Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Οι συνθήκες γαλέρας σε σύγχρονες εταιρείες θεάματος

Καταγγελία για την Amuse Event Management
Αναδημοσίευση από skya.espiv.net
“Μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος” είναι τα λόγια σε πρόσφατη συνέντευξη του Διευθυντή της AMUSE EVENT, Βασίλη Μεντζελόπουλου. Πως όμως επιτυγχάνεται αυτό δεν μας λέει…
Είναι πάγια τακτική των αφεντικών να διώχνουν άτομα που έχουν προϋπηρεσία και εμπειρία για να παίρνουν στη θέση τους νέα άτομα, που δεν ξέρουν τα δικαιώματα τους, που δεν μιλάνε, που θεωρούν υπό τον φόβο της ανεργίας ή και την υπόσχεση μιας καριέρας, αυτονόητα όλα αυτά που απαιτούν.
Συγκεκριμένα η AMUSE EVENT, που δραστηριοποιείται στο ευρύτερο χώρο του θεάματος, ενώ ξεκίνησε με μικρό αλλά εξειδικευμένο προσωπικό 5-6 ατόμων ως «Έλλη Γλυτσού Ο.Ε.» (σύζυγος του διευθυντή Β.Μεντζελόπουλου), σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να αναπτύξει τον κύκλο εργασιών της, έχει γίνει AMUSE EVENT MANAGEMENT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.E. στο ίδιο όνομα και στοιχεία – προφανώς για τις διευκολύνσεις που προσφέρει αυτό στους εργοδότες – και πλέον απασχολεί 42 άτομα (όπως λέει στην ίδια συνέντευξη ο Μεντζελόπουλος) ενώ επεκτείνεται δημιουργώντας μία δεύτερη εταιρία την BNI Greece.
Η AMUSE EVENT πουλάει θέαμα και διασκέδαση οργανώνοντας εκδηλώσεις μεγάλων Ομίλων όπως Ο.Τ.Ε. και L’OREAL ενώ πλέον αναλαμβάνει και τηλεοπτικές παραγωγές του COSMOTE TV «ΚΟΡΥΦΕΣ», «ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ» κ.α. . Χρησιμοποιεί ανειδίκευτο προσωπικό στις παραγωγές, χαμηλόμισθους/ες που δεν ζητάνε όσα δικαιούνται (υπερωρίες, εκτός έδρας, κυριακάτικα, νυχτερινά), με «πρακτική άσκηση» που διαρκεί πολύ συχνά πάνω από 12 ώρες, επισφαλείς εργαζομένους ή με επιδοτήσεις ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας έτσι όλο το νομικό οπλοστάσιο και τις νέες τεχνικές management. Μάλιστα έχει φτιάξει και δικό της θάλαμο επώασης νέου φθηνού εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας το Amuse School of Events όπου η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με τη φυσική παρουσία των μαθητών/ριών, με ενεργό ρόλο σε κάποια events όπως συνεχίζει με περηφάνια στη συνέντευξη του ο διευθυντής, δηλαδή εργαζόμενοι/ες χωρίς κόστος λέμε εμείς.

Ο συνάδελφος Α.Γ. ξεκίνησε να εργάζεται πριν 4 χρόνια στην AMUSE EVENT, από όταν ήταν ακόμη Ο.Ε., αναλαμβάνοντας ως έμπειρος διευθυντής παραγωγής την πλειονότητα των παραγωγών της εταιρείας. Παραγωγές όμως που δεν είχαν την ανάλογη αμοιβή γι’ αυτόν. Από την πρώτη παραγωγή ήδη, διαμαρτυρόμενος προς τον παραγωγό για την μικρή αμοιβή, και μάλιστα ανασφάλιστη, έλαβε ως απάντηση αυτό που όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες εν μέσω της κρίσης των αφεντικών ακούμε: στο μέλλον θα είναι καλύτερα…
Η εταιρεία από την αρχή δεν σεβάστηκε τη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΕΤΕΚΤ, μέλος της οποίας είναι ο συνάδελφος, αλλά επιπρόσθετα με θράσος του ανέθετε εργασίες που δεν ανήκαν στις αρμοδιότητές του. Ήδη από το δεύτερο χρόνο εργασίας του με την εν λόγω εταιρεία ο Α.Γ. εργάστηκε ως δ.παραγωγής του κεντρικού χριστουγεννιάτικου στολισμού των κτηρίων του ομίλου Ο.Τ.Ε., δηλαδή του κύριου πελάτη της AMUSE EVENT, η αμοιβή του όμως ήταν κατώτερη αναλογικά από αυτή του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ δούλευε καθημερινά με υπερωρίες, Κυριακές, αργίες και νυχτερινά.
