Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΝΟΜΗ & ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ όχι μόνο η μη εμπρόθεσμη (έως την 21η Δεκεμβρίου )καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων αλλά και η οποιαδήποτε βλαπτική μονομερής μεταβολή (βλ. μείωση )των νομίμως οφειλομένων ποσών μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Γραμματεία του: Δικτύου Αλληλεγγύης & Παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ και αφορμής δοθείσης από την ανακοίνωση της από 16/12/2011 Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ ,η οποία επισυνάπτεται από κοινού με το αντίστοιχο δελτίο τύπου ΣΕΠΕ ( 7/12/2011) ότι:

Τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, όσο και το επίδομα αδείας, αποτελούν σύμφωνα με την ομολογία του Αρείου Πάγου, τακτικές αποδοχές.

Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να μειωθούν μονομερώς και αυθαίρετα από τον εργοδότη, πολύ δε περισσότερο όταν οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ με τις συλλογικές τους αποφάσεις απέτρεψαν τις ατομικές συμβάσεις που θα μείωναν τις αποδοχές μηνός Δεκεμβρίου κατά ποσοστό 20% κατά παρέκκλιση και καταστρατήγηση των οικείων ΣΣΕ του κλάδου μας.

Η ενδεχόμενη επίδειξη της ταξικής κυριαρχίας (μείωσης αποδοχών του δώρου Χριστουγέννων) αποσκοπεί και ποντάρει σε παραγόμενα φοβικά σύνδρομα των εργαζομένων έστω από άγνοια, να αποδεχτούν τετελεσμένες καταστάσεις.

Στις προκείμενες περιπτώσεις οι εργοδότες (αντλούν από την πλούσια όντως νομική τους φαρέτρα) το «δικαίωμα» εκ του νόμου να μην καταβάλουν αυτούσιο το οφειλόμενο ποσό του δώρου Χριστουγέννων προκειμένου να «προστατευθούν» από τυχόν αποχωρήσεις – απολύσεις μισθωτών μετά την 21η Δεκεμβρίου- ημέρα υποχρεωτικής καταβολής του δώρου Χριστουγέννων.

Μετά την 31η Δεκεμβρίου η οποιαδήποτε παρακράτηση στις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων είναι παράνομη και διεκδικείται από τους εργαζόμενους δικαστικά.

Η εγειρόμενη από τους εργαζόμενους απαίτηση για την δικαστική επιδίωξη της είσπραξης των οφειλομένων ποσών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΩΔ. ΠΟΛ. ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ τρέχει από την κοινοποίηση από τους εργαζόμενους, της οφειλής του εργοδότη, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ο νόμος μέχρι σήμερα δίνει την δυνατότητα να επιτευχθεί και η προσωρινή ακόμα επιδίκαση από το δικαστήριο και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.