Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Μητσοτάκης - εκδότες «φρενάρουν» την ρύθμιση για ΕΔΟΕΑΠ

του Μιχάλη Σιάχου
Για την άλλη βδομάδα πάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ στη Βουλή, μετά τις επιφυλάξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αντίδραση των εκδοτών.
Τις τελευταίες ώρες, στην ηγεσία του υπουργείο Εργασίας επικρατεί μια σχετική «παγωμάρα» για το θέμα, η οποία έχει καταλαγιάσει τον αρχικό… ενθουσιασμό και τη βιασύνη για άμεση, ακόμα και με διαδικασίες κατεπείγοντος, κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που αναμενόταν να γίνει σήμερα ή αύριο.
Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για το μούδιασμα των τελευταίων ωρών.. Ο πρώτος αφορά την, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιφύλαξη που εξέφρασε σε στενούς του συνεργάτες για το θέμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της ρύθμισης που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. θα τοποθετηθεί επίσημα αφού πρώτα μελετήσει σε βάθος το ζήτημα.
 

Ο δεύτερος παράγοντας, αφορά την αντίδραση μερίδας των εκδοτών (δείτε αναλυτικά εδώ), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια για την θεσμοθέτηση του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
Η κυβέρνηση, με βάση και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν γίνει όλους τους προηγούμενους μήνες, εκτιμούσε ότι παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες δεν θα υπάρξει τέτοια αντίδραση από τους εργοδότες. Η στάση, λοιπόν, μερίδας των εκδοτών σε συνδυασμό με την επιφύλαξη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία, μια ανοιχτή παρέμβαση της τρόικας και μια κυβερνητική υπαναχώρηση σε ένα θέμα το οποίο ήθελε να εγγράψει στον κατάλογο των επιτυχιών της.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, η μετάθεση για την άλλη βδομάδα της κατάθεσης στη Βουλή της ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ, δεν σχετίζεται τόσο με την αναμονή του αποτελέσματος από την τριήμερη ψηφοφορία των μελών του ΕΔΟΕΑΠ για την αλλαγή του καταστατικού του (δείτε αναλυτικά εδώ), όσο κυρίως με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αντίδραση των εκδοτών, κινήσεις που αποτελούν και έμμεσο… νεύμα προς την τρόικα για το θέμα.

- από το asfalistiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.