Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Οι τράπεζες είπαν "όχι" στο deal Μπόμπολα - Σαββίδη

Καθολικά αρνητικοί στο "κούρεμα" των δανείων οι τραπεζίτες
Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες, το πολυσυζητημένο deal ανάμεσα στον Φώτη Μπόμπολα και τον Ιβάν Σαββίδη οδεύει σε οριστικό ναυάγιο, αφού οι τράπεζες όχι μόνο δεν εγκρίνουν το σχέδιο που τους κατατέθηκε από την πλευρά του "Πήγασου", αλλά, απεναντίας, έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσουν. 
Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες δεν δείχνουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε "κούρεμα" των δανείων της εκδοτικής επιχείρησης, από τη στιγμή μάλιστα που στο νέο σχήμα θα μετέχει κατά 49% η πλευρά Μπόμπολα. Το μήνυμα που εστάλη από τη διοίκηση της Alpha Bank και από την πλευρά της Εθνικής τόσο προς τον εκδότη του "Εθνους" όσο και προς τους εκπροσώπους του Ιβάν Σαββίδη ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο: "Ούτε ένα ευρώ "κούρεμα"...". 
Το γεγονός αυτό επισπεύδει τις εξελίξεις στον "Πήγασο", αφού, αν δεν υπάρξει γενναία "ένεση" ρευστότητας από την πλευρά Μπόμπολα, τότε με μαθηματική ακρίβεια ο εκδοτικός όμιλος θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο ΔΟΛ. 
Επί της ουσίας, αυτό φαίνεται ότι επιθυμούν και οι τραπεζίτες, αφού οποιαδήποτε άλλη λύση εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για τους ίδιους. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για την πρόθεση των τραπεζών έχει ενημερωθεί η πλευρά Μπόμπολα, που είναι αλήθεια ότι δείχνει αιφνιδιασμένη, αφού σε καμία περίπτωση δεν ανέμενε σε αυτή τη φάση να "εισπράξει" το ηχηρό "όχι" των τραπεζών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες (και άμεσες) εξελίξεις στον "Πήγασο". Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη το πρωί υπήρξε παρέμβαση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών προς τις τράπεζες, προκειμένου να δοθεί λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, που οδηγεί σε ναυάγιο το deal Μπόμπολα - Σαββίδη. 
Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, οι τραπεζίτες επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το βασικό επιχείρημα που προέβαλαν είναι ότι, από τη στιγμή που παραμένει στο εταιρικό σχήμα ο σημερινός εκδότης του "Εθνους", δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε "κούρεμα" των δανείων. Ανεξάρτητα, όμως, από το τυπικό της υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος που εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του Ιβάν για την εξαγορά του "Πήγασου" συνδέεται με την είσοδό του στο Mega. Αυτό ακριβώς ήθελε και το Μέγαρο Μαξίμου, γι' αυτό και πίεζε προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα το deal. 
Η στάση των τραπεζών πλέον βάζει ταφόπλακα στα όποια σχέδια είχαν καταστρώσει τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι κυβερνώντες. Πάντως, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών εκτιμούν ότι οι επόμενες δέκα ημέρες ίσως να είναι και οι καθοριστικότερες για το μέλλον του "Πήγασου".
Γιάννης Κουρτάκης/Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.