Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ν. Παππάς: Όποιο κανάλι δεν κλείσει θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου!

Αποσπάσματα από τη Συνέντευξη  του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο Βασίλη Κουφόπουλο στις “Τυπολογίες” της Κυριακής
Μέσα στο επόμενο 15νθημερο θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτές θα είναι 4 εθνικής εμβέλειας και μόνο γενικού περιεχομένου , αποκλείοντας τις πανελλαδικές θεματικές , ενώ οι περιφερειακές θα έρθουν αργότερα. Η Digea θα υποχρεωθεί να διακόψει το επίγειο ψηφιακό σήμα όσων δεν λάβουν άδεια,όποιο κανάλι δεν κλείσει θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου, ενώ η κυβέρνηση πιστεύει πως θα κερδίσει την υπόθεση, αν υπάρξει προσφυγή. Ο Ν. Παππάς λέει πως η Ν.Δ λέει ψέμματα και εμμένει πως “4″ άδειες είναι υπεραρκετές για την αγορά.
– Η δημοπράτηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας θα γίνει με ξεχωριστή δημοπράτηση, 1+1;
 Ν.Π.: Δημοπρατώντας κάθε άδεια ξεχωριστά έχουμε τη δυνατότητα καταρχήν να μεγιστοποιήσουμε το δημοσιονομικό όφελος και κατά δεύτερο να εξακριβώνουμε σε κάθε στάδιο ποιο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον. Δεχθήκαμε κριτική γιατί δεν αφήνουνε την αγορά να καθορίσει. O διαφανής κλειστός διαγωνισμός, η δημοπρασία είναι ακριβώς το ιδανικό μοντέλο αγοράς. Νομίζω, λοιπόν, πως αυτή η κριτική έχει ξεπεραστεί.( …)
– Θα υπάρξουν άδειες εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου όπως ορίζει ο νόμος σας;
Ν.Π.: Έχουν δίκιο όσοι έχουν σκοπό να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι όροι, σε ποια αγορά μπαίνουν και πόση θα είναι η διαφημιστική πίτα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι διά της διολισθήσεως έγιναν γενικού περιεχομένου. Επειδή δεν έχουμε καλή προϊστορία επιβολής ελέγχων συνολικά και επειδή φαίνεται πως με τους όρους της οικονομικής βιωσιμότητας τα 4 κανάλια είναι υπεραρκετά, η κατεύθυνση μας είναι αυτή τη στιγμή να μην δημοπρατήσουμε θεματικές άδειες. Αρά θα δημοπρατήσουμε άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας και περιφερειακές.
– Γιατί προκαταλαμβάνετε πως θα συμβεί αυτό;

Ν.Π.: Η πρόσφατη ιστορία μας διδάσκει πως ο κανόνας είναι να μην εφαρμόζονται οι κανόνες. Θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες και γρήγορα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Είναι ένα “παράθυρο” που αφήνει περιθώριο για “ατασθαλίες”.
– Μήπως φοβάστε ότι θα εισπράξετε λιγότερα χρήματα;
Ν.Π.: Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί σφόδρα όσους θέλουν να πάρουν άδεια εθνικής εμβέλειας. Θεωρούν ότι θα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, διότι ορισμένοι θα μπορούν να δώσουν λιγότερα για να πάρουν την άδεια. Να μείνουμε σε αυτό. Την ώρα του διαγωνισμού θα γνωρίζουν άπαντες ποιες δημοπρασίες θα γίνουν και σε πόσους σταθμούς θα αφορούν.
– Και ο χάρτης συχνοτήτων. Θα είναι έτοιμος;
Ν.Π.: Ο νέος χάρτης συχνοτήτων που αφορά στην αύξηση των σημείων εκπομπής θα είναι έτοιμος κατά τη δημοπρασία.
– Πριν από την προκήρυξη;
Ν.Π.: Δεν αλλάζουν πολλά στο νέο χάρτη. Αλλάζουν τα σημεία εκπομπής, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε.
– Και οι περιφερειακοί σταθμοί; Υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των αδειών;
Ν.Π.: Σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα κανόνα που θα λαμβάνει υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια οικονομικού επιπέδου και ανάπτυξης.
