Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

To χρονικό της κοροϊδίας των μετόχων Mega για να φθάσει η πτώχευση

Οι κραυγές απόγνωσης των εργαζομένων χάθηκαν στον αέρα…
του Σωτήρη Μανιάτη στην Εφημερίδα των Συντακτών
Πορεία πτώχευσης και εκπλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων φαίνεται να χαράζει πλέον το MEGA, με τον δρόμο βέβαια να είναι ακόμη μακρύς. Στο άλλοτε μεγάλο κανάλι έχουν διακοπεί πλέον οι διαφημίσεις, με τους εργαζόμενους που παραμένουν σε ομηρία μια διετία και απλήρωτοι από 13 έως και 17 μήνες να προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ έχουν στήσει και αντίσκηνα έξω από τη Μότορ Οϊλ (συμφερόντων Βαρδινογιάννη), διαμαρτυρόμενοι για την κοροϊδία που έχουν υποστεί από τους μεγαλομετόχους του τηλεοπτικού σταθμού οι οποίοι τον έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει.
Οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurοbank) απέστειλαν προειδοποιητική επιστολή στο διορισμένο διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος, από το οποίο ανέμεναν μέχρι χθες νέα πρόταση, επιφυλασσόμενες διαφορετικά παντός νομίμου δικαιώματός τους. Την ίδια ώρα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε καλέσει για εξηγήσεις εκπροσώπους του MEGA οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν.
Από το κανάλι όμως έχει αποσταλεί από τις 7/2 επιστολή με την οποία ζητείται να οριστεί άλλη ημερομηνία συνάντησης, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 5/3, καθώς η ανεξάρτητη Αρχή ξεκαθάρισε ότι αν μέχρι εκείνη τη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του καναλιού δεν προσέλθει, θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης με την οποία η Digea θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή του σήματός του.
Το χρονικό της πτώσης Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Με τον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και τον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα (μεγαλομέτοχοι του MEGA) να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, αρχίζουν οι πρώτες κινήσεις καθώς στο κανάλι οι εργαζόμενοι είναι ήδη απλήρωτοι αρκετούς μήνες.
Τον Μάιο του 2017 ανακοινώνεται ξαφνικά πώληση μετοχών της Τηλέτυπος που διέθετε η Πήγασος του Φ. Μπόμπολα (πριν κατεβάσει ρολά και περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη). Το 19,63% του ΜEGA (που δεν ήταν ενεχυριασμένο) περνάει στον Ιβάν Σαββίδη (Dimera Media), ο οποίος όμως αργότερα θα το μεταβιβάσει σε άλλη εταιρεία (Elenovo) κυπριακών συμφερόντων, καθώς θα εξαγοράσει το Ε TV από τον Φίλιππο Βρυώνη.

