Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ο Μ.ΓΚΑΝΑΣ ως αντιπρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ παρέδωσε στο Υπερταμείο έκτρωμα ΕΦΚΑ πάνω από 1,2 ΔΙΣ ευρώ μετρητά και ακίνητη περιουσία.

ο Πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ
Το επόμενο DEAL ο ΕΔΟΕΑΠ
Τώρα μας ζηταει με το πιστόλι στο κρόταφο να τον ξανά εμπιστευτούμε!!!  
ΕΠΗΕΑ: Όλοι στις κάλπες του ΕΔΟΕΑΠ  

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με εκπρόσωπους της εργοδοσίας και αφού καταλήξαμε –μετά από ένα χρόνο- σε  συμφωνία, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα.
«Ξύπνησαν» και οι εκδότες των εφημερίδων οι οποίοι, στην πλειονότητά τους δεν είχαν μέχρι τώρα αντιμετωπίσει το θέμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει.
Αφού επί 13 μήνες δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ για την ασφάλιση των εργαζομένων τους και είχαν απαλλαγεί  από το αγγελιόσημο, που ήξεραν ότι εδώ και μισό αιώνα υποκαθιστούσε τις εισφορές τους, πιθανώς να θεώρησαν ότι θα συνεχιστεί επ΄άπειρον   η αποχή τους από οτιδήποτε έχει να κάνει με την περίθαλψη των εργαζομένων τους.
Μόλις λοιπόν έμαθαν ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και η κυβέρνηση, θέτοντας το θέμα στους «θεσμούς», έχει λάβει την έγκρισή τους και θα προχωρήσει σε ψήφιση νόμου, άρχισαν τις αντιδράσεις, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κάτι που επί δεκαετίες είχαν επιτύχει.

Αντιδρούν λοιπόν αυτοί που αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την κατάργηση του αγγελιοσήμου και του τέλους επί των πωλήσεων των εφημερίδων τους, κραδαίνοντας απειλητικές ανακοινώσεις, με τις οποίες ευθέως τρομοκρατούν τους εργαζόμενους αφού αναφέρονται σε απολύσεις που θα «αναγκαστούν» να κάνουν αν τελικά ο νόμος «περάσει»
Εκβιάζουν  –εμμέσως πλην σαφώς- και κυβέρνηση και εργαζομένους,  προκαλώντας και τους δύο να αναλογιστούν τις κοινωνικές συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο νομοθέτημα.
Οι κοινωνικές συνέπειες που επιφέρει η αδιαφορία τους στην ασφάλιση των εργαζομένων τους είναι θέμα που προφανώς θεωρούν ανάξιο λόγου, αφού έχουν συνηθίσει το «ενδιαφέρον» τους προς τους εργαζομένους τους να περιορίζεται σε μειώσεις μισθών , σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και απολύσεις.
Αποφεύγουν επιμελώς όμως να αναφέρουν πόσα χρωστάνε στα δημοσιογραφικά ταμεία, στις Τράπεζες και στους υπαλλήλους τους που επί μήνες αφήνουν απλήρωτους.
 Και φυσικά ούτε λόγος για την υπεξαίρεση του Αγγελιοσήμου, που τόσα χρόνια λυμαίνονταν, αναγκάζοντας -το 1995- την τότε κυβέρνηση να νομοθετήσει προκειμένου να βάλει ένα φρένο στην ασυδοσία τους και στα «παιχνίδια» που έστηναν με τις διαφημιστικές εταιρείες, με τη μορφή επιστροφών λόγω τζίρου, τριγωνικών σχέσεων τιμολόγησης, κόστους επί ανύπαρκτων παραγωγών διαφημιστικού υλικού και δωρεάν καταχώριση διαφημίσεων στις εφημερίδες τους, με «αντάλλαγμα» την προβολή των διαφημιζομένων τους στο διαδίκτυο οι διαφημίσεις του οποίου δεν επιβαρυνόντουσαν με αγγελιόσημο.
Οι εκδότες πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι όταν επιχειρήσεις που αποκλειστικό αντικείμενό τους αποτελεί η ενημέρωση, έχουν ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση και μόνο της κερδοφορίας τους, τότε το παραγόμενο αγαθό αργά ή γρήγορα θα απαξιωθεί από τους αναγνώστες, φαινόμενο το οποίο έχει εμφανιστεί έντονα στις ημέρες μας αν κρίνει κανείς από την καθημερινά φθίνουσα κυκλοφορία των εφημερίδων που τελικά οδήγησε κολοσσούς του χώρου σε πτώχευση.
Όσες μειώσεις μισθών και να κάνουν, όσους μήνες απλήρωτους και αν αφήσουν τους εργαζόμενούς τους, όση αδιαφορία και αν δείξουν απέναντι στην αξιοπρεπή ασφάλιση των ανθρώπων που καθημερινά μοχθούν για την ενημέρωση του Ελληνικού λαού, κερδοφορία δεν επιτυγχάνεται.
 Η έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση και όχι η κατευθυνόμενη από τα συμφέροντα, τις επιδιώξεις και τις πολιτικές διαπλοκές του εκδότη,  είναι αυτή που θα αναβιβάσει το κύρος της εφημερίδας και θα αποφέρει την αναμενόμενη κερδοφορία.
Μπροστά σε αυτή την αισχροκερδή και στερούμενης κάθε κοινωνικής ευαισθησίας νοοτροπία, που προσπαθεί να επιβάλει μια ομάδα εργοδοτών θέλοντας  τους εργαζόμενους έρμαιά της,  η ΕΠΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση νόμου για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, στα πλαίσια του σχεδίου που καταλήξαμε ύστερα από διαπραγματεύσεις με εργοδότες που επιθυμούν την εξυγίανση του χώρου της ενημέρωσης και την αξιοπρεπή ασφάλιση των εργαζομένων τους και να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία των χιλιάδων εργαζομένων στα ΜΜΕ, των χιλιάδων απόμαχων του δημοσιογραφικού κλάδου που περιθάλπονται και επικουρούνται  από το ίδιο το δημιούργημά τους, τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης & Περίθαλψης .
Καλούμε όλα τα μέλη μας να δώσουν βροντερό παρών στις καταστατικές διαδικασίες επικύρωσης των διατάξεων για την εξασφάλιση εσόδων ενός νέου μεγάλου ΕΔΟΕΑΠ που θα αποτελεί στήριγμα για όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ.
 Η αδικαιολόγητη αποχή έστω και ενός μέλους μπορεί να καταστεί μοιραία για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου μας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία.
Η υπερψήφιση του σχεδίου από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ταμείου μας είναι πρωτίστως υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και στους προγόνους μας, που κάτω από άθλιες συνθήκες και σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους-όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας- κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν Οργανισμό που σήμερα μας παρέχει μέσω των υγειονομικών μονάδων που μόνοι κτίσαμε (ιατροί ευρέος φάσματος ειδικοτήτων, νοσηλευτές, μικροβιολογικό εργαστήριο, ακτινολογικό τμήμα, τμήμα υπέρηχων κ.α.), αξιοπρεπέστατη πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και επικουρική σύνταξη και πρόνοια.
Όλοι στις κάλπες του ΕΔΟΕΑΠ Αθήνας και Θεσσαλονίκης την προσεχή Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη ( 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.