– Γιατί επιμένετε στον αριθμό «4» για τις άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου;
Ν.Π.: Είναι όροι οικονομικής βιωσιμότητας. Κι από την αρχή της συζήτησης με αυτό το κριτήριο πήγαμε. Δεν είναι τόσο το τεχνικό ζήτημα.
– Και γιατί να το επιλέξετε εσείς, ως κυβέρνηση και όχι όπως λέει η ΕΙΤΗΣΕΕ να αποφασίσει η αγορά ή το ΕΣΡ;
Ν.Π.: Η αγορά έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να ρυθμίσει πράγματα που αφορούν στις μεγάλες υποδομές. Είχαμε ένα σύστημα που γέννησε τρομερές στρεβλώσεις και εξαρτήσεις. Άρα εμείς, για να σπάσουμε το «τρίγωνο της διαπλοκής», πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε τα σχήματα αυτά να είναι ποιοτικά, βιώσιμα και με πειστικό business plan.
– Και γιατί να το κάνετε εσείς και όχι το ΕΣΡ;
Ν.Π.: Αυτή τη στιγμή έχουμε μια υποχρέωση από το Σύνταγμα μας που λέει πως πρέπει το κράτος να ρυθμίζει την αγορά και μια υποχρέωση από τους εταίρους που λέει πως πρέπει να κάνουμε τους διαγωνισμούς. Η αντιπολίτευση δεν θα μου ασκούσε καμία απολύτως κριτική αν έδινα κι εγώ την παράταση της νόμιμης λειτουργίας των σταθμών στις 31 Δεκεμβρίου. Άρα, εμείς, ανταποκρινόμενοι στη διπλή υποχρέωση αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κάνουμε την αδειοδότηση.
– Όμως, επιμένει η άλλη πλευρά, πως υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν περισσότερες άδειες και να αποφανθεί η Αρχή…
Ν.Π.: Η ΝΔ ξέρετε τι θα έκανε;. Θα μας έφτανε σε αδιέξοδο, αν αφήναμε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και δεν συναινούσαμε σε πρόσωπα που έχουν άποψη πως δεν πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός. Διότι αυτό ήταν ο μοναδικός στόχος της ΝΔ. Έχει αποδειχθεί από τα πράγματα . Και λυπάμαι που το λέω.
– Η ΝΔ λέει πως αν δώσετε την αρμοδιότητα των αδειών θα συμφωνήσει στη συγκρότηση του.
Ν.Π.: Πρώτον, λέει ψέματα η ΝΔ. Δεύτερον, είμαστε ενώπιον της προκήρυξης. Το επόμενο 15θήμερο θα είμαστε σε θέση να έχουμε την προκήρυξη στη διαβούλευση. Θα ακούσουμε γνώμες από όλους τους ενδιαφερόμενους και θα προχωρήσουμε.
– Μήπως είχατε αποφασίσει πολύ νωρίτερα τον αριθμό των αδειών;
Ν.Π.: Όχι. Είχαμε στο μυαλό μας πως ο αριθμός δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Κι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε πρόσφατα. Και όσοι πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ θα βρουν δηλώσεις δικών τους στελεχών που λένε πως στην Ελλάδα χωρούν ως και δυόμισι κανάλια.
– Είναι δυνατόν να υπάρχουν 4 ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και 3 κρατικά;
Ν.Π.: Δεν θεωρώ ότι είναι καθόλου υπερβολή. Τα κανάλια ελεύθερης λήψης, είναι αναλόγου αριθμού με όλη την Ευρώπη. Έγινε μια συζήτηση πλήρης ψεμάτων, ως προς τον αριθμό των αδειών.
– Τι θα γίνει με τους σταθμούς που δεν θα πάρουν άδεια;
Ν.Π.: Μπορεί ο καθένας να παράγει περιεχόμενο να εκπέμπει μέσω διαδικτύου, δορυφόρου, να μπει στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο πάροχος δικτύου είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει το σήμα μόνον όσων σταθμών έχουν άδεια.
– Θα κόψει το σήμα η Digea π.χ. των μετόχων της;
Ν.Π.: Υποχρεούται από το νόμο να το κάνει.
– Κι αν δεν το κάνει;
Ν.Π.: Αν δεν το κάνει θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες όπως όλοι μας. Αν δεν τηρούμε το νόμο έχουμε συνέπειες. Και εσείς που είστε δημοσιογράφος και εγώ που είμαι μέλος της κυβέρνησης.
Ολόκληρη της συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε στις typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.