Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Χειρότερα και από αφεντικά ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μείωση μισθών και στην Αυγή…

Πρώτη φορά αριστερά, φέρτε και δυο μηνών λεφτά!
Ή, το «Κόκκινο» και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τα γυαλιά στους Μαρινάκηδες…).
Λες και βάλθηκαν και οι χρονικές συμπτώσεις να εκθέσουν, ακόμη περισσότερο, την κυβερνώσα κατ’ ευφημισμόν Αριστερά…  Το απόγευμα της Τρίτης, 14 Νοεμβρίου, η ιστοσελίδα «Left», ιδιοκτησίας ΣΥΡΙΖΑ,  δημοσίευσε μία είδηση, χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης:  Η δημοσιογράφος Παναγιώτα Μπίτσικα, που εργαζόταν επί 21 και πλέον χρόνια στο «Βήμα», απολύθηκε από την εταιρία «Alter Ego» του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αιτία: Αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση με επαχθείς όρους.
Το «Left» συμπεριέλαβε το εκβιαστικό δίλλημα «υπογράφεις ή απολύεσαι» στον τίτλο του κειμένου του, προφανώς για να καυτηριάσει  τον εργοδοτικό εκβιασμό. Και πολύ καλά έκανε- όπως το έκαναν και μερικά ακόμη μέσα ενημέρωσης. Το θέμα είναι ότι το «Left» θα εντόπιζε κι άλλους απεχθείς εκβιασμούς τέτοιου είδους, ακόμη κι αν δεν έστρεφε το βλέμμα του τόσο…  « to the right».

Ακριβώς την ίδια ημέρα (14/11), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ έκαναν συνέλευση οι δημοσιογράφοι ενός άλλου μέσου ενημέρωσης. Η συνέλευσή τους «αποφάσισε ομόφωνα να επιστρέψει ως απαράδεκτο το εκβιαστικό τελεσίγραφο» που είχαν παρουσιάσει στους εργαζόμενους οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, οκτώ μέρες νωρίτερα. Τίνος μέσου δημοσιογράφοι είναι αυτοί; Του ραδιοφωνικού σταθμού «105.5 Στο Κόκκινο». Ποιος είναι ιδιοκτήτης του σταθμού; Ο ΣΥΡΙΖΑ… Ενώπιον ποιας επιλογής ετέθησαν; Ή αποδέχονται δραματική επιδείνωση της εργασιακής τους θέσης ή… αποχαιρετούν.
Και στην «αριστερή» του εκδοχή, όμως, το «δόγμα του σοκ» απαιτεί απανωτά κτυπήματα. Έτσι, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, η κομματική ηγεσία ανακοίνωσε και στους εργαζόμενους της εφημερίδας «Αυγή» ότι αξιώνει να αποδεχθούν μείωση των αποδοχών τους κατά 15%, αν θέλουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Άλλη μία επαλήθευση του κανόνα που ισχύει στα μέσα ενημέρωσης: Το ψαλίδισμα των αποδοχών δεν σταματά στην «πρώτη πράξη», όσες διαβεβαιώσεις κι αν δοθούν για το αντίθετο. Τον Φεβρουάριο του 2014 στην «Αυγή» επιβλήθηκαν μειώσεις που μεσοσταθμικά ήταν 20%. Αυτό όμως δεν διαφύλαξε το προσωπικό από το βάσανο της καταβολής μισθών με καθυστερήσεις δύο – τριών μηνών, ή και περισσότερο. Αλλά ούτε και από νέες μειώσεις.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι σειρές, δεν είχε γίνει γνωστή κάποια αντίδραση των εργαζόμενων στην «Αυγή». Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην υπόθεση – οδύσσεια του «105.5», που είναι χαρακτηριστική για πολλά. Και με πλούσιο «ιστορικό».«Πρώτη φορά Αριστερά», φέρτε και δυο μηνών λεφτά!Την αρπαγή δυο μισθών τη λένε «κεφαλαιοποίηση»!
Τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού κλήθηκαν σε ενημερωτική συγκέντρωση. Υποτίθεται ότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος – ιδιοκτήτη θα τους ανακοίνωνε κάποιο «σχέδιο βιωσιμότητας και ανάπτυξης» του σταθμού, έστω και με καθυστέρηση 1,5 έτους. Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκο Φίλη, την εκπρόσωπο Τύπου Ράνια Σβίγκου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Στούμπο. Παρών ήταν ο Κώστας Νικόλτσιος, διευθύνων σύμβουλος. Επίσης, ο εκτελών χρέη προσωρινού διευθύνοντος, Στάθης Σχινάς.
Εκείνο το απόγευμα οι εργαζόμενοι του «105.5» άκουσαν από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας πολλά αόριστα, τα περισσότερα εκ των οποίων τους ήταν ήδη γνωστά. Για προετοιμαζόμενη ενοποίηση των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, για ακόλουθη «εξοικονόμηση» (πχ χάρη στη μείωση των λειτουργικών εξόδων), για κάποια μελλοντική «εκστρατεία οικονομικής στήριξης» του σταθμού. Δεν τους γνωστοποιήθηκε όμως κάτι συγκεκριμένο. Τίποτε που να δικαιώνει τον χαρακτηρισμό «σχέδιο», όπως και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι τόνισαν στην ανακοίνωση της συνέλευσής τους. Τα μόνα συγκεκριμένα που ανακοινώθηκαν ήταν τα εξής:
Όσοι εργαζόμενοι του «105.5» αμείβονται με περισσότερα από 750 ευρώ τον μήνα,  κλήθηκαν να αντέξουν την κατά 20% περικοπή του μισθούτους.  Επίσης, να αποδεχθούν την παρακράτηση (!) των δεδουλευμένων δυο μηνών, που τους χρωστά η ιδιοκτησία. Τα χρήματα αυτά ειπώθηκε ότι θα χρησιμεύσουν ως «κεφαλαιοποίηση» ! Έτσι βάφτισε την ομολογούμενη, επιδιωκόμενη αρπαγή – υπεξαίρεση δεδουλευμένων η αντιπροσωπεία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που κατά τα άλλα φιλοδοξεί να πείσει ότι επιθυμεί την επιστροφή «της εργασιακής κανονικότητας και αξιοπρέπειας», έστω και αν εφαρμόζει ένα ανελέητο μνημόνιο.
Η καταβολή των δεδουλευμένων, λοιπόν, παραπέμπεται στο… εντελώς αόριστο μέλλον. Με μία εξαίρεση, όμως: Διευκρινίστηκε ότι θα πάρουν αμέσως τους δυο οφειλόμενους μισθούς όσοι αποχωρήσουν από τον σταθμό ή απολυθούν. Ειπώθηκε ακόμη πως αυτό το «σχέδιο» (περικοπών και παρακρατήσεων)  της Πολιτικής Γραμματείας θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε. Καθαρό  «Take It Or Leave It», δηλαδή.
Αν πάντως οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι του σταθμού είχαν κάτι να πουν και να αποφασίσουν, κάτι που φυσικά η ιδιοκτησία ξεκαθάρισε ότι θα το άκουγε «βερεσέ», χωρίς διάθεση να επανεξετάσει το «σχέδιό της», ας το έκαναν «σε δυο – τρεις ημέρες το πολύ…». Τόσο (εκ)βιαστική, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ… Η ίδια που, κατά τη διαδικασία ενημέρωσης της  6/11, έκανε ανέξοδη «αυτοκριτική», επειδή καθυστέρησε απελπιστικά να ασχοληθεί με τον σταθμό. Κι όταν  «ασχολήθηκε», κατέληξε σε περικοπές αποδοχών και παρακράτηση δυο  μισθών.
