Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η πρώτη εφημερίδα από γυναίκες πρόσφυγες στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Πουλιά αποδημητικά» στην Eφημερίδα των Συντακτών
Η μοναδική εφημερίδα που γράφουν κορίτσια πρόσφυγες κυκλοφορεί για πρώτη φορά πανελλαδικά με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στα φαρσί, στα αγγλικά και τα ελληνικά. Η έκδοση διανέμεται δωρεάν με το σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας, που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μεγάλη Παρασκευή.
Πώς γίνεται να υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τους πρό- σφυγες και, ταυτόχρονα, εχθρότητα και ξενοφοβία από ορισμένους; Γιατί η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα; Τι σημαίνει να περιμένεις καθημερινά στην ουρά για το συσσίτιο; Πώς επιβιώνεις μέσα στη λάσπη όταν βρέχει; Πώς μοιάζει να περπατάς φορώντας μαντίλα στην Αθήνα; Πώς νιώθεις που η αδελφή σου χάθηκε στη θάλασσα; Αυτές κι άλλες ιστορίες ξετυλίγονται στις σελίδες που γράφουν οι έφηβες από το Αφγανιστάν που ζουν στο Σχιστό.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο στον καταυλισμό κι ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί, για πρώτη φορά η φωνή τους θα ακουστεί δυνατά, θα ανοίξουν διάλογο με κόσμο, θα υπερβούν τα σύρματα και θα βρεθούν νοερά ανάμεσα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να τις γνωρίσουν. Το σωματείο «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζουν την ομάδα των κοριτσιών, που γράφουν, επιμελούνται και φωτογραφίζουν τα «Πουλιά Αποδημητικά».
Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων «Σημεία Επαφής» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που στοχεύει στην επικοινωνία των προσφύγων με την ελληνική πραγματικότητα και με ευαισθητοποι- ημένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, στην καλλιέργεια της κατανόησης και στη γεφύρωση της απόστασης ανάμεσα στη ζωή εντός κι εκτός των καταυλισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.