Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΠΟΕΣΥ: Ένα συνέδριο μακριά από τα προβλήματα των δημοσιογράφων…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με το «Μέτωπο για την Ανατροπή» στο ΠΡΙΝ
Οι δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές, φτάνουν να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια», όταν νιώθουν ότι κάποιος μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση.
-Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Ποια σχέση είχε η διαδικασία αυτή με τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου, ασφαλιστικό, εργασιακά κ.α. Ποια στάση κράτησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις; 
-Καμία… και αυτό αποτυπώθηκε στην εικόνα που παρουσίασε το τριήμερο συνέδριο, το οποίο όμως διήρκησε ελάχιστες ώρες, χωρίς να συζητηθεί κανένα ουσιαστικό θέμα. Το μόνο που βρήκαν να πουν οι εκπρόσωποι του γραφειοκρατικού-καθεστωτικού συνδικαλισμού ήταν οι κορώνες περί… επίλυσης του ασφαλιστικού μας και για… αίσιο τέλος σχετικά με τον ΕΔΟΕΑΠ.  Αυτοί ακριβώς που συνέβαλαν στην υλοποίηση των εργοδοτικών-κυβερνητικών σχεδίων
Στο συνέδριο, που κατά γενική ομολογία, ήταν το  χειρότερο όλων που έχει διεξάγει η Ομοσπονδία, απουσίαζε η πλειοψηφία των συνέδρων, προερχομένων από τις κυρίαρχες παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην αίθουσα δεν παρευρίσκονταν παρά μόνο το 20-25% των συνέδρων κάθε φορά. Χαρακτηριστικά που απεικονίζουν την τραγική κατάσταση στο συνδικαλιστικό χώρο των δημοσιογράφων, με έκδηλη την αναντιστοιχία της πλειοψηφίας των συνέδρων με την αγωνιούσα βάση των εργαζομένων-ανέργων, μελών των ενώσεων συντακτών. Αντίθετα, ακόμη μια φορά διακρίθηκαν οι κάθε είδους μηχανορράφοι, δολοπλόκοι και καρεκλοκένταυροι, υπηρέτες εργοδοτικών και κυβερνητικών συμφερόντων.
Με ιδιοκτησιακή νοοτροπία, έχουν την εντύπωση ότι παίζουν στο «δικό τους γήπεδο» και γι’ αυτό θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι λυκοσυμμαχίες και η απλή κατοχή των εδρών, δεν είναι δυνατή από μόνη της να τους διασφαλίσει την απαραίτητη αποδοχή και «νομιμοποίηση» στη συνείδηση της βάσης των εργαζομένων, ειδικά μετά από αυτή την εξοργιστική «πραξικοπηματική» αρχή της νέας θητείας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
Οι υποτιθέμενοι «καταστατικο-λάγνοι» και δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές, φτάνουν να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια» κάθε φορά που νιώθουν ότι κάποια ασυμβίβαστη φωνή μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι και είναι σε θέση να ενισχύσει τον διεκδικητικό μας ρόλο ως κλάδου, απέναντι στην όποια εξουσία, εργοδοτική και κυβερνητική, ανεξαρτήτου χρώματος και προέλευσης. Οι εκλογές που διεξήχθησαν στο τέλος του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ την περασμένη βδομάδα για την ανάδειξη των οργάνων της Ομοσπονδίας αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση.

-Τι ακριβώς συνέβη, από που εκπορεύθηκε και τι επιδιώκει;
-Η πλειοψηφία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων τους (Αντωνιάδου, Καπάκος, Κουμπιάς, Μπερεδήμας) αποφάσισε ετσιθελικά να υφαρπάξει τη μία από τις δύο έδρες που δικαιούται το «Μέτωπο  για  την Ανατροπή», μέσω της απροκάλυπτης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Βλέπετε, ενώ μέχρι χθες εφάρμοζαν πιστά και απαρέγκλιτα το – ούτως ή άλλως περίπλοκο και άθλιο εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας – τώρα διαπίστωσαν ότι δεν τους βόλευε και αποφάσισαν να το αλλάξουν!