Κάπου εδώ  ο Β. Μαρινάκης θα μπορούσε να χαϊδεύει αμήχανα το μούσι του και να σκέπτεται πόσο «προχωρημένη» είναι η κυβερνώσα «Αριστερά», που προτού καταλήξει στον τελικό εκβιασμό προβάλλει μερικούς ακόμη. Για την ακρίβεια: Δυο καθαρούς εκβιασμούς και ένα εκβιαστικό «δέλεαρ»…
Εκβιασμός πρώτος: Εάν οι δημοσιογράφοι δεν αποδεχθούν το «δίδυμο» της μείωσης αποδοχών κατά 20 %  και της απώλειας δεδουλευμένων, ας γνωρίζουν ότι μπορεί η καταβολή των μισθών στο εξής να «αραιώσει» πέραν των συνηθισμένων 2-3 μηνών ή και να ανασταλεί «επ’ αόριστον». Είναι σαν να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσωπικό του σταθμού: Άντε, να δούμε πόσο θα αντέξετε απλήρωτοι. Και να ξέρετε πως θα ρίξουμε ευθύνες στη δική σας «αδιαλλαξία», εάν βάλουμε λουκέτο στον σταθμό…
Το εκβιαστικό «δέλεαρ»: Αρχίστε σιγά- σιγά να λοξοκοιτάζετε για καμιά άλλη δουλίτσα κι εμείς σας δίνουμε ένα «κίνητρο». Όσοι «μας αδειάσουν τη γωνιά», θα πάρουν πίσω τους δυο μισθούς που… απαλλοτριώθηκαν.
Δεύτερος  και… τελικός «καθαρός» εκβιασμός: Όσοι τελικά δεν υπογράψουν, θα απολυθούν. Ο ιδιοκτήτης, που έτσι ή αλλιώς φαίνεται πως αδιαφορεί παντελώς για την επαγγελματική και δημοσιογραφική επάρκεια και στελέχωση του σταθμού, «ποντάρει» σε μία εκδοχή. Ότι θα παραμείνουν όσοι δεν πλήττονται από το «μείον 20%», συν κάποιοι που θα αποδεχθούν τους επαχθείς όρους, για να διατηρήσουν, έστω και προσωρινά, τη δουλειά τους. Αν γίνει αυτό, αυτομάτως όσοι αρνηθούν να ενδώσουν θα θεωρηθούν «δύστροποι», απρόθυμοι «να βοηθήσουν την εταιρεία να επιβιώσει», κλπ.  Τα γνωστά κόλπα των «μιντιακών» βαρόνων, δηλαδή.
Το ρητορικό ερώτημα, βεβαίως, είναι: Γιατί όταν τα κάνει αυτά ο κάθε Μαρινάκης στην κάθε «Alter Ego» είναι αξιοκατάκριτος, αλλά όταν τα πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με την προσθήκη της απίθανης ιδέας για αρπαγή δυο μισθών (καινοτομία που μάλλον βάζει τα γυαλιά στους «κλασσικούς» μιντιάρχες!), θεωρεί ότι ξεμπερδεύει με ένα «αναγκάζομαι από τα πράγματα»;
«Ντρέπεται και δεν το γράφει η Πολιτική Γραμματεία;»  
Όπως ήταν φυσικό, τόσο στην ενημέρωση της 6/11 όσο και στη συνέλευση της 14/11, οι δημοσιογράφοι του «105.5» εκδήλωσαν την κατηγορηματική τους διαφωνία με την προταθείσα λύση. Μερικές από τις επισημάνσεις και τοποθετήσεις τους, σύμφωνα με ασφαλέστατη ενημέρωση, ήταν:
Πρώτη επισήμανση, πως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη σχετική ανακοίνωσή της αποσιώπησε το γεγονός ότι ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις συγκεκριμένες περικοπές. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, στη συνέλευση των δημοσιογράφων:  «Προφανώς το κόμμα… ντρέπεται, ή απλώς θέλει να μάθουν όσοι διαβάσουν την ανακοίνωση μόνο το γενικό, ότι η Πολιτική Γραμματεία στηρίζει τα μέσα του κόμματος. Αποφεύγει να πει σε ποιων τις πλάτες αναθέτει αυτό το έργο».
