Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Τώρα που έκλεισαν οι κάλπες ας δούμε σε τι ψήφισαν ΝΑΙ στον ΕΔΟΕΑΠ

Αναδημοσίευση:mediatvnews
Καταρχήν αποδέχθηκαν πως οι εργοδότες τους δεν θα πληρώσουν το 2% από τον Οκτώβριο του 2016 που κόπηκε το αγγελιόσημο, χάρισμα αυτά για τα ωραία τους μάτια (διαπλοκή είπαμε). Κατά δεύτερον οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα επιπλέον ποσοστά της αφάλισης τους. Και ακόμη όλα τα παρακάτω. (Κερδίσαμε που γράφουν κιόλας…) 
  • Οι παροχές υπολογίζονται με βάση τους νόμους της αγοράς (κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ανταποδοτικότητα, αντί της αναδιανομής και της αλληλεγγύης) και μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση (ετήσιες αναλογιστικές μελέτες), προφανώς προς τα κάτω. Έτσι, πρακτικά, σε λίγο καιρό είναι πιθανό να υπολείπονται ακόμη και εκείνων του ΕΟΠΥΥ.
  • Δίνεται δικαίωμα βέτο στους εργοδότες (απαιτείται ομοφωνία για υπέρβαση προϋπολογισμού), δηλαδή αυτούς που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχουν κλέψει εκατομμύρια ευρώ εισφορών, φέροντας έτσι μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση.
  • Θεσπίζεται ουσιαστικά αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες και προαναγγέλλονται έτσι – εκτός από την περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών – απολύσεις μόνιμου προσωπικού, διοικητικών, υγειονομικών και γιατρών, καθώς και μειώσεις μισθών.

  • Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων (συνολικά στο 7% επί των αποδοχών), οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με 5%, ενώ οι εισφορές των εργοδοτών διαμορφώνονται στο 8% και παραμένουν έτσι πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ.
  • Δεν προβλέπεται σαφώς και δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των ανέργων συναδέλφων μας, ούτε όμως και εκείνων που εργάζονται με μπλοκάκια, ενώ αποκλείονται και σημαντικές κατηγορίες συνταξιούχων – δηλαδή, μένει εκτός ένα μεγάλο μέρος του κλάδου, με βάση και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
  • Δικαίωμα στο εφάπαξ προβλέπεται μόνο για όσους είναι ασφαλισμένοι μέχρι την ψήφιση του νόμου, οι οποίοι υπάγονται από εκεί και πέρα στις λεγόμενες «ατομικές μερίδες». Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ παύουν να είναι «μέτοχοι». Για τους υπόλοιπους δεν γίνεται καμία αναφορά στη συγκεκριμένη παροχή.
  • Η εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών έχει υπολογιστεί πρόχειρα και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση για το πόσο θα αποδίδει, ενώ σε κάθε περίπτωση υπολείπεται σημαντικά του παλιού αγγελιοσήμου και δεν είναι σε θέση να καλύψει την μαύρη τρύπα που υπάρχει.
  • Οι όποιες αναλογιστικές μελέτες έχουν γίνει αφορούσαν εισφορές και μισθούς προηγούμενης εποχής, που σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, οπότε η αυθαιρεσία είναι νόμος. Καθώς δε τα μπλοκάκια μένουν εκτός ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες θα δελεαστούν να επεκτείνουν τη χρήση τους, ώστε να πληρώνουν μηδαμινές εισφορές.
  • Εγκαταλείπεται πρακτικά κάθε διεκδίκησή μας για τα χαμένα, μέσω PSI και εισφοροκλοπής-εισφοροδιαφυγής, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει δείξει και η έρευνα της Prudential. Παράλληλα, αθωώνονται όσοι υπήρξαν συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα.
  • Διαρρηγνύεται κάθε σχέση του Ταμείου με τις Ενώσεις που το ίδρυσαν, οδηγώντας τις σε περαιτέρω αποδυνάμωση και πορεία αποσύνθεσης. Εκδότες και καναλάρχες θα αποφασίζουν πλέον για όλα απευθείας.
  • Δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα και η πάγια διεκδίκησή μας για αποσύνδεση της ασφάλισης από την εγγραφή στις Ενώσεις, που είχαν στόχο την εξασφάλιση αναβαθμισμένης ασφάλισης και περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς προαπαιτούμενα. Αντιθέτως, η νομοθετική ρύθμιση όχι απλώς κουτσουρεύει τα δικαιώματα όλων αλλά, επιπλέον, αποκλείει ανέργους, μπλοκάκηδες και μέρος των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.