Για να πετύχουν δε τον στόχο τους, εισήγαγαν μια καινοφανή θεωρία για την ΠΟΕΣΥ, ότι οι ενώσεις-μέλη είναι δήθεν ιεραρχημένες από το καταστατικό – ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕ (αν και στην ΕΣΠΗΤ ψήφισαν περίπου διπλάσιοι σε σύγκριση με την ΕΣΗΕΜΘ…) – κάτι που, σύμφωνα με αυτούς, σημαίνει ότι με αυτή τη σειρά πρέπει να κατανεμηθούν και οι έδρες – και όχι με βάση την εκλογική δύναμη των συνδυασμών και υποψηφίων, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ και εφαρμοζόταν μέχρι τώρα. Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν την πρώτη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» όχι στον πρώτο σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιό μας, τον συνάδελφο Δημήτρη Σταμούλη από την ΕΣΠΗΤ, αλλά στον δεύτερο, σε μένα από την ΕΣΗΕΜΘ. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισαν να μείνει αδιάθετη η μία έδρα της ΕΣΠΗΤ, ώστε να την απονείμουν στην εκπρόσωπο του προέδρου της Μπερεδήμα – και, ώ του θαύματος, πολιτικού συμμάχου της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αντωνιάδου!
Το συγκυβερνητικό μπλόκ (ΝΔ_ΣΥΡΙΖΑ) «έκλεψε», με πραξικοπηματικό τρόπο,  τη δεύτερη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» από την ΕΣΠΗΤ
-Πως αντέδρασε το Μέτωπο και τι αποφάσισε η εφορευτική επιτροπή;
-Φυσικά καταθέσαμε ένσταση, διεκδικώντας τόσο την μία από τις δύο έδρες της ΕΣΠΗΤ (στην α’ κατανομή) όσο και τη μία από τις δύο της ΕΣΗΕΜΘ (από την γ’ κατανομή). Προς επίρρωση δε των επιχειρημάτων μας, επικαλεστήκαμε τα πρακτικά των εκλογικών αναμετρήσεων των τριών τελευταίων τακτικών συνεδρίων της Ομοσπονδίας (7ο το 2014, 6ο το 2011 και 5ο το 2008), που δείχνουν την πάγια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατανομή των εδρών – δηλαδή, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης του συνδυασμού και την επιλογή των συνέδρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σταυροδοσία τους. Με άλλα λόγια, οι σύνεδροι του κάθε συνδυασμού επιλέγουν από ποιον και με ποια σειρά επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.
Όμως, η εφορευτική επιτροπή απέρριψε την ένσταση. Κι αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι προχωρούν, χωρίς αιδώ, σε ένα ακόμη «πραξικόπημα», μετά από τα όσα έχουν συμβεί στον ΕΔΟΕΑΠ τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο άλωσης και αντιδραστικής στροφής του κλάδου.
-Τώρα πως θα πορευτεί το Μέτωπο για την Ανατροπή;
-Υποσχόμαστε ότι με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε μέσα κι έξω από τα «θεσμικά» όργανα, όχι μόνο δεν θα χαριστούμε σε κανέναν αλλά θα εντείνουμε τη δράση μας για τα δίκαια του κλάδου και ειδικά υπέρ των πιο αδύναμων συναδέλφων που ορισμένοι θέλουν να τους καταστήσουν «αόρατους», φοβισμένους και στοιχισμένους πίσω από τις γραμμές τους.
Πέρα κι έξω από στενά συντεχνιακές νοοτροπίες, η πραγματική μας δύναμη είναι άλλη: Σε ένα περιβάλλον γενικότερης εργασιακής κατακρεούργησης, με το βάρβαρο χτύπημα στο κατακτημένο με πολύχρονους αιματηρούς αγώνες δικαίωμα στην απεργία, την ασφαλιστική ισοπέδωση, τη φτωχοποίηση, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τη συνολική αναδιάρθρωση του μιντιακού τοπίου προς όφελος των νέων βαρόνων του Τύπου και την προκλητική απόκρυψη του πλούτου των ελίτ στους «φορολογικούς παραδείσους», η μόνη οδός που μας απομένει είναι να συνεχίσουμε την κοινή πάλη με όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες μας από… όπου και αν προέρχονται.