Δεύτερη, ότι ουδέποτε ο ιδιοκτήτης εξήγησε γιατί εξακολουθεί να είναι τόσο δυσβάσταχτο το μισθολογικό κόστος σε έναν σταθμό, από τον οποίοέχουν αποχωρήσει πολλοί εργαζόμενοι που δεν αντικαταστάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών υψηλόμισθων.  Έναν σταθμό, του οποίου το προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι ήδη λιγότερο από όσο απαιτούν οι προδιαγραφές  πλήρους, ενημερωτικού ραδιοφωνικού μέσου.
Τρίτη, ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όντως σχέδιο «βιωσιμότητας και ανάπτυξης» του σταθμού, με βασικό χαρακτηριστικό την – γενική έως τώρα- κοινοποίηση της πρόθεσής του να «ενοποιήσει» τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, τότε θα άρχιζε την φερόμενη ως «προσπάθεια στήριξης» με την αξιοποίηση και αναδιάταξη του έμψυχου δυναμικού του σταθμού. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: «Όταν κοιτάς όχι το τι καλύτερο και περισσότερο θα πάρεις από τον καθένα, φτιάχνοντας οργανόγραμμα, αλλά πόσα λεφτά θα κόψεις από τον καθένα, τότε πώς να πείσεις ότι έχεις σχέδιο ανόρθωσης του μέσου;»
Τέταρτη, ότι η εμπειρία από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης είναι πικρή, αλλά και καθαρή: Όπου έγιναν περικοπές «για τη σωτηρία των θέσεων εργασίας», ακολούθησαν και άλλες μισθολογικές μειώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, όχι μόνο δεν αποφεύχθηκαν οι απολύσεις ή οι περισσότερες απολύσεις, αλλά ούτε τα μέσα επιβίωσαν.
Πέμπτη, ότι οι εργαζόμενοι «δεν ευθύνονταν, ούτε ρωτήθηκαν, ούτε συναποφάσισαν για διάφορα οικονομικά ‘ανοίγματα’ του σταθμού», για κάποια από τα οποία τώρα γίνονται… ψιθυριστές «αυτοκριτικές» εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν είδε, δεν έλεγξε, δεν πρόσεξε», κλπ, κλπ. Καλούνται όμως οι εργαζόμενοι να επωμισθούν το βάρος «της διόρθωσης»…
Έκτη, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή πορεία του σταθμού είναι «να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που δυστυχώς πολύ συχνά παραβιάζονται».
Την παραπάνω διαπίστωση έκανε η εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μπούλικα Μιχαλοπούλου, μιλώντας στην ενημερωτική συγκέντρωση της 6/11. Λίγο αργότερα, στην ίδια συγκέντρωση, ο Νίκος Φίλης είπε πως ο «105.5» πρέπει να είναι ένας σταθμός ανοικτός, «που θα παράγει πολιτική» και δεν θα υπάρχει για να αναπαράγει «τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Είτε εξέλαβε αυτήν την αποστροφή ως εναντίον του μομφή είτε όχι, ο εκτελών χρέη προσωρινού διευθυντή, Στάθης Σχινάς, πήρε το λόγο και υπενθύμισε ότι του ανατέθηκε μια αρμοδιότητα που δεν επεδίωξε και από την οποία θα ήθελε το ταχύτερο να απαλλαγεί. Είπε ακόμη ότι τα στοιχεία της ακροαματικότητας δείχνουν πως ο σταθμός έχει κρατήσει, κατά βάση, το ακροατήριό του. Αυτό το έχουν ακούσει αρκετές φορές οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν  – εδώ και μήνες-  δυο εύλογες απορίες: Εάν όντως ο σταθμός «κρατάει» στις μετρήσεις, πώς εξηγείται η τόση υστέρηση διαφημιστικών εσόδων; Και πώς αυτή η σχετική, έστω, αντοχή συμβιβάζεται με διάφορες «μπηχτές» περί «ανεπαρκούς» προσφοράς των  εργαζόμενων, σε καιρούς πολιτικά δυσμενείς για τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ ο «105.5» – όπως θα εξηγηθεί στη συνέχεια- μοιάζει με «ακυβέρνητο καράβι»;
Ο «μεγαλοπιασμένος» ΣΥΡΙΖΑ… παίζει αλλού!
