Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

'Οχι στο 2% για ΕΔΟΕΑΠ και από τους εκδότες του Διαδικτύου

Μετά τους εκδότες και τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών και η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.) εκφράζει την αντίθεσή της («αγανάκτηση») σχετικά με την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ και κυρίως για το 2% επί του τζίρου. Οπως αναφέρει η ΕΝΕΔ με την τροπολογία "επιχειρείται ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος των ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να καλυφθούν «αμαρτίες» άλλων και δήθεν να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ".
Αναλυτικά η ανακοίνωση των Εκδοτών Διαδικτύου:
"Οι δημοσιογράφοι – εργαζόμενοι σε ελληνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις όλα αυτά τα έτη δεν είχαν δικαίωμα εγγραφής ούτε στην Ε.Σ.Η.Ε.Α., ούτε φυσικά στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Και ενώ πράξεις και παραλείψεις των διοικούντων αυτών οδήγησαν στη δημιουργία ενός τεράστιου ελλείματος στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., με το οποίο οι ελληνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις δεν είχαν και δεν μπορούσαν να έχουν καμία σχέση, με την προτεινόμενη κατεπείγουσα τροπολογία θεσπίζεται ειδική εισφορά εις βάρος των μελών μας ίση με το δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών τους (ούτε καν δηλαδή επί των κερδών που βεβαίως σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν). 
Καλείται, δηλαδή, ο κλάδος μας να καλύψει το έλλειμα που δημιούργησαν άλλοι (πολλοί εκ των οποίων μάλιστα ήδη έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη) και για ένα ταμείο στο οποίο οι εργαζόμενοι μας, όλα αυτά τα έτη, δεν μπορούσαν να είναι μέλη, ακόμη και αν το ήθελαν και αυτοί αλλά και εμείς !
Η ΕΝ.Ε.Δ., από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο διάλογος για τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ξεκαθάρισε πως πάγια θέση της είναι μεν η ένταξη των δημοσιογράφων των διαδικτυακών επιχειρήσεων στο εν λόγω ταμείο (ή σε άλλο ταμείο αλλά πάντως μαζί με τους συναδέλφους τους των λοιπών «παραδοσιακών» μέσων ενημέρωσης) και βεβαίως η διάσωση αυτού στο πλαίσιο λογικών ρυθμίσεων, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να κληθούν αυτές να αναλάβουν τις αμαρτίες άλλων.
Συν τοις άλλοις, με τη νέα ρύθμιση, ως διατυπώθηκε από την κυβέρνηση, ευνοούνται για πολλοστή φορά οι γνωστές αλλοδαπές – πολυεθνικές διαδικτυακές πλατφόρμες που εισπράττουν πάνω από το 70% των εσόδων από τη διαδικτυακή διαφήμιση στην Ελλάδα, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα Ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς να απασχολούν ούτε ένα εργαζόμενο στην Ελλάδα. Βεβαίως, η νέα εισφορά 2%, ως διατυπώθηκε στην τροπολογία, δεν τις αφορά (ενώ θα μπορούσε, αν η ρύθμιση είχε θεσπισθεί με διαφορετικό τρόπο), κάτι που οδηγεί στην έτι περαιτέρω αύξηση του αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελληνικών διαδικτυακών επιχειρήσεων.
Είναι, πλέον, βέβαιο ότι η νέα ρύθμιση, στην καλύτερη περίπτωση θα επιφέρει δραματική μείωση των θέσεων εργασίας και, στην χειρότερη, τον αφανισμό των ελάχιστων πλέον βιώσιμων ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.   
Για τους λόγους αυτούς καθίσταται προφανές ότι η ΕΝ.Ε.Δ. θα επιδιώξει άμεσα την ακύρωση των σχετικών διατάξεων της νέας ρύθμισης, προκειμένου να διαφυλάξει την ίδια την ύπαρξη και βιωσιμότητα των μελών της και, ως εκ τούτου, και τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων σε αυτά.-

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2017
Το Δ.Σ. της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.