Στην Πήγασος του Φ. Μπόμπολα πάντως παραμένει ποσοστό 13,09% της Τηλέτυπος, το οποίο είναι ενεχυριασμένο και με τον μεγαλομέτοχο εξαφανισμένο. Λίγο αργότερα, o Βαγγέλης Μαρινάκης (Αlter Ego) θα αποκτήσει το 22,11% του ΜEGA πλειοδοτώντας στη δημοπρασία του ΔΟΛ με 22, 893 εκατ. ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 συγκροτείται σε σώμα το νέο Δ.Σ. του MEGA που έχει υποδειχθεί από τους μεγαλομετόχους. Θα διαπιστωθεί όμως ότι για έναν εξ αυτών που τοποθετήθηκαν, και μάλιστα στη θέση προέδρου και νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας, υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου που απορρίπτει αίτημα αναίρεσης σε ποινή που του είχε επιβληθεί (αριθμ. 36381/2009 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών) και με την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για κλοπή και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Εξαιτίας αυτού θα χρειαστεί το Δ.Σ. της Τηλέτυπος να συνεδριάσει εκ νέου και να τοποθετηθεί άλλο πρόσωπο στη θέση αυτή, ενώ ο προαναφερόμενος παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος.
Το «σχέδιο διάσωσης» Τον ίδιο μήνα ξεκινά η… υποτιθέμενη προσπάθεια των μεγαλομετόχων για επανεκκίνηση του MEGA, το οποίο διατηρούν «ζωντανό» στον «αέρα» οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και μάλιστα με χρήματα από διαφημίσεις να οδεύουν στους λογαριασμούς του καναλιού που είναι μπλοκαρισμένοι από τις πιστώτριες τράπεζες, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.
Η Grant Thornton αναλαμβάνει τον έλεγχο των στοιχειών του καναλιού με τη συμβολή του δικηγορικού γραφείου (ορισμένου από την πλευράΒαρδινογιάννηΠοταμίτη-Βεκρή. Στους εργαζόμενους του καναλιού που παραμένουν όμηροι επί μια διετία θα παρουσιαστούν περιουσιακά στοιχεία του MEGA (ταινιοθήκη, σήμα, κ.ά.), κινήσεις και τιμολόγια ως μέρος του «σχεδίου διάσωσης» μέσω του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα.
Στη δημοσιότητα δίνονται στοιχεία για το συγκεκριμένο σχέδιο, τους μετόχους και τους εργαζόμενους. Στους τελευταίους περνάει και το μήνυμα να μη σταματήσουν να κρατάνε το κανάλι «ζωντανό», αλλά λόγος για καταβολή μισθού δεν γίνεται.
Στα μέσα Δεκεμβρίου και ενώ τράπεζες και εργαζόμενοι προσβλέπουν στο 106β, φαίνεται ότι αρχίζει να καταστρώνεται από μεγαλομετόχους του καναλιού άλλο πλάνο. Οπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του MEGA, προς αυτούς άφηναν να διαφανεί ότι αφορά τις κινήσεις που θα γίνουν αν οι τράπεζες δεν δεχθούν τη συμφωνία.
Το MEGA θα μπορούσε, με κάποιες συνεννοήσεις με τις τράπεζες και έμπρακτο ενδιαφέρον από τους μεγαλομετόχους του, να συμμετάσχει στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για τις εφτά άδειες εθνικής εμβέλειας. Τελικά θα επιλεγεί το σενάριο της «εταιρείας-κέλυφος» που σε δεύτερη φάση θα… απορροφούσε την Τηλέτυπος μετά την υπαγωγή της στο 106β. Οι ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι του καναλιού παραμένουν στις επάλξεις, καθώς μέχρι τις 9/1/2018 το… αφήγημα συντηρείται.
Μετάθεση ευθυνών Στην καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση φακέλου διεκδίκησης άδειας στον διαγωνισμό του ΕΣΡ θα βγει ανακοίνωση από το δικηγορικό γραφείο που εξηγεί ότι οι μέτοχοι του MEGA δεν προχωρούν στην επιχειρηματική κίνηση διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας με εταιρεία-κέλυφος γιατί έχουν «πληροφορίες» ότι οι διεκδικητές θα είναι πάνω από επτά και το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί. Επιπλέον, επιρρίπτονται ευθύνες στο ΕΣΡ που δεν γνωμοδότησε ότι δεν θα κλείσει το MEGA μετά την 28η Φεβρουαρίου.
Επειτα από την κατάρρευση του σχεδίου, βγαίνει στη δημοσιότητα ότι 10 μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στον διαγωνισμό είχε ζητηθεί από το δικηγορικό γραφείο να σταματήσει τις επαφές με τις τράπεζες, στελέχη των οποίων περίμεναν να πέσουν απλώς υπογραφές.
Προ ημερών στο MEGA έφτασε μέιλ από την Ascope Trading Ltd, που λέει ότι η εταιρεία (από την πλευρά Βαρδινογιάννη) σταματάει οποιαδήποτε επαφή με τις τράπεζες. Εξηγεί ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια, κάνει «ταμείο» για τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους και καλεί και τους άλλους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των Ψυχάρη και Μπόμπολα, για το διάστημα πριν εγκαταλείψουν το «καράβι», να αναλάβουν αντιστοίχως τις υποχρεώσεις τους.
Η ταινιοθήκη-λάφυρο Στις ημερομηνίες για τους οφειλόμενους μισθούς δεν περιλαμβάνεται ο Ιανουάριος του 2018, κάτι που για ορισμένους δείχνει ότι το μέιλ ήταν έτοιμο από το τέλος Δεκεμβρίου. Η αποστολή της ανακοίνωσης έγινε από μέιλ του STAR στις 8/2. Το Δ.Σ. της Τηλέτυπος, που οι καλά γνωρίζοντες εκ των έσω τονίζουν ότι δεν έχει συνεδριάσει ποτέ από τότε που συγκροτήθηκε σε σώμα και κανένα από τα μέλη του δεν έχει εμφανιστεί στην έδρα του MEGA στη Μεσογείων, έβγαλε μια ανακοίνωση, όλως… συμπτωματικώς, ιδίου περιεχομένου με το non paper που κυκλοφόρησε η πλευρά Βαρδινογιάννη αμέσως μετά τον διαγωνισμό αδειοδότησης προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν προχώρησε το σχέδιο που είχε παρουσιάσει.
Τώρα βέβαια είναι σαφές ότι στόχος είναι η ταινιοθήκη του καναλιού, ενώ πολλοί αναμένουν πιθανές κινήσεις από την πλευρά Σαββίδη, ο οποίος έχει βρεθεί έξω απ’ όλα αυτά, ή από άλλο επιχειρηματικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.