούσε από το ΕΣΡ να δεσμευτεί εκ των προτέρων για ένα θέμα το οποίο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να προέκυπτε. Ήταν αδιανόητο το ΕΣΡ να γνωμοδοτήσει για μία θεωρητική διαφορά…
                                                             ΤΟ ΕΣΡ ΕΙΧΕ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ
                              ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
Το ΕΣΡ στις επαφές του με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε αφήσει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι, όπως μέχρι τώρα ανεχόταν την αυθαίρετη αλλαγή της φυσιογνωμίας του καναλιού (δεν είχε πλέον ενημερωτικό πρόγραμμα, όπως είχε υποχρέωση να έχει), θα έδειχνε την ίδια ανεκτικότητα για να παρακαμφθούν τα όποια τεχνικά εμπόδια. Και αυτό θα το έκανε για χάρη των εργαζομένων.

                                              ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΤΑΝ
                                    Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ MEGA
O κύριος Μορώνης μου είπε ότι το σενάριο το οποίο του είχε εκθέσει η αντιπροσωπία των εργαζομένων ήταν η μοναδική διέξοδος για τη σωτηρία του Mega. Έπρεπε να είχε κατατεθεί μία αίτηση για άδεια και από εκεί και πέρα τι θα έκανε αυτή η εταιρία που θα κατέθετε την άδεια δεν θα αφορούσε το Συμβούλιο. Δεν χρειαζόταν καμία έγκριση του Συμβουλίου για την απορρόφηση του Mega! Όπως δεν χρειάζεται καμία έγκριση από το Συμβούλιο για τον «χ» αδειούχο να αγοράσει τα στούντιο του «ψ» ή να κάνει οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική κίνηση. Αυτά δεν απαιτούν έγκριση του συμβουλίου. Το ΕΣΡ έχει επιδείξει ανοχή στο Mega γιατί το ενδιαφέρει το μέλλον των εργαζομένων και όχι του οποιουδήποτε επιχειρηματία.

                                   ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ MEGA
Σύμφωνα με το νόμο, το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο το ταχύτερο δυνατόν να βγάλει καινούργια προκήρυξη για την 7η άδεια που έμεινε αδιάθετη. Αν όμως τώρα εμφανιστεί και δεύτερος υποψήφιος, αποκλείεται αυτή η άδεια να δοθεί για 35 εκατομμύρια. Θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Η μόνη περίπτωση σωτηρίας πλέον του Mega είναι να διεκδικήσουν οι μέτοχοί του την 7η άδεια με οποιοδήποτε τίμημα. Φαντάζει όμως δύσκολο. Πως θα δεχτούν τώρα να δώσουν ίσως και παραπάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ, όταν πριν είχαν υπολογίσει στο business plan τους 35 εκατομμύρια ευρώ και μετά άλλαξαν γνώμη και είπαν ότι είναι μεγάλο το ποσό;
                                        
                                     ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΕ 200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Για να μην κλείσει το Mega σε περίπτωση που δεν διεκδικήσει ούτε την 7η άδεια, θα πρέπει να εμφανιστούν στο ΕΣΡ οι μέτοχοί του (και όχι πια οι εργαζόμενοι) και να ζητήσουν να χαρακτηριστεί θεματικό κανάλι, που επιθυμεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τα θεματικά κανάλια που θα προκηρυχθεί το καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση όμως, και εφόσον δεν τίθεται πλέον θέμα σωτηρίας των θέσεων των εργαζομένων, μπορεί η ολομέλεια του ΕΣΡ να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα των επιχειρηματιών του Mega αφού η άδειά τους το 1993 ήταν για «γενικού περιεχομένου» κανάλι. Το ΕΣΡ θα μπορούσε για αυτόν τον λόγο να είχε κλείσει το Mega εδώ και 14 μήνες αλλά δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι. Από τη στιγμή που εκλείπει αυτός ο λόγος… Άδεια για ενημερωτικά κανάλια δεν πρόκειται να δοθούν παρά μόνο για παιδικά, πολιτιστικά, αθλητικά, μουσικά κ.α. Και αυτά τα κανάλια μπορούν να απασχολούν από 200 εργαζόμενους (100 τα περιφερειακά). Η λύση υπέρ των εργαζομένων του Mega ήταν μόνο αυτή που πρότειναν οι εργαζόμενοι.
                      
                                   ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
       «ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ» ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ, ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ
                                      ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ;
                                ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
                                      ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΩΣ ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΣ;
Θεωρητικά η ένσταση είναι σωστή. Στο Mega μπορεί να γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός ο επιχειρηματίας αλλά στα χαρτιά δεν υπάρχει πουθενά το όνομά του. Στα χαρτιά υπάρχουν 8-10 εξωχώριες εταιρίες που στο ΕΣΡ «υποπτεύονται» ότι κρύβεται αυτός ο επιχειρηματίας αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί και τυπικά η ταυτότητά του.

- το κείμενο του Δ. Καλατζή είναι από το postmodern

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.