Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Εκτός ρύθμισης ΕΔΟΕΑΠ τα μπλοκάκια

Σχόλιο από το blog των freelancers
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η διάταξη που θα ρυθμίζει το νέο τρόπο ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ και αφού θα (πρέπει να) έχει προηγηθεί γενική συνέλευση των μετόχων-μελών του Οργανισμού για την αλλαγή του καταστατικού του. Με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα «υπάγονται για παροχή μηνιαίας επικούρησης και ιατροφαρμακευτικής -νοσοκομειακής περίθαλψης: α) όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου […], β) οι εν γένει υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ […] και γ) οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω Μ.Μ.Ε και έως δύο (2) ανά μέσο».
Παρατηρείται, δηλαδή, πως από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι απασχολούμενοι με ΔΠΥ ή όσοι εργάζονται έως τώρα σε καθεστώς «μαύρης εργασίας», αφού το κείμενο αναφέρει ρητά πως στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα υπάγονται μόνον οι «μισθωτοί». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η μη μισθωτή εργασία σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αφορά κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά, ιδιαίτερα στα sites στα οποία κυρίως αναφέρεται η εν λόγω ρύθμιση.
Η «παράλειψη» αυτή προκαλεί -μεταξύ άλλων- εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου χειρίζονται το μείζον αυτό ζήτημα. Ειδικά, αν συνυπολογιστεί πως, με βάση τις ίδιες διατάξεις, από τις παροχές υγείας του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ αποκλείονται και οι συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι έως σήμερα δεν υπάγονταν στον ΕΔΟΕΑΠ (βλ. εδώ).
Να αναμένουμε κάποια σχετική παρέμβαση ή έστω διευκρίνιση επί του θέματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.