Όλες οι ενδείξεις, τελικά, δείχνουν να ενισχύουν μία ακόμη επισήμανση, την έβδομη στην σύντομη κωδικοποίηση που κάνουμε, για όσα ακούστηκαν στη συνέλευση των δημοσιογράφων (14/11) και την ενημέρωση που προηγήθκε (6/11). Επισήμανση που μάλλον εξηγεί πολλά: Κατά τα φαινόμενα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται πλέον για το «Κόκκινο». Έτσι όπως νιώθει «μεγαλοπιασμένη» με τους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες και «καλυμμένη» από τα μέσα ενημέρωσής τους (όμιλος ΜάρηΣαββίδης, κλπ), θεωρεί τον «105.5» ως  άσκοπο βάρος. Όχι φυσικά βάρος που θα αδυνατούσε να σηκώσει από οικονομικής πλευράς ο σημερινός, κυβερνητικός, «δικτυωμένος» ΣΥΡΙΖΑ (οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί είναι ελάχιστα πειστικοί), αλλά πάντως βάρος που δεν κρίνει αναγκαίο να επωμισθεί.
Για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, το «Κόκκινο» δείχνει να είναι κατάλοιπο μιας εποχής που καλό είναι να ξεχαστεί. Ο «105.5» έλκει την καταγωγή του από  καιρούς κινηματικής έξαρσης. Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προ του «αριστερού» μνημονίου φυσικά, αναγνωριζόταν ευρέως ως ο σταθμός που αφουγκραζόταν, σε ικανοποιητικό βαθμό, ό,τι συνέβαινε στην κοινωνία. Που «έδινε βήμα» σε δυνάμεις απ’ όλο το φάσμα της Αριστεράς, με τις δέουσες «ποσοστώσεις», ασφαλώς. Που στήριζε με αρκετή συνέπεια κινήματα. Που είχε καταγραφεί ως μέσο ενημέρωσης, που είχε λόγο να θεωρεί κοντινό της η «κοινωνική Αριστερά». Πρωτίστως αυτή.
Από εκείνη την εποχή, βεβαίως, ο «κεντρικός λόγος» του «105.5» έχει αλλάξει άρδην. «Κραυγάζει» από μόνο του το γεγονός ότι ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ο Ν. Φίλης, μιλώντας στο προσωπικό του σταθμού ανέφερε ως σημαντικό πρόβλημα πως το «Κόκκινο» μετατρέπεται σε ένα στείρο «Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ», που ίσως – θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει – ήδη το βαριούνται και αφοσιωμένα, «ορκισμένα» κομματικά στελέχη. Αν και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία ακόμη ευκαιρία των «53» να «πουν κάτι», η παραδοχή του Ν. Φίλη ανταποκρίνεται σίγουρα στην πραγματικότητα.
Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να ακούν το «Κόκκινο» αρκετοί άνθρωποι που κατά τα άλλα νιώθουν «παγωμένοι», δυσαρεστημένοι ή και εξοργισμένοι με την κυβέρνηση. Κάτι η δύναμη της συνήθειας, κάτι η εξοικείωση με τον πολιτισμικό και μουσικό χαρακτήρα του σταθμού, κάτι οι ξεχωριστές «πινελιές» και σίγουρα η απροθυμία πολλών να προστρέξουν σε παραδοσιακά «συστημικά» ραδιοφωνικά μέσα, ο πληγωμένος αλλά όχι πλήρως ισοπεδωμένος «105.5» έχει διατηρήσει ένα κοινό, που απέχει πολύ από το «πιο ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνεις».
Ταυτόχρονα, με τον σταθμό νιώθει συναισθηματικά και πολιτικά «δεμένο» σημαντικό τμήμα των οργανωμένων μελών και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί άλλωστε διερωτώνται αν είναι εξασφαλισμένη στο διηνεκές η συμμαχία με Μάρη και Σαββίδη, που δεν αποκλείεται να μεταστραφούν, όταν αρχίσουν «να φυσάει αλλού» ο πολιτικός άνεμος.
