Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΚΕΔ: Μνημόνιο διαπλοκής στον ΕΔΟΕΑΠ

Νέες μειώσεις 7-9% σε μισθούς και συντάξεις για τους δημοσιογράφους Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων καταγγέλλει με αφορμή την επιστολή του Κ. Ντελέζου στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΔΟΕΑΠ: "Μνημόνιο διαπλοκής επιβάλουν στον ΕΔΟΕΑΠ εργοδότες και οι πρόθυμοι στο προεδρείο του Οργανισμού. Οι μισθοί μειώνονται 7-9 % καθώς αυξάνονται ισόποσα οι εισφορές.
Τα πράγματα όμως γίνονται χειρότερα, καθώς ταυτόχρονα μεθοδεύουν περικοπές στο φάρμακο, στις ιατρικές εξετάσεις και στις παροχές για όλους, μέχρι την οριστική έξωση των συνταξιούχων, των ανέργων και των απλήρωτων, αφού θέλουν τον ΕΔΟΕΑΠ Επαγγελματικό Ταμείο, δείχνοντας στο βάθος ασφαλιστικές εταιρίες.
Αυτό είναι το σχέδιο των εργοδοτών με τους δύο βασικούς συνεταίρους Καρούτζο - Τάτση,.. με τη σύμφωνη γνώμη Αντωνιάδου- Κουμπιά, να στρώνουν το χαλί στις επιδιώξεις των "αφεντικών".
Μετά από επιστολή που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, το μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και του ΕΔΟΕΑΠ, Κώστας Ντελέζος, ο Ν. Καρούτζος αφήνοντας με "ανοιχτό το στόμα" ακόμα και μέλη που τον ψήφισαν πρόσφατα για πρόεδρο του Ταμείου, υποχρεώθηκε να παραδεχτεί, ότι μετείχε σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών Π. Κυριακόπουλο στα γραφεία της αναλογιστικής εταιρίας Prudential. Μια συνάντηση που αγνοούσαν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ.
Βέβαια, ισχυρίσθηκε ότι δεν συμφώνησε με τις εντολές Κυριακόπουλου, αλλά αυτό δεν προκύπτει από το σχέδιο κειμένου που προωθεί ο Δ. Κουμπιάς, ερήμην του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, για να τα δώσει όλα στον Κυριακόπουλο.
Σκοπός της "συνάντησης των Φιλικών" ήταν να βρεθεί τρόπος να κάνει ο ΕΔΟΕΑΠ γενναίο σκόντο στους καναλάρχες, ώστε ένα μέρος του πόρου, που φημολογείται ότι μπορεί να δοθεί στο Ταμείο από το τζίρο των ΜΜΕ, να αντικατασταθεί με αύξηση των κρατήσεων. Δηλαδή, μετά το αγγελιόσημο των δημοσιογραφικών ταμείων που τους χάρισε η Κυβέρνηση, τώρα πάνε να τους δώσουν κι άλλο μποναμά οι εργοδοτικοί.
Με αυτά που ζητάνε Κυριακόπουλος και λοιποί… ευεργέτες, προκύπτει ότι:
Οι ενεργοί ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι, που σήμερα πληρώνουν 3% επί των αποδοχών τους για περίθαλψη-πρόνοια, εφάπαξ και επικούρηση, με την πρόταση των εργοδοτών που φαίνεται ότι αποδέχεται η πρόθυμη κυρία της ΕΣΗΕΑ και οι δικοί της στον ΕΔΟΕΑΠ, οι εισφορές τους θα υπερβούν το 10%.
Σκόπιμη είναι η παράλειψη, από την μελέτη, για το θέμα των συνταξιούχων. Σήμερα, η παρακράτηση για την περίθαλψή τους από τον ΕΔΟΕΑΠ είναι 3%, παρόλο που- σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου- οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επιβαρύνονται, επειδή αυτά τα έχουν ήδη καταβάλει από χρόνια ως ασφαλισμένοι.

Με την πρότασή τους όμως, οι καναλάρχες θέλουν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι το διπλό χαράτσι ύψους 12%, που προβλέπει ο ΕΦΚΑ και υπολογίζεται ξεχωριστά στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη.
Το αποτέλεσμα με τις παρακρατήσεις αυτές θα είναι να μειωθούν κι άλλο, κατά 7- 9% τον μήνα, οι αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων και με τον ΕΔΟΕΑΠ να κλυδωνίζεται στην αβεβαιότητα.
Ακόμη πιο προκλητική όμως είναι η στάση Κυριακόπουλου, που απαιτεί απογραφή των ήδη κομμένων επικουρικών συντάξεων, για τις φέρει στα μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, όπως και για την πληρωμή εφάπαξ που με τον τρόπο αυτό πετσοκόβονται.
Στην επιστολή του ο Κ. Ντελέζος επισημαίνει ειδικότερα, ότι:
-Mε δεδομένες τις δυσμενείς εξελίξεις για την λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, υπάρχουν πληροφορίες για παρασκηνιακές ενέργειες και συνεργασίες με τους εργοδότες που πραγματοποιούνται ερήμην του ΔΣ, των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των μελών-μετόχων του Οργανισμού.
-Αναφορικά με την πρόταση της νομικής υπηρεσίας για την επέκταση της ασφάλισης σε άτομα χωρίς να είναι εγγεγραμμένα στις δημοσιογραφικές ενώσεις, θεωρούμε ότι αυτή συνδέεται με την διαπίστωση πληθώρας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.