Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Και η Digea μιλούσε για μικρότερο αριθμό καναλιών!

Λευτέρης Κρέτσος στο “Κόκκινο”: Κι όμως οι καναλάρχες ήξεραν…
Έγγραφα της Digea αποκαλύπτουν πως οι καναλάρχες- μέλη της ζητούσαν περισσότερες άδειες, την ώρα που σύμφωνα και με τα στοιχεία της εταιρείας το φάσμα εκπομπής υψηλής ευκρίνειας με την υφιστάμενη τεχνολογία χωράει μέχρι έξι κανάλια εθνικής εμβέλειας. Όπως αποκαλύπτει το Κόκκινο, τα έγγραφα με την παραδοχή της Digea στάλθηκαν στο ΕΣΡ στις 20 Απριλίου του 2016, δηλαδή πριν την περίοδο που επέμεναν να δοθούν περισσότερες τηλεοπτικές άδειες.
Η ίδια η Digea σε έγγραφά της παραδέχεται ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία «χωρούν» μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας στις συχνότητες, πριν αφαιρεθεί επίπλέον φάσμα για την κινητή, τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
«Η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις τεχνικές δυνατότητες και τους περιορισμούς για τον αριθμό των αδειών», είπε ο κ. Κρέτσος, τονίζοντας ότι ο αριθμός των αδειών έχει να κάνει και με περιορισμούς οικονομικούς, του μεγέθους της αγοράς και της βιωσιμότητας των καναλιών. «Ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα σχήματα στο χώρο των ΜΜΕ σημαίνουν και εργαζόμενους που θα πληρώνονται, που οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν ανάγκη να διαπλέκονται με τις πολιτικές ηγεσίες», όπως είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχε τεράστια “σπέκουλα”, μεγάλη ανοησία, πολλά ευτράπελα και ψέματα, του τύπου γιατί τέσσερις και όχι δεκατέσσερις άδειες. Το φάσμα είναι πεπερασμένο, δεν είναι άπειρο όπως ακούστηκε κυρίως από τη ΝΔ και όντως μπορεί με το σημερινό σύστημα μετάδοσης να χωρέσει μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας».
Δεν «βγαίνουν» τα νούμερα
Η θέση αυτή υποστηρίζεται από έγγραφα της Digea (τα οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος του δημοσιεύματος), τόνισε ο κ. Κρέτσος, στα οποία «αναφέρει ότι δεν υπάρχει πανελλαδική κάλυψη για τα HD κανάλια, ότι κάθε κανάλι … χρειάζεται τουλάχιστον 3 Mbps και 6 Mbps για να εκπέμπει ταυτόχρονα σε SD και HD ευκρίνεια, ότι ο ένας πολυπλέκτης από τους τέσσερις που έχουμε για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ΕΡΤ, καθώς και ότι δύο από τους τέσσερις πολυπλέκτες για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια δεν έχουν χωρητικότητα 24,88 Mbps αλλά 16,8 Mbps».
Πρακτικά, «η συνολική χωρητικότητα των πολυπλεκτών … είναι 58,5 Mbps που αν διαιρεθεί με 9 Mbps (6+3 για HD και SD αντίστοιχα), δίνει έναν αριθμό 6, μέχρι το 2019, όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες πρέπει να παραχωρήσουν επιπλέον τμήμα φάσματος στην κινητή τηλεφωνία», τόνισε ο κ. Κρέτσος.
Δίκαια ενοχλείται ο κόσμος για την καθυστέρηση του ΕΣΡ
Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στην «καθυστέρηση για την πραγματοποίηση του νέου διαγωνισμού που είναι πλέον εμφανέστατη, έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες. Η ανησυχία της κυβέρνησης αφορά και το ότι δεν έχει ληφθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει … παραπέμπτεται στο άδηλο μέλλον … αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα».
«Δεν έχουμε κακές σχέσεις με το ΕΣΡ … αλλά έχει σταλθεί επιστολή από τον Ιανουάριο, με την οποία ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς ζητάει ένα χρονοδιάγραμμα προκειμένου η Πολιτεία να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το σημαντικό ζήτημα … δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση», όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής προέκυψε κάτι νεότερο.
«Ο κόσμος δίκαια ενοχλείται γιατί η μη αδειοδότηση κατά μίαν έννοια είναι και συναλλαγή … το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις είναι ένα θέμα, αλλά το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το νόμο 4339 … καταλαβαίνω ότι ενοχλεί και τον πολιτικό βραχίονα της διαπλοκής και τα παρακολουθήματά του, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά είναι ένας νόμος που ενοχλεί γιατί αφορά πλειοδοτικό διαγωνισμό με πολλά κριτήρια και δικαιολογητικά … και ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων της τάξης των 400 ατόμων πλήρους απασχόλησης», υπενθύμισε.
Σε κάθε περίπτωση, «η συσσωρευμένη εμπειρία για το πώς μπορεί να γίνει ένας διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υπάρχει, η τεχνογνωσία, οι μελέτες, οι μηχανικοί του πληροφοριακού συστήματος που μπορεί να στηρίξει έναν τέτοιο διαγωνισμό, επομένως δεν υπάρχουν δικαιολογίες και το ΕΣΡ θα πρέπει να αναλάβει σύντομα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες», ξεκαθάρισε ο κ. Κρέτσος.
«Δείχνει πολλά» η μείωση απαιτήσεων ως προς αριθμό και η ξαφνική επιμονή για αλλαγή τεχνολογίας
Το θέμα σχολίασαν εξάλλου και άλλες κυβερνητικές πηγές, που σημείωναν ότι σύμφωνα με το έγγραφο για τα προγράμματα εθνικής εμβέλειας σύμφωνα  με τα Δικαιώματα Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής για τα  προγράμματα εθνικής εμβέλειας ο ελάχιστος μέσος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι  στα 3 Mbps για πρόγραμμα τυπικής ευρίνειας (SD) και στα 6 Mbps για πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας (HD). Επίσης αναφέρει ότι ο εξοπλισμός που διαθέτει (και όχι η υλοποίηση του δικτύου) είναι σε θέση να παρέχει την προβλεπόμενη από το Χάρτη πεδιοκάλυψη, εκπέμποντας σε διαμόρφωση 64-QAM με FEC 3/4 και guard interval 1/8. Συνεπώς ο κάθε δίαυλος θα έπρεπε να παρέχει ωφέλιμο ρυθμό μετάδοσης 24,88 Mbps.
Στη συνέχεια του εγγράφου όμως παρουσιάζεται η πραγματικότητα:
4 προγράμματα τυπικής ευκρίνειας (SD) στον καθένα από τους 2 πρώτους ραδιοδιαύλους (12 Mbps κατά ελάχιστον)
4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (ΗD) στον τρίτο ραδιοδίαυλο (24 Μbps)
και στον τέταρτο ραδιοδίαυλο εμφανίζεται να υπάρχει είτε ένα επιπρόσθετο HD κανάλι  ή να χρησιμοποιείται από την ΕΡΤ.

Το ερωτήματα πολλά:
Γιατί εφόσον θεωρητικά υπάρχει χώρος το 5o HD κανάλι προσφέρεται  a la carte, όπου δεν χρησιμοποιείται από την ΕΡΤ;
Τελικά η HD μετάδοση είναι μόνο στη θεωρία; Δεν μπορεί η Digea να προσφέρει 96% πληθυσμιακή κάλυψη για τα HD προγράμματα;
Κατάλαβε ξαφνικά ότι άλλο ή θεωρία και άλλο η πράξη. Πιθανώς και η ενημέρωσή της για το θέμα των υφιστάμενων συντονισμένων συχνοτήτητων να μεγάλωσε τις ανησυχίες της.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση των απαιτήσεων ως προς αριθμό και η ξαφνική επιμονή της για την αλλαγή της τεχνολογίας δείχνει πολλά, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.