Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Κουμπιάς - Σαββίδης: Κι όμως, ο ΕΔΟΕΑΠ σώζεται

Σε κοινή δήλωση για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ προέβησαν ο προεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Δημήτρης Κουμπιάς και ο γενικό γραμματέας Γιώργος Σαββίδης. Αφορμή η απόφαση για τη βιωσιμότητα του ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ και η «λάσπη» που όπως λένε δέχτηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ. Αναλυτικά η δήλωση - απάντηση των Κουμπιά και Σαββίδη σε όσα τους καταλόγισαν:
Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα
αγωνιστήκαμε για τον ΕΔΟΕΑΠ

Μας κατακεραύνωναν για τις προτάσεις μας, ρίχνοντας άφθονη λάσπη στον ανεμιστήρα• μας είπαν εφιάλτες του επαγγέλματος και «άξιους.. υπηρέτες, της κυβέρνησης και των εργοδοτών».  Και όλα αυτά επειδή επί δυο χρόνια με ρεαλισμό και χωρίς λαϊκισμούς προσπαθήσαμε να σώσουμε το – καταδικασμένο  από το 2014 – αγγελιόσημο και μετά την κατάργησή του, πριν από 13 μήνες, αναζητήσαμε τρόπο για να εξακολουθήσουμε να έχουμε περίθαλψη, επικούρηση και πρόνοια, με τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των προεδρείων των αδελφών Ενώσεων και Ομοσπονδιών.
Μας κατηγόρησαν ότι
«με επίκεντρο τις εξελίξεις για τον ΕΔΟΕΑΠ, στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει σχηματιστεί συμμαχία δύο παρατάξεων, της Μ. Αντωνιάδου και του Στ. Καπάκου που μαζί με τους Μ. Γκανά από την ΕΠΗΕΑ και Δ. Κουμπιά, Γ. Σαββίδη από την ΠΟΕΣΥ προχώρησαν σε όλες τις επαφές με τους αρμοδίους, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο» και… έψεξαν τον Γ. Σαββίδη  για τη δήλωσή του «σώζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ», στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.
Κι όμως, ο ΕΔΟΕΑΠ σώζεται.

Καταφέραμε να έχουμε έναν ΕΔΟΕΑΠ διευρυμένο, με παροχή περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα ΜΜΕ και με έσοδα που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του για πολλά χρόνια.
Επιδιώξαμε και πετύχαμε τη θεσμοθέτηση εισφορών, που αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσει ο ΕΔΟΕΑΠ, ως φορέας περίθαλψης. επικούρησης και πρόνοιας για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ, να παρέχει αξιοπρεπείς παροχές υγείας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε όλους τους συναδέλφους μας: εργαζομένους, συνταξιούχους και ανέργους. Και ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι να βρεθεί λύση και για τα ΤΕΑΣ/ΕΤΑΣ.
Προφανώς ο διευρυμένος ΕΔΟΕΑΠ ενοχλεί τους συντεχνίτες που – σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν τεθεί  θέμα αγγελιοσήμου – όταν οι παρατάξεις που εκπροσωπούμε πρότειναν την ένταξη και άλλων συναφών κλάδων, μιλούσαν για «κομμώτριες και κατσαβίδια». Πρόκειται για τις ίδιες συνδικαλιστικές μειοψηφίες που τα τελευταία δυο χρόνια – και μέχρι τον περασμένο Ιούλιο – , εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια. «Πάγωναν» τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, τορπίλιζαν τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες• αντέδρασαν ακόμη και στη δανειοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ που κράτησε ζωντανό τον Οργανισμό. Μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλούσαν για περίοικους που θα έρχονταν στον ΕΔΟΕΑΠ.
Φαντασιώνονταν επαγγελματικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, λεφτά που δεν υπήρχαν και έξωση από τον ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχων και ανέργων, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον κλάδο – σπέρνοντας την ανασφάλεια – και να κρύψουν την ένδειά τους σε εποικοδομητικές  προτάσεις. Μοναδικός στόχος τους, η διαχείριση της αποτυχίας τους, ώστε να εκθέσουν τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Μας κατηγόρησαν πως «σε ό,τι αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ, η “σωτηρία” η οποία δρομολογείται, οδηγεί σε ένα σούπερ επαγγελματικό ταμείο με την αρωγή (με το αζημίωτο) των ασφαλιστικών εταιρειών και εκτός Ταμείου τους συνταξιούχους και τους ανέργους». Μιλούσαν για «βρόμικο παρασκήνιο, προκειμένου  να ανοίξει ο δρόμος για επαγγελματικό Ταμείο, με έξωση στους ανέργους, τους απλήρωτους και τους συνταξιούχους» και για… «άρωμα Σικελίας στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ , της ΠΟΕΣΥ και τον ΕΔΟΕΑΠ για να κάνει ό,τι θέλει η διαπλοκή και η Κυβέρνηση με το Ταμείο μας. Άνεργοι, απλήρωτοι και συνταξιούχοι στο δρόμο».
Η τελευταία φράση – αποκορύφωμα της κινδυνολογίας  – , μόνιμη επωδός σε κάθε ανακοίνωσή τους. Φυσικά η κινδυνολογία δεν άγγιξε την πλειονότητα των συναδέλφων. Απόδειξη ότι οι παρατάξεις μας στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΗΕΑ και για την ΠΟΕΣΥ, επιδοκιμάστηκαν από τη σιωπηλή πλειοψηφία με ποσοστό που ξεπέρασε το 57%. Είναι γνωστό άλλωστε ποιοι κάνουν θόρυβο…
Παρά τις συκοφαντίες, κοιτάξαμε τα προβλήματα κατάματα και αναζητήσαμε λύσεις, συμφωνώντας πως δεν υπάρχουν εύκολες και απλές συνταγές, πως οι λαϊκιστές και οι τυχοδιώκτες  είναι ταυτοχρόνως πρόβλημα και απειλή. Δεν είναι λύση και δεν μπορούν να επιλύσουν κανένα πρόβλημα, αφού η μόνη τους θέση ήταν «να παραμείνει ο ΕΔΟΕΑΠ ως έχει, η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα από το κούρεμα των ομολόγων και να επανέλθει το αγγελιόσημο».
Εξάντλησαν την αγωνιστικότητά τους πετροβολώντας. Δεν θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα, που σίγουρα το ξέρουν, αλλά να το χρησιμοποιήσουν. Αγνοώντας ότι όσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη, τόσο πιθανότερο είναι να περάσεις από κάτω.
 Δημήτρης Κουμπιάς                        Γιώργος Σαββίδης
 Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ                        Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.