Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αθώοι οι δύο δημοσιογράφοι του «Αγγελιοφόρου»

Κατηγορούνταν για ψευδορκία μετά από μήνυση της εργοδοσίας...
Αθωώθηκαν δύο επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της ψευδορκίας μάρτυρα, κατόπιν μήνυσης της εργοδοσίας του «Αγγελιοφόρου». Συγκεκριμένα ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χτες, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, από το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο..
Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Μούλκας και ο Βασίλης Κυριακούλης, αμφότεροι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» και μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα. Η παραπομπή τους σε δίκη έγινε μετά την υποβολή μήνυσης εκ μέρους της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο», το Μάιο 2015 με τον ισχυρισμό ότι τάχα κατέθεσαν ενόρκως ψέματα και προσπάθησαν να παραπλανήσουν το δικαστήριο κατά τη συζήτηση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή επιδίκαση των μισθών τους.
Σχετική επιστολή εστάλη προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ από τον δημοσιογράφο Γ. Μούλκα, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Αναλυτικά η επιστολή:

O Γ. Μούλκας
Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2018
Συνάδελφοι /-ισσες,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χτες, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, από το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο υπογράφων Γεώργιος Μούλκας και ο Βασίλης Κυριακούλης, αμφότεροι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» και μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα.
Η παραπομπή μας σε δίκη έγινε μετά την υποβολή μήνυσης εκ μέρους της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο», το Μάιο 2015 με τον ισχυρισμό ότι τάχα καταθέσαμε ενόρκως ψέματα και προσπαθήσαμε να παραπλανήσουμε το δικαστήριο κατά τη συζήτηση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή επιδίκαση των μισθών μας.
Η μήνυση αφορούσε το αδίκημα της απάτης επί δικαστηρίω, το οποίο όμως η εισαγγελέας έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται και άσκησε σε βάρος μας ποινική δίωξη για το αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα.    
Η συζήτηση είχε αναβληθεί συνολικά τρεις (3) φορές, καθώς στο δικαστήριο δεν είχαν προσέλθει, αν και κλητεύθηκαν νομίμως, ο μηνυτής Βασίλειος Μπακατσέλος και ο μάρτυρας  κατηγορίας Παναγιώτης Χασάπης.
Οι δύο εκπρόσωποι της εργοδοσίας του «Αγγελιοφόρου» δεν παρουσιάστηκαν ούτε χτες στην αίθουσα του δικαστηρίου. Απών ήταν επίσης και ο δικηγόρος της εταιρίας.
Εν τέλει, το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι τόσο ο υπογράφων όσο και ο Βασίλειος Κυριακούλης είπαμε την αλήθεια και όλα όσα γνωρίζαμε, χωρίς να αποκρύψουμε οτιδήποτε ή να παραστήσουμε ψευδώς οτιδήποτε, κατά τη διάρκεια των καταθέσεών μας για την επιδίκαση των μισθών μας. Για το λόγο αυτό μάς απάλλαξε ομόφωνα από την αποδοθείσα κατηγορία.
Η απόφαση του ΔΣ της ΕΒΕ ΑΕ για την υποβολή της έγκλησης ελήφθη, κατόπιν εισήγησης του δικηγόρου Παντελή Χαλβατζάκη, στις 6 Μαΐου 2015, μία (1) ημέρα μετά την υποβολή μήνυσης σε βάρος του νομίμου εκπροσώπου της,  Βασιλείου Μπακατσέλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, για την αξιόποινη πράξη της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου στα γραφεία του «Αγγελιοφόρου».
Η έγκληση στρεφόταν αρχικώς και κατά των δημοσιογράφων Δέσποινας Ιωαννίδου, Ντόνιας Κανιτσάκη και Γεωργίας Αγγέλη, μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, σε βάρος όμως των οποίων δεν απαγγέλθηκε καμία κατηγορία, όπως προέκυψε κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης. 
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μας, τέως εργαζόμενοι της ΕΒΕ ΑΕ,  στους οποίους επίσης οφείλονταν καθυστερούμενες αποδοχές πολλών μηνών, δηλαδή μισθοί που δεν είχαν εμπροθέσμως καταβληθεί από την εταιρία, είχαν προσφύγει κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 – Οκτωβρίου 2015 στη Δικαιοσύνη, για να τις διεκδικήσουν. Ακολούθως, αρκετοί απ΄  αυτούς κατέφυγαν στη χρήση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις εις χείρας τρίτων), για να εισπράξουν τα προσωρινώς επιδικασθέντα ποσά, όπως άλλωστε είχαν νόμιμο δικαίωμα να πράξουν.
Για το ζήτημα της σε βάρος μας υποβολής μήνυσης το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, όπου ανήκουμε ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι, είχε εκδώσει στις 4.6.2015 ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «απόπειρα τρομοκράτησης», σημειώνοντας ότι «εργαζόμενοι τους οποίους κρατάει απλήρωτους (σ.σ. η εταιρία) βρίσκονται διωκόμενοι με στόχο να πάψουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους» και καλώντας την εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» «να πάψει να εκθέτει το εύρος της εκδικητικότητάς της εναντίον όσων διεκδικούν αυτά που τους οφείλονται».
Ως γνωστόν, ο «Αγγελιοφόρος», ιδιοκτησίας των Αλ. Μπακατσέλου, Στ. Ψυχάρη και Γ. Μπόμπολα, οδηγήθηκε σε πτώχευση το Δεκέμβριο 2015, έπειτα από διαδρομή 20 ετών στην ιστορία του Τύπου της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας μετέωρες τις οικογένειες 110 εργαζομένων.
Από τη θέση αυτή κρίνω σκόπιμο να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στους νομικούς παραστάτες μας, Στρατή Μαυραγάνη, νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΜ-Θ, και Γιώργο Δημήτραινα, επίκουρο καθηγητή Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που μας εκπροσώπησαν με υπευθυνότητα, και στους επαγγελματίες συναδέλφους Δέσποινα Ιωαννίδου και Κώστα Καντούρη, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής μας. 
Με εκτίμηση Γεώργιος Μούλκας Δημοσιογράφος – Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.