Επικίνδυνες τακτικές πάνω απο τις κάλπες του ΕΔΟΕΑΠ.
Anaδημοσίευση από asfalistiko.gr
Η ψηφοφορία για την αλλαγή καταστατικού στον ΕΔΟΕΑΠ, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ, διεξάγεται μέσα σε πρωτοφανές κλίμα απειλών, εκβιασμών και αντιστροφής της πραγματικότητας. Το πολυδιαβασμένο «Ένας κόσμ
ος ανάποδα» σίγουρα θα ήταν πολύ πιο πλούσιο αν γραφόταν μετά από όσα συμβαίνουν πέριξ της οδού Σισίνη.
Του Μιχάλη Σιάχου
Παντού διασκορπισμένα τρικάκια και πλακάτ καρφωμένα σε περίοπτες θέσεις στα παρτέρια του Οργανισμού, προειδοποιούν τους προσερχόμενους στην ψηφοφορία ότι (άκουσον-άκουσον) αν δεν ψηφίσουν «ναι» τότε θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι που δεν θα ξαναπάρουν επικουρική σύνταξη. Δεκάδες πληρωμένα SMS και mail «κουνάνε αυστηρά το δάχτυλο» στα μέλη και περιγράφουν τα χειρότερα που θα φέρει μια… λάθος επιλογή τους.
Τις τελευταίες μέρες έχει πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής ή αξιοπρέπειας σωστότερα που είχε απομείνει στον εν λόγω κλάδο. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βιώνουν ένα απίθανο μπούλινγκ και σύρονται σε μια εκβιαστική ψηφοφορία, την οποία οι… ηγεσίες, υπό τις ευλογίες του υπουργείου Εργασίας, έχουν βαφτίσει καταστατική συνέλευση.
Το αδιέξοδο για την επιβίωση του Οργανισμού βεβαίως και είναι υπαρκτό. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές του αδιεξόδου σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο είναι εξόχως προκλητικό να αρνούνται οποιαδήποτε ενημέρωση και συζήτηση πριν την ψηφοφορία και επιπλέον να αντιστρέφουν μεθοδικά και με απερίγραπτο κυνισμό την πραγματικότητα.
Οι fast track διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τα εφτά μνημονιακά χρόνια στη χώρα μας είναι πλέον φανερό πού οδήγησαν και πάντα διαφημίζονταν ως ύψιστη ανάγκη, ως μονόδρομος, ως στάση ευθύνης, ως αναγκαίο κακό για τη σωτηρία μπροστά στην τάχα επερχόμενη καταστροφή. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον ΕΔΟΕΑΠ θυμίζει σε τίποτα τις εν λόγω πρακτικές και μεθοδεύσεις; Ρητορικό το ερώτημα…
Ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση του ΕΔΟΕΑΠ; Τα μέλη που προσέρχονται να ψηφίσουν; Αυτοί ευθύνονται για την κατάργηση του αγγελιόσημου, αυτοί ευθύνονται για τις επί ενάμιση χρόνο ατέρμονες συναντήσεις και συνεννοήσεις, αυτοί ευθύνονται για την μη υλοποίηση αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων και τον προκλητικό χειρισμό ενός ολόκληρου κλάδου;
Και το αποκορύφωμα της προκλητικότητας των βασικών πρωταγωνιστών του εκβιαστικού σκηνικού είναι η ξεδιάντροπη μομφή σε όποιον θέτει ζήτημα: «Ορίστε ποιοι θέλουν να κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ»! Με την ίδια ευκολία το πάνε κι ένα βήμα παρακάτω: «Είσαι με τους εκδότες που αντιδρούν στη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ», λένε χωρίς ντροπή!
Ξετσίπωτα επιχειρήματα επαγγελματιών της χειραγώγησης και των (εκάστοτε -το τονίζουμε αυτό) κυβερνητικών διαδρόμων που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός τους. «Καλυμμένοι» θα είναι αν η κάλπη βγάλει «ναι» και θα μοστράρουν ως σωτήρες του ΕΔΟΕΑΠ, «καλυμμένοι» θα είναι κι αν η αλλαγή καταστατικού απορριφθεί, αφού «υπεύθυνοι» θα είναι όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν ή… απερίσκεπτα ψήφισαν «όχι».
Επικίνδυνες τακτικές σε μια πολλαπλά επικίνδυνη περίοδο, που το σίγουρο είναι ότι θα αφήσουν βαθιά τα χνάρια τους όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγει την Τετάρτη το βράδυ.
Για το ρεπορτάζ, πάντως, να πούμε ότι μέχρι τη 1 σήμερα το μεσημέρι είχαν ψηφίσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη περίπου 700 μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ θυμίζουμε ότι για να είναι «έγκυρη» η διαδικασία πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη συνολικά 5.055 μέλη.