Υπό άλλες συνθήκες, όλα αυτά θα ήταν ένα τεράστιο πολιτικό- επικοινωνιακό κίνητρο για τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει ουσιαστικά τον σταθμό, αφήνοντάς του κάποια «πειστήρια» δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Όχι όμως υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει η ολοένα και πιο καθαρή επιλογή «τώρα ‘παίζουμε’ με τους  άλλους, το ‘Κόκκινο’ ας αφεθεί να μαραζώσει και να συρρικνωθεί …».
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να φανεί στα μάτια των μελών και φίλων του κόμματος σαν Κρόνος που τρώει το παιδί του. Κι όσο το «παιδί» διατηρεί σφυγμό κι ανασαίνει, έστω και βαριά, η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να πει «λυπάμαι, το χάσαμε». Δεν το καταβροχθίζει σαν τον Κρόνο, αλλά το περιορίζει, το συρρικνώνει.  Θέλει προφανώς να το καταστήσει φθηνό, «φτωχό συγγενή» των νέων επικοινωνιακών ερεισμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πώς να κωπηλατήσουμε χωρίς κουπιά;»
Είναι πολλές οι κινήσεις και οι… ακινησίες της Κουμουνδούρου, που δεν αφήνουν περιθώρια για «αθώες» εξηγήσεις, ακόμη και στα μυαλά εξαιρετικά καλόπιστων ανθρώπων. Αρχίζουν από επί μέρους «μυστήρια», όπως πχ γιατί αποδιοργανώθηκε το site του σταθμού, που είχε φθάσει σε πολύ αξιόλογα επίπεδα απήχησης («επισκεψιμότητας», όπως λέγεται στην ειδική διάλεκτο του Internet) και φθάνουν μέχρι το σοβαρότατο, κεντρικότατο θέμα της διεύθυνσης του σταθμού.
Όταν, το Οκτώβριο του 2016 έφυγε ο Κώστας Αρβανίτης «ανοίγοντας  πανιά» για τoν όμιλο «24 Media» του Δημήτρη Μάρη, όλοι γνώριζαν ότι ο «105.5» θα είχε  – λίαν συντόμως – έναν ανταγωνιστή. Ένα ραδιοφωνικό μέσο που θα διεκδικούσε περίπου το ίδιο κοινό, με την ίδια, περίπου, πολιτική γραμμή. Η Κουμουνδούρου δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να προετοιμαστεί  στοιχειωδώς το «Κόκκινο», σε κανένα επίπεδο. Όρισε προσωρινό διευθυντή τον Μάκη Μηλάτο, έναν έμπειρο και καταξιωμένο μουσικό παραγωγό, ο οποίος όμως δεν έχει καμία εμπειρία ή προϋπηρεσία ως διευθυντής ενημερωτικού σταθμού. Λίγο αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος Ενημέρωσης ο Στάθης Σχινάς, προσωρινός και αυτός, θεωρητικά.
Το προσωρινό σχήμα… μονιμοποιήθηκε, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Μάκης Μηλάτος παραιτήθηκε από το διευθυντικό αξίωμα και από τον σταθμό, δηλώνοντας: «Όταν σου ζητάνε να τραβήξεις κουπί περιμένεις να σου δώσουν και τα κουπιά. Ήλπιζα για 9 μήνες, δυστυχώς μάταια. Η υπομονή μου εξαντλήθηκε».