-Πρόσφατα υπήρξε πραξικόπημα στη συγκρότηση προεδρείου στο ταμείο σας, τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και καθεστωτικές «λυκοσυμμαχίες» στην ΕΣΗΕΑ και τώρα οι πραξικοπηματικές ενέργειες στην ΠΟΕΣΥ. Ποια είναι τα σχέδια των δυνάμεων του κυβερνητικού- εργοδοτικού μπλοκ στο χώρο των ΜΜΕ;
-Η γενική πολιτική εκτίμηση είναι ότι επιχειρείται μια γενική αναμόρφωση του τοπίου στα MEDIA από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά την ανατροπή στα πρόσωπα και τζάκια εκδοτών, μεγαλοκαναλαρχών – το επόμενο επεισόδιο θα το δούμε με τις τηλεοπτικές άδειες – ακολουθεί η μεθοδευμένη ανατροπή στο συνδικαλιστικό τοπίο, με καθοριστική παράμετρο τις εξελίξεις που προηγήθηκαν στον ΕΔΟΕΑΠ. Η συνεργασία Αντωνιάδου (ΝΔ) – Καπάκου (ΣΥΡΙΖΑ) στην πρώτη σε δύναμη Ένωση την ΕΣΗΕΑ και η παρουσία Καρούτζου (δεξιός πρόεδρος  ΕΔΟΕΑΠ) – Γκανά (συριζαίος παράγοντας και ισόβιος πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ, επί δεκαετίες άνθρωπος των ιδιοκτητών στον έλεγχο των χρεών τους στο ΕΤΑΠ/ΜΜΕ  – διοικητικοί) ήταν ουσιαστικά ο καταλύτης των εξελίξεων στη μεταμόρφωση του ΕΔΟΕΑΠ, σε αγαστή συνεργασία με κυβερνώντες και  εργοδότες και σχέδια των δύο τελευταίων περί άλωσής του. Με δεδομένες τις ανακατατάξεις στο συνδικαλιστικό τοπίο, ο ρόλος της Ομοσπονδίας και του νέου ΔΣ της, αναμένεται καθοριστικός των εξελίξεων που θα δούμε να εξυφαίνονται στο επόμενο διάστημα στο συνδικαλιστικό χώρο των ΜΜΕ.
Μονόδρομος ο αυτοοργανωμένος αγώνας από τα κάτω-Δημιουργία πανελλαδικού συνδικάτου Τύπου με αγωνιστικά ταξικό προσανατολισμό.
-Εσείς ως Μέτωπο για την Ανατροπή, τι διαφορετικό πρεσβεύσατε και τι προτείνατε για τα ανοιχτά μέτωπα;
-Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με το καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μιντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους και ένα κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων, να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου μαζί με τις μεμονωμένες «αθόρυβες» απολύσεις από διάφορα Μέσα.
Τα τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η  διακοπή κυκλοφορίας της «Μακεδονίας» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι –με την  εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλόμενων,  με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά  εκδοτικά συγκροτήματα. Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.
Στο ασφαλιστικό και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι διοικούντες τα σωματεία μας, περιλαμβανομένης της ΠΟΕΣΥ, δεν κατάφεραν να πετύχουν τίποτε από το αρχικό πλαίσιο υπεράσπισης που συλλογικά ο κλάδος είχε διαμορφώσει. Παραδόθηκαν άνευ όρων, αντί να προχωρήσουν σε πλήρη και γενική ενημέρωση του κλάδου, συσπειρώνοντας τον αγωνιστικά. Σύρθηκαν στην γραμμή της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες (αφού πρώτα με κυβερνητική απόφαση καταργήθηκε το  αγγελιόσημο προκαλώντας οικονομική ασφυξία στον κλάδο) και με αμφότερους να ακολουθούν μια παρελκυστική τακτική, έχοντας σε ομηρία όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση. Αυτούς που θριαμβολογούν πάνω στα ερείπια του κλάδου εξυμνώντας ένα σαθρό οικοδόμημα εν μέσω ενός βομβαρδισμένου μιντιακού τοπίου, θα τους κρίνει η ιστορία. Μια ιστορία, όμως, που δεν θα την γράψουν οι συνήθεις ύποπτοι «νικητές» της, αλλά οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι στα ΜΜΕ.
Επίσης, ένα πάγιο αίτημά μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού πανελλαδικού συνδικάτου Τύπου με αγωνιστικό-ταξικό προσανατολισμό (χρόνια τώρα  διακηρύττουμε την αναγκαιότητα για ένα κλάδο, ένα ταμείο, ένα συνδικάτο), μεταλλάσσεται και διαστρέφεται με χρησιμοθηρικό τρόπο από τα επίσημα χείλη της γνωστής και μη εξαιρετέας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας νέας τάξης «αιμοδοτών». Μετρούν «κεφάλια» και όχι ισότιμους συναδέλφους. Μέχρι πρότινος, τους αποκαλούσαν «κατσαβίδια». Τώρα, ξαφνικά, τους «αγάπησαν». Η υποκρισία, περισσεύει.
7-Τι προτείνετε συγκεκριμένα για τα ανοιχτά μέτωπα;
-Εμείς λέμε ότι είναι στο χέρι όλων μας, η δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας, ανάμεσα σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΜΜΕ και να παλέψουμε όλοι μαζί, για τα δίκαια του κλάδου μας και των δικαίων όλης της κοινωνίας. Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι αξιοπρεπείς μισθοί, η ασφάλιση, η παύση της εργοδοτικής-κρατικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Ο μόνος δρόμος να ακολουθήσουμε είναι αυτός του αυτοοργανωμένου αγώνα από τα κάτω, της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας. Για την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία στην ενημέρωση, που για μας είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας
Αναδημοσίευση:mediatvnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.