Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η πορεία της “Μακεδονίας” μέσω των Paradise Papers!

Η «Μακεδονία» και τα Paradise Papers
Στον κατάλογο των νέων αποκαλύψεων ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας, ο αδελφός του Θόδωρος, ο πρώην γενικός διευθυντής Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου!”
Αναδημοσίευση από τον asyntaxtostypos
Νέες αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ δίνουν στη δημοσιότητα εκατοντάδες ονόματα και εταιρίες ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers του πλήθους των εξωχώριων εταιριών και δείχνουν τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους από πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μιντιάρχες σε περισσότερες των 200 χωρών –δηλ. όλη η παγκόσμια πολιτικοοικονομική κλεπτοκρατία.
Έχει ήδη δοθεί εντολή από την επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων για έλεγχο όλων των στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα, έτσι ώστε να εντοπιστούν έκνομες ενέργειες (απόκρυψη εσόδων, αποφυγή φορολόγησης, ξέπλυμα, παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες κ.α.).

Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και μεταξύ αυτών γνωστές οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, πολιτικών, όπως Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Μαρία- Εύα Γκραμπόφσκι (σύζυγος Κ. Μητσοτάκη), Βενιάδης, Διαμαντοπούλου, Ποταμιάνος, Τσάκος, Ρέστης, Στέγγος, Βγενόπουλος, Intralot (Κόκκαλης), Sciens (Ρήγας) κ.α..
Η Sciens είναι η εταιρία συμφερόντων αδελφών Ρήγα που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Ο I. Ρήγας κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής» (εφημερίδα «Μακεδονία»), ενώ μεταξύ των αναφερόμενων στα Paradise Papers περιλαμβάνονται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου, αλλά και οι ΒορειοΕλλαδικές Εκτυπώσεις (η εταιρία που στήθηκε από  τους διοικούντες την «Μακεδονία» με το νοικιασμένο πιεστήριο του «Αγγελιοφόρου»)… Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση -αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από τηνκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. H οποία, μετά την αλλαγή διοίκησής της, ψάχνει να βρεί τα 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.
Tην ίδια ώρα έρχεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων από τα Paradise Papers, όπου φαίνεται ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα: το 2011 τρείς νεοσύστατες εταιρίες offshore με έδρα τα νησιά Κέϊμαν πήραν δάνεια 81.4 εκατ. ευρώ από την Proton Bank του διωκόμενου Λαυρεντιάδη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς –καραμπινάτη παρανομία. Η εταιρία που διαχειρίστηκε τις επενδύσεις αυτών των funds είναι η Hellenic AlternativeManagement, τη διαχείριση της οποίας είχε η Sciens με βασικό μέτοχο τον Ι. Ρήγα. Κατά τους ελεγκτές της ΤτΕ, βρέθηκαν 2.5 εκατ. να έχουν πληρωθεί ως… «μεσιτικά» σε μία άλλη υπεράκτια εταιρία στα νησιά Κέϊμαν, την BoukoleonΕκ μέρους της Boukoleon υπέγραφε Ι. Ρήγας, ένας εκ των πέντε μετόχων της εταιρίας αυτής (επίσης ο αδελφός του, ένα στέλεχος της Sciens, ένα της Appleby Trust (τα στοιχεία της οποία διέρρευσαν μέσω των τελευταίων αποκαλύψεων) και ο… υπουργός  Οικονομικών των νησιών Κέϊμαν!
Τώρα, η νομική εκπρόσωπος του Ρήγα και διαχειρίστρια της «Μακεδονίας» Σουλοπούλου, απεργάζεται νέα σχέδιανα πτωχεύσει την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία ας πούμε offshore (ξέρουν αυτοί) και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα σχήμα κάποιων εργαζομένων πέριξ του διευθυντή προς τους οποίους θα εκμισθώσει τον τίτλο, για να μην τον πάρει κανένας άλλος πέραν των ίδιων!!!
Ευτυχώς η πλειοψηφία των 2/3 των εργαζομένων δεν ακολουθούν αυτό το κόλπο και θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση και δικαστική-ελεγκτική διαδικασία.
Περισσότερα και αναλυτικά δέστε τους διαδικτυακούς συνδέσμους:
https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80117467
https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80117468
https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80099220
https://offshoreleaks.icij.org/nodes/82022491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.