Παρέμεινε το «δίδυμο» του διευθύνοντος συμβούλου Κ. Νικόλτσιου και του Στ. Σχινά, ο οποίος, όπως ήδη είπαμε, ακόμη και παρουσία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας (6/11) διακηρύττει ότι συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα που θέλει να… ξεφορτωθεί, θυμίζοντας αρκετά εκείνο το «ποινήν εκτίω, αγγαρεία κάνω» του Βύρωνα Πολύδωρα
Έτσι, αν και αγχωτικά κυβερνητικός ως προς «κεντρική γραμμή», ο σταθμός παραμένει στην πραγματικότητα εσωτερικά… ακυβέρνητος, «χωρίς κουπιά» όπως σχολίασε και ο Μ. Μηλάτος, για περισσότερο από ένα έτος. Και μπορεί οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι να μην είδαν πλάνα, πρωτοβουλίες, ούτε καν «κανονική» διεύθυνση, άκουσαν όμως κάποια ενδιαφέροντα «νέα»…
«Νέα ήθη» στο «Κόκκινο» έφερε η ατάκα του Κ. Νικόλτσιου «όποιος δεν δείχνει εμπιστοσύνη μπορεί να παραιτηθεί», που ειπώθηκε προ αρκετών μηνών σε συγκέντρωση εργαζομένων, οι οποίοι είχαν μείνει απλήρωτοι επί τρεις μήνες. Η φράση εκείνη προκάλεσε έκπληξη ακόμη και σε παράγοντες (όχι μόνο στο εργαζόμενο προσωπικό) του σταθμού, ένας εκ των οποίων σχολίασε: «Μάλλον ξέχασε ότι μιλά σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και νομίζει ότι απευθύνεται σε πιτσιρικάδες παίκτες του Πανσερραϊκού» (ο Κ. Νικόλτσιος είναι πρόεδρος της ΠΑΕ Πανσερραϊκός).
Η ατάκα εκείνη, για παραιτήσεις, θεωρήθηκε αρχή μιας… νέας εποχής στον «105.5» κι είναι αλήθεια ότι έκτοτε άρχισαν να «ψιθυρίζονται» και να λέγονται ατύπως  αρκετά, ενός κι εκτός του σταθμού: Προειδοποιήσεις ότι ο σταθμός θα κλείσει αν ο ιδιοκτήτης πιεσθεί πολύ (;) για να εξομαλυνθεί η διαδικασία καταβολής μισθών, φευγαλέες ιδέες για εθελούσιες εξόδους, κλπ. Καιρό προετοιμαζόταν το έδαφος και στις 6/11 κοινοποιήθηκε και επισήμως η αξίωση για μειώσεις μισθών και υπεξαίρεση δεδουλευμένων.
Απαγορεύουν ακόμη και την ανάρτηση στο site
Έλα όμως που μόνο με τις προειδοποιήσεις «δεν γίνεται δουλειά»… Κι εφ’ όσον οι εργαζόμενοι του «105.5» δεν «έβλεπαν φως» στα θέματα που αφορούσαν τα δεδουλευμένα τους και την προοπτική του σταθμού, θα έπρεπε να δουν τουλάχιστον ένα … κόκκινο πανί. Η … μονιμο- προσωρινή διεύθυνση του σταθμού αναγόρευσε το ραδιόφωνο του ομίλου Μάρη ως τον υπ’ αριθμόν έναν εχθρό, για να έχουν ένα κίνητρο παραπάνω οι εργαζόμενοι του «Κόκκινου», πέραν δηλαδή από την ευσυνειδησία και την προσωπική επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Διότι μπορεί η Κουμουνδούρου να θεωρεί, πλέον, «παραπαίδι» το «Κόκκινο», αλλά η διεύθυνσή του κάτι πρέπει «να δείξει»…
Έτσι, λοιπόν, το ραδιόφωνο του ομίλου Μάρη προβλήθηκε ως λόγος, για όλα. Φυσικά και για να κάνουν οι εργαζόμενοι περισσότερη υπομονή στις καθυστερήσεις δεδουλευμένων, με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε να επωφεληθεί ο θανάσιμος εχθρός πχ από τυχόν στάσεις εργασίας. Λες και δεν επωφελούνται όλοι οι ανταγωνιστές από την συνολική εγκατάλειψη του «Κόκκινου» στην τύχη του. Ήταν δε «αυτονόητο» πως «ο σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα έπρεπε να τραυματιστεί από κανέναν νεοφερμένο…
Σκηνικό παραλόγου! Όχι μόνο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει παντοιοτρόπως ότι «πάει με τα χίλια» τους γνωστούς… νεοφερμένους, αλλά και επειδή είναι πασιφανές το πολιτικό ομογάλακτο των δυο μέσων, που άλλωστε έχουν τον ίδιο νομικό σύμβουλο. Εδώ το «Κόκκινο», δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησε δικό του σταθμό, της Θεσσαλονίκης («το Μωβ»), στον όμιλο Μάρη. Σταθμό που νωρίτερα παρέμενε εγκαταλελειμμένος και αδρανής. Όλως τυχαίως…
Παρεμπιπτόντως: Όσοι ενδιαφέρονται να δουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων των εργαζόμενων στον «105.5» μπορούν, όπως διαπιστώνουμε, να τις διαβάσουν σε διάφορα sites. Όχι όμως στο site του ίδιου του σταθμού στο οποίο, κατά πως φαίνεται, χώρος υπάρχει μόνο για τις ανακοινώσεις τις διεύθυνσης, ότι τίθενται επί τάπητος επίμαχα εργασιακά θέματα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η εσωτερική κατάσταση στο «Κόκκινο» επιβεβαιώνει κι εκπροσωπεί επάξια τα γενικά επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί να αργεί λιγάκι να επαναφέρει τα εργασιακά  δικαιώματα, αλλά τουλάχιστον τα δημοκρατικά τα έχει κάνει… τούρμπο.
