Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Τα χρέη του MEGA και ο ξαφνικός θάνατος απο Τράπεζες και μεγαλοκαναλάρχες!!

Απο αρχείο Ανασυγκροτησης
Γράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας
Πεφάνης: "Δεν θα πάω εγώ φυλακή"
(...) είναι σχεδόν δεδομένο ότι η τυπική απόφαση για σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης των μετόχων σε 25 ημέρες, με την οποία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πέμπτης, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, αφού συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ότι «οι εξελίξεις θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα», τουλάχιστον από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες θα κινηθούν για να απαιτήσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στο MEGA και υπολογίζεται ότι φτάνουν στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του καναλιού, που αφορά κυρίως ομολογιακό δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ, είναι προς τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς, ενώ μικρότερη είναι η «έκθεση» που έχουν οι δύο άλλες συστημικές τράπεζες: η Eurobank και η Εθνική. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκονταν εδώ και καιρό σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.
Από την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο, η εγρήγορση μετατράπηκε σε κατάσταση συναγερμού, καθώς κοινή είναι, πλέον, η πεποίθηση ότι με δεδομένες τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη νέα παράταση της εκκρεμότητας, που έπρεπε να είχε διευθετηθεί από τον περασμένο Μάιο όταν προέκυψε η ανάγκη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο κίνδυνος για κατάρρευση μεγιστοποιείται. 
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, την ώρα που διαβάζονται τούτες οι γραμμές, οι πιστώτριες τράπεζες να έχουν ήδη κινηθεί με βάση το σχέδιο άμεσης επέμβασης που από καιρό έχουν εκπονήσει, κηρύσσοντας, σε πρώτη φάση, απαιτητό το σύνολο των οφειλών που έχει προς εκείνες η Τηλέτυπος. Η αμέσως επόμενη κίνηση από την πλευρά των τραπεζών θα είναι η ανάδειξη νέας διοίκησης, αλλά και η λήψη όλων των νομικών μέτρων που θα αποτρέψουν την πτώχευση του καναλιού. Ανώτατοι τραπεζικοί κύκλοι δεν έκρυβαν πάντως τις τελευταίες ημέρες και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο MEGA τον προβληματισμό αλλά και την ενόχλησή τους για τη στάση ορισμένων εκ των μετόχων τού άλλοτε κραταιού καναλιού. «Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι και ανεπηρέαστοι στη συμπεριφορά μας και ως δανειστές άλλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τους μετόχους», τονίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες εκδοτικές εταιρείες των μετόχων του MEGA έχουν δώσει ως ενέχυρα τις ίδιες τις μετοχές του καναλιού. Αυτές οι μετοχές τώρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα «τραπεζικά καλύμματα». Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ΔΟΛ και ο Πήγασος έχουν ενοποιημένους ισολογισμούς με το MEGA
Στις άμεσες επιδιώξεις που λέγεται ότι έχουν οι ιθύνοντες των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αναζητηθεί αγοραστής, ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να επενδύσει χρήματα για να αποκτήσει το brand name του MEGA που παραμένει ισχυρό. Και εν συνεχεία να διεκδικήσει μία από τις τέσσερις άδειες για πανελλαδική συχνότητα ειδησεογραφικού σταθμού που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θα προκηρυχθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που κατηγορηματικά αποκλείεται είναι να βάλουν οι τράπεζες χρήματα στο υπερχρεωμένο κανάλι για να το διατηρήσουν στη ζωή. Αντιθέτως, εφόσον δεν εμφανιστούν νέοι μέτοχοι κατά τις επόμενες 30 με 40 ημέρες που θεωρείται ως το επαρκές διάστημα για να ολοκληρωθεί η περίοδος καταγγελίας των δανείων, τότε θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση της επιχείρησης (...)

Στα 116 εκατ. ο δανεισμός
5 ομολογιακά συν 2 δάνεια σε Αlpha και Πειραιώς

Συνολικά, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του MEGA στο 9μηνο του 2015 ανερχόταν στα 116 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2014, ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είχαν μηδενιστεί.

Από τα 116 εκατ. ευρώ, στην τελευταία λογιστική κατάσταση του 9μηνου 2015, το MEGA σε βραχυπρόθεσμα δάνεια (αλληλόχρεοι λογαριασμοί) είχε λάβει συνολικά 27,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,7 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 13,4 από την Αlpha Bank (χρηματοδότηση factoring με αναγωγή: δηλαδή, η εταιρεία εκχώρησε τις απαιτήσεις της για να χρηματοδοτηθεί).

Επιπλέον, ο υπόλοιπος βραχυπρόθεσμος δανεισμός ύψους 89,1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 5 κοινά ομολογιακά δάνεια :

5,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2015) - 5,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2015), 8,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2015), 8,8 εκατ. ευρώ (λήξη 28/6/2016) και 59,7 εκατ. ευρώ (λήξη 28/12/2016 )

Οι ζημιές περιόδου του ΜEGA ανήλθαν στα 31 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών της περιόδου ήταν 41 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις από πελάτες της εταιρείας ανέρχονταν στα 46 εκατ. ευρώ και στο ταμείο υπήρχαν 3,4 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια ήταν αρνητικά και ανέρχονται στα 36 εκατ. ευρώ.
---
---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.