Μάλιστα, την τελευταία χρονιά του Χριστουγεννιάτικου στολισμού των κτηρίων του ΟΤΕ «ξεχνάνε» να τον ασφαλίσουν χάνοντας και τα όποια λιγοστά δικαιώματα του δίνονται με 4ώρες ολιγόμηνες συμβάσεις (όπως του «προσέφεραν» προηγούμενη χρόνια) και φυσικά χωρίς δυνατότητα ούτε καν ταμείου ανεργίας, και είχαν και το θράσος να τον ενημερώσουν γραπτώς ότι δεν μπορούν να τα βάλουν αναδρομικά, λες και ο συνάδερφος δεν θα έσπευδε να ενημερωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΙΚΑ).
Και αφού τον έχουνε εκμεταλλευτεί και του έχουν καταπατήσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα, μην αφήνοντας του ούτε το δικαίωμά στην υγεία, αρνούμενοι σε αυτόν ακόμα και άδεια για προγραμματισμένο χειρουργείο, βρίσκουν τελικά την πρόφαση ώστε να τον ξεφορτωθούν:
να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά του κατηγορώντας τον ότι σε γυρίσματα που έγιναν το Μάιο του 2017 για τη L’OREAL, δήθεν προσκόμισε εικονικά τιμολόγια διατροφής των εργαζομένων, στο οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα γραπτώς διεκδικώντας μάλιστα τα ένσημα και τα δεδουλευμένα του, πράγμα που οδήγησε στην απόλυση του μέσω «κατά λάθος» email, αφήνοντάς τον χωρίς ούτε καν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας, με χαμένα 4 χρόνια συντάξιμων ενσήμων. Έτσι κατέθεσε αγωγή κατά της AMUSE EVENT.
Εμείς, οι επισφαλείς εργάτες/ριες της AMUSE EVENT, που δουλέψαμε στο κεντρικό Χριστουγεννιάτικο στολισμό του Ο.Τ.Ε. όλα αυτά τα χρόνια, στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα του συναδέλφου Α.Γ., γιατί μπόρεσε να σπάσει τους διαχωρισμούς που επιβάλλουν τα αφεντικά στον εργασιακό χώρο, συγκρουόμενος πολλές φορές μαζί τους και προασπιζόμενος δικαιώματα των εργατών/ριών.
Ως εργάτες/ριες της AMUSE EVENT αντιμετωπίσαμε τις ίδιες εργασιακές συνθήκες. Η εταιρεία και στην περίπτωσή μας αύξησε περαιτέρω το κέρδος της με ελλιπή ασφάλισή μας, μη ανταποκρινόμενη στις πραγματικές ημέρες και ώρες εργασίας μας.
Έχουμε την πρόθεση να διεκδικήσουμε και εμείς αυτά που μας αναλογούν και δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες τακτικές και αυτή τη χρονιά σε ανυποψίαστους συναδέλφους/ισες.
Το εργασιακό καθεστώς ομηρίας στο οποίο εργαζόταν ο συνάδελφος Α.Γ. δεν είναι κάτι άγνωστο σε κανέναν μας.
Όλοι/ες μας λίγο πολύ έχουμε εργαστεί σε παρόμοιες εταιρείες και όσο δεν αλλάζει κάτι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτές τις συνθήκες. Ανεχόμαστε πολλά καθημερινά δεν σημαίνει όμως και ότι τα δεχόμαστε. Δεν δεχόμαστε και δεν ανεχόμαστε την προσβολή της ακεραιότητας μας ως άτομα, γονείς, συνδικαλιστές και κοινωνικά ενεργά όντα.
Η ανεργία μαστίζει και μας αναγκάζει σε υποχωρήσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα κάναμε, για αυτό και η αλληλεγγύη στον συνάδελφο Α.Γ. είναι μονόδρομος για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο σύνολό τους.
Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση του.
Κανείς δεν είναι μόνος/η και συλλογικά απαντάμε στα αφεντικά ότι δεν θα ζούμε σκυφτοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.