Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον ΕΔΟΕΑΠ-ενημέρωση


ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ από τους: 

Πρωτολάτη Σταμάτη Υποψ.Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ
Σκουτέρη Παναγιώτη-Υποψ. για την ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ 
ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ –ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ αλλά και ιδιοτέλειες…" 
Πάνω στα ερείπια της κοινωνικής ασφάλισης στο κενοτάφιο όλων αυτών που χάθηκαν, η «ολιγαρχία» των μεσαζόντων –διαπραγματευτών  στο Κλάδο, εναποθέτει το δυσβάσταχτο –για χιλιάδες συναδέλφους λογαριασμό της χρεοκοπίας της.
Οι «άριστοι» του συνδικαλιστικού  κατεστημένου στο ΚΛΑΔΟ, μας εγκαλούν να αποδεχθούμε το «μαύρο ως άσπρο» με αξιώσεις αυθεντίας, στη τρομοκρατία της κρίσης.
Αναζητείται πλέον ελπίδα στη θεολογική  υπερβατικότητα: 
ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
«Ο ΘΕΟΣ….ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ»
ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.
Η συγκυρία  δεν θα μπορούσε πάντως  να είναι πιο κομβική. 
Τίποτα δεν φαίνεται ότι έχει αλλάξει  και τίποτα δεν είναι όπως παλιά.Πρώην συνοδοιπόροι  και ομοτράπεζοι, τωρινοί άσπονδοι εχθροί και αυριανοί φίλοι, εγκάθετοι & διορισμένοι (βλ. επιτροπές ΕΦΚΑ-Δ.Σ  ΕΔΟΕΑΠ):που προέκυψαν από τις συναλλαγές με τη πολιτική εξουσία –κομματικά ιερατεία, επιχειρηματίες της ενημέρωσης, κομματάρχες και ινστρούχτορες, δίνουν  τον «υπέρ πάντων»  αγώνα αυτοσυντήρησης, με επιθέσεις «αλληλοεξόντωσης, προς διασφάλιση των ιδιοτελειών τους. 
Ένας χυλός σε συνθήκες βρασμού- μια  από τα ίδια. 
Είναι μεγάλος ο τζίρος & οι δυνατότητες επιχειρηματικής κερδοφορίας:  από τη μετατροπή  ολόκληρης της κοινωνικής ασφάλειας πρόνοιας & υγείας σε αξία προϊόντος κερδοσκοπίας και τη μετατροπή του κοινωνικού αλληλέγγυου & αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με την αρχή της ανταποδοτικότητας –ατομικές μερίδες με παροχές ανάλογα το ύψος των εισφορών  στο χρόνο καταβολής από τον ασφαλισμένο.

Σε αυτή την κατεύθυνση η επιχειρηματικότητα απαλλάσσεται από το κόστος της ασφάλισης των εργαζομένων & ρόλο  3ου πυλώνα διεκδικούν funs –ιδιώτες επενδυτές (έμποροι υγείας –φαρμακοβιομηχανίες) ενώσεις  ασφαλιστικών εταιρειών, με σύνδεση  με  την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ και επιλογή θεματοφύλακα στη διαχείριση του τεράστιου ασφαλιστικού κινδύνου από επενδυτικά "τζογαρίσματα" ή πιστωτικούς κινδύνους .
Το σύστημα  εμπορεύεται τους φόβους και τις ανασφάλειες που το ίδιο δημιουργεί. 
Πόσο χωράνε οι κοινωνικές μας ανάγκες στον αγοραίο κόσμο της προσφοράς –ζήτησης, όπου η «αυτοκτονία  δηλώνεται ως ατύχημα».;

Εικόνα μιας κακοστημένης παράστασης το σήμερα, που ως παρηκμασμένο μόρφωμα έχει κολλήσει σαν βδέλλα. Ριάλιτι με κατασκευασμένους «επιζώντες» σε συνθήκες …. Κλειδαρότρυπας .
Η πραγματικότητα  διαψεύδει κάθε προσδοκία: την ίδια στιγμή, που χιλιάδες συνάδελφοι στο ΚΛΑΔΟ- μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στην κινούμενη άμμο στη κόλαση της εργασιακής  επισφάλειας –ακροβατώντας σε καθεστώς ευέλικτης απασχολησιμότητας  και ανεργίας όπου:

·                   Η απόγνωση μετατρέπεται σε "εθελούσια" έξοδο.

·                     Ο αυτοχειριασμός σε ατομική σύμβαση.

·                     Η επαιτεία σε καταβολή δεδουλευμένων.
Δεκάδες συνάδελφοι συνταξιούχοι, που μέσα σε μια νύχτα είδαν να απομειώνονται οι κόποι & θυσίες μιας ολόκληρης ζωής.
Με υποθηκευμένο το παρόν και το μέλλον μας, το "ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ " είναι, να ζήσουμε σε καθεστώς   ταπεινωτικής συνθήκης  για πολλές δεκαετίες: Να  ξεχάσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη και ασφάλιση.

ΤΟ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

με τη κατάργηση του Αγγελιοσήμου & την απορρόφηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ΕΦΚΑ.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ του ΕΔΟΕΑΠ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Το κοντέρ δεν έχει μηδενίσει & οι εξελίξεις τρέχουν…
Δεν πέρασαν ούτε 7 μήνες από το «ΝΑΙ σε ΟΛΑ» στο δημοψήφισμα επί τροποποιήσεων του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,στο περιβόητο «ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ» του ΕΔΟΕΑΠ & η τρόικα έθεσε και άλλα ως προαπαιτούμενα. 
Η έκθεση της EUROSTAT: Είχε προηγηθεί η γνωμοδοτική έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας  EUROSTAT,που ενέτασσε  τον ΕΔΟΕΑΠ …προτρέχοντας των εξελίξεων, στους κοινωνικούς φορείς Γενικής Κυβέρνησης δηλαδή στο δημόσιο –επικουρικό φορέα επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ.  
Γνωμοδότηση που δεν ελήφθη υπόψη καθώς τα συμπεράσματα της έκθεσης στηρίχθηκαν σε ετεροχρονισμένες –παρωχημένες οικονομικές καταστάσεις 2016 του Οργανισμού, που έλαβε από την ελληνική στατιστική υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ.
Ακολούθησαν αλληλοκατηγορίες των εμπλεκομένων του «ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» του ΕΔΟΕΑΠ σχετικά με εσωτερική διαρροή προς την ΕΛΣΤΑΤ.


Κατατέθηκε στη βουλή το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ της 4ης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ και αναμένεται να ψηφιστεί με διαδικασίες επείγοντος.

ΟΙ ΑