Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Απλήρωτοι και στις γαλέρες του ραδιοφώνου

Καταγγελίες της ΕΤΕΡ για παραβιάσεις της ΣΣΕ 2016-2017 από μέλη της Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.
Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤΕΡ) πριν λίγα εικοσιτετράωρα συμπλήρωσε μια σειρά ελέγχων, ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για τον τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες-μέλη της Ε.Ι.Ι.Ρ.Α εφαρμόζουν την ΣΣΕ 2016-2017, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Σώματος Ειδικών Επιθεωρητών που, με την πείρα τους, διευκόλυναν την προσπάθειά μας και γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν πολύ αρνητικά και θα επέλθουν οι.. προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις. Οι εργοδότες όχι μόνο δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους αλλά νομίζουν πως η συγκυριακή κατάσταση, λόγω μνημονίων, που έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρη απορρύθμιση την αγορά εργασίας, τους επιτρέπει να κάνουν πραγματικότητα τα πλέον ανομολόγητα όνειρά τους! Τους παρακινούμε να ξυπνήσουν πριν είναι πολύ αργά για όλους τους.
Ενδεικτικά μόνο… πώς να εξηγήσει κανείς ότι για να μπούμε στις εγκαταστάσεις του STAR CHANNEL στην Κάτω Κηφισιά, στις 19.30 το απόγευμα, χρειάστηκε περίπου ένα τέταρτο της ώρας και την στιγμή που φτάναμε στην είσοδο έφευγε πανικόβλητος ο τελευταίος εργαζόμενος που ενοχλήθηκε κιόλας όταν ρωτήθηκε πώς λέγεται και πού εργάζεται. Στο εν λόγω κτίριο συστεγάζονται 5 ραδιοσταθμοί (ΔΡΟΜΟΣ, ΔΙΕΣΗ, ΛΑΜΨΗ, ATHENS DEE JAY και ROCK FM) και ένας «αυτοδιαχειριζόμενος» ο πολύπαθος BEST…
Πόσοι εργάζονταν την ώρα του ελέγχου;
2 τεχνικοί, 2 παραγωγοί και ένας «γενικών καθηκόντων», χωρίς να υπολογίσουμε τον «ιδιοκτήτη» της «αυτοδιαχείρισης». Στους δύο ραδιοσταθμούς έπαιζε ένας υπολογιστής και θα έπαιζε προφανώς μέχρι την επομένη, εκτός και αν σταμάτησε την νύχτα, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι…αλλά δεν βαριέσαι, μήπως χρησιμοποιούν δημόσια συχνότητα και πρέπει να τηρούν προδιαγραφές λειτουργίας; Εδώ μιλάμε για το απόλυτο τσιφλίκι! Στον τρίτο ραδιοσταθμό υπήρχε ένας τεχνικός που εργαζόταν παράλληλα και στα δύο studios (on air και production) ενώ σκέφτονται σύντομα να του βάλουν και ένα τρίτο (edit) για να είναι σε εγρήγορση… Στους υπόλοιπους δύο υποθέτουμε πως, για λίγο ακόμη, θα λειτουργούσαν κανονικώς δηλαδή με ηχολήπτη και παραγωγό. Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για εργασιακά ζητήματα όπου και αναμένονται εξηγήσεις από τους εργοδότες τις επόμενες μέρες. Εμείς πάντως ακόμη αναρωτιόμαστε αν πήγαμε σε ραδιοσταθμούς και πιστέψτε μας, είμαστε έμπειροι τεχνικοί…
Επίσης έγινε έλεγχος στον πρώτο σε ακροαματικότητα σταθμό, τον REAL FM. Σε όλο το προσωπικό οφείλονται σήμερα τρεις μισθοί που μόλις γίνονται τέσσερεις, ξαναπέφτουν στους τρεις…

Τέλος να κλείσουμε με τους ραδιοσταθμούς EASY (πρώην ANT1) και ΡΥΘΜΟ στους οποίους η κατάσταση για τους εργαζόμενους μόνο εύκολη δεν είναι. Ήδη έγιναν δύο απολύσεις συναδέλφων μας και προσπαθούν να επιβάλλουν στους υπολοίπους καθεστώς ημιαπασχόλησης με ποινή, σε περίπτωση άρνησης, την απόλυση, γεγονός που θα επιδεινώσει την καθημερινότητα στο ήδη υποστελεχωμένο τμήμα των σταθμών, εντατικοποιώντας έτι περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας. Να θυμίσουμε εδώ τα εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε ο εν λόγω όμιλος στην πρόσφατη τηλεοπτική αδειοδότηση και την αντιδιαστολή με την στάση του απέναντι στους εργαζόμενους. Πριν λίγες μέρες στην κοπή πίτας του ομίλου τα μεγαλοστελέχη έκαναν λόγο για επιτυχημένη πορεία, ρυθμούς σταθερής ανάπτυξης και επιτυχίες καθώς και για αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού στις τάξεις του, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Όταν έλεγαν τα καλύτερα έρχονται προφανώς και εννοούσαν μόνο τις τσέπες του εργοδότη και όχι το μέλλον των εργαζομένων που τόσα χρόνια μόχθησαν για να θησαυρίζουν κάποιοι. Δεν μαθαίνουν παρά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν απανωτά δύο φορές απολυμένο συνάδελφο. Έχουμε όλο τον καιρό να τους μάθουμε πώς να συνυπάρχουν με τους εργαζομένους τους.
Συμπερασματικά, η κατάληξη είναι πάντα η ίδια. Οι εργοδότες διάγουν τον πλούσιο βίο τους χωρίς καμμιά διάθεση να αποδεχθούν αξιοπρεπείς μισθούς για αξιοπρεπή εργασία. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να γίνουν, χωρίς υπερβολή, σύγχρονοι δούλοι.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και την ίδια την Υπουργό κα Έφη Αχτσιόγλου να επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ρυθμιστεί η αγορά εργασίας και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα.
Καλούμε όλα τα Σωματεία σε συσπείρωση και δυναμική αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Οι εργοδότες την ίδια στιγμή που αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους στήνουν καινούργια έντυπα, εφημερίδες, ραδιοσταθμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ συγχρόνως καθετοποιούν πλήρως την παραγωγή και ζητούν όλο και πιο φθηνά εργατικά χέρια.
Τέλος καλούμε το Ε.Σ.Ρ. να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών βάζοντας όρους για την ορθή χρήση και λειτουργία των δημοσίων συχνοτήτων εξαλείφοντας την παραβατικότητα που υπάρχει σήμερα και λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
To ΔΣ της ΕΤΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.