Αντί επιλόγου: Τίποτα από όλα αυτά δεν θα «μετράει», την επόμενη φορά που θα απολύσει εργαζόμενους επειδή δεν θα αποδεχθούν επαχθείς όρους η κάθε «Alter Ego» του κάθε Μαρινάκη. Θα ξυπνήσει το… Alter Ego του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταγγείλει με στεντόρεια φωνή, όσα κάνει ο ίδιος, στα του «οίκου του»…
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 
Η  συνέλευση των δημοσιογράφων του ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» που έγινε παρουσία και μελών της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΕΡ αποφάσισε ομόφωνα να επιστρέψει ως απαράδεκτο το εκβιαστικό τελεσίγραφο  που μας παρουσιάστηκε προφορικά ως απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκο Φίλη, την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Στούμπο, παρόντος και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Left Media Α.Ε. Κώστα Νικόλτσιου.
Η πρόταση που έχει ανακοινωθεί και στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ περιλαμβάνει τα εξής:
–        Μείωση μισθών 20% για όλους όσοι αμείβονται με μισθό άνω των
750 Ευρώ (καθαρές αποδοχές).

–        – Παρακράτηση δύο οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών
(Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) έως την ημέρα της αποχώρησης ή απόλυσης από τον Ρ/Σ.

Το λεγόμενο σχέδιο βιωσιμότητας εξαντλήθηκε σε γενικόλογες αναφορές
περί επικείμενης ενοποίησης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, χρονοδιάγραμμα και αποσαφήνιση εργασιακών συνθηκών. Παρά τις ερωτήσεις των εργαζομένων, το εν λόγω «σχέδιο» παραμένει άγνωστο και το μόνο που ζητήθηκε επίμονα είναι η «πολιτική συναίνεσή» τους εντός ημερών στις μειώσεις και την παρακράτηση των δεδουλευμένων . Με την σαφή απειλή μάλιστα, ότι αν δεν υπάρξει αυτού του είδους η «πολιτική συναίνεση» είναι αβέβαιη η καταβολή της μισθοδοσίας στο εξής, αλλά και το μέλλον του Ρ/Σ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισθοί στην πλειονότητά τους δεν φθάνουν τα
1.000 Ευρώ (καθαρές αποδοχές)  και καταβάλλονται με καθυστέρηση
τουλάχιστον δύο μηνών.

Ζητάμε σταθερή και έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας και εξόφληση των δεδουλευμένων που οφείλονται αλλά και γραπτή πρόταση του ιδιοκτήτη για το σχέδιο βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Ρ/Σ.
Ξεκαθαρίζουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την εύρυθμη
λειτουργία του «105.5 Στο Κόκκινο» με τήρηση της δημοσιογραφικής
δεοντολογίας και με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις.

Γενική Συνέλευση Δημοσιογράφων του Ρ/Σ 105.5 στο Κόκκινο.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.