Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Εξώδικο του Documento στο πρακτορείο «Ευρώπη» για «καπέλα» και εικονικές πωλήσεις εφημερίδων

Από το koutipandoras
Εξώδικο προς την εταιρεία διανομής Τύπου «Ευρώπη», το οποίο κοινοποίησε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, απέστειλε η εφημερίδα Documento και ο εκδότης της Κώστας Βαξεβάνης, ενώ τα στοιχεία πρόκειται να κατατεθούν άμεσα και στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι το πρακτορείο διανομής Τύπου ανακοινώνει προβλέψεις για την κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων, αλλά όχι τις πραγματικές πωλήσεις, θέτοντας έτσι ουσιαστικό ζήτημα για την ελευθερία του Τύπου και τη διανομή της διαφημιστικής πίττας, η οποία βασίζεται σε εικονικά αποτελέσματα.
«Επισημαίνεται» επίσης στο εξώδικο ότι «κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης και ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των ιδεών και του Τύπου αποτελεί ποινικό αδίκημα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνεται στο εξώδικο της εφημερίδας, το πρακτορείο έχει παραδεχτεί την απόκλιση μεταξύ της πρόβλεψής του και των πραγματικών πωλήσεων, η οποία έφθανε τα 8.500 φύλλα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εξώδικο ότι «από δική μας μέτρηση σε 600 σημεία σε όλη την Ελλάδα προέκυπτε απόκλιση περίπου 8.500 φύλλων σε σχέση με την ‘’πρόβλεψη’’ που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη ημέρα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας να απαντά πως δεν αμφέβαλε για την εν λόγω απόκλιση, καθόσον τα στοιχεία, που ανακοινώνονται αποτελούν ‘’απλή πρόβλεψη’’ και όχι πραγματική κυκλοφορία».
Παράλληλα, το πρακτορείο, παρά τις κρούσεις της εφημερίδας, δεν εξήγησε ποτέ τους λόγους για οποίους προτιμά την τακτική των προβλέψεων, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος εμπλοκής σε τέτοια διαδικασία αφού ούτε υποχρεωμένη είναι να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, ούτε βεβαίως της έχει ζητηθεί.
Ενδεικτικό του «μαγειρέματος» που συντελείται στις πωλήσεις των εφημερίδων είναι το γεγονός ότι όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει barcode που θα πιστοποιούν με απόλυτη ασφάλεια την ακρίβεια των πωλήσεων, τα κυριακάτικα φύλλα σημείωσαν πτώση στις προβλέψεις των πωλήσεών τους. Ερωτηματικά παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποχώρησε από το πρακτορείο διανομής «Άργος» του οποίου είναι μέτοχος, επιλέγοντας για τη διανομή του την «Ευρώπη», με αποτέλεσμα να εμφανίσει από το πουθενά αύξηση των πωλήσεών του κατά περίπου 20.000 φύλλα.
Η χειραγώγηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων από τα πρακτορεία Τύπου αποδεικνύεται και από το γεγονός πώς ακόμη και η διανομή είναι εικονική. Όπως τονίζεται στο εξώδικο του Documento, αν και η «Ευρώπη» ισχυρίζεται ότι διανέμει την εφημερίδα σε όλη την Ελλάδα, η αυτοψία απέδειξε ότι φύλλα δήθεν πωλούνται σε σημεία και περίπτερα που έχουν βάλει λουκέτο πριν από δύο ή και τρία χρόνια.
Στο εξώδικό της η εφημερίδα ζητά να σταματήσει το πρακτορείο να προβλέπει τις κυκλοφορίες, ούτως ώστε η διαφημιστική πίτα να μοιράζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν από τα τιμολόγια εκκαθάρισης, διαδικασία που αποκλείει και τα τόσο προσφιλή «καπέλα», ενώ ανακοινώνει ότι το σύνολο των συμπερασμάτων από τους ελέγχους θα κατατεθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ταυτόχρονα, το Documento απαιτεί από την «Ευρώπη» να απέχει από κάθε πράξη ή παράλειψη νόθευσης των κανόνων λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, να απέχει από τη δημοσίευση του «Δελτίου Κυκλοφορίας» των κυριακάτικων εφημερίδων, το οποίο ούτως ή άλλως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κυκλοφορία τους, αλλά αποτελεί απλώς «Δελτίο πρόβλεψης» ενδεχομένων πωλήσεων, να υποδείξει εγγράφων μέσα σε πέντε ημέρες τα σημεία πώλησης της εφημερίδας. Τέλος, το Documento ανακοινώνει ότι θα προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων αστικών και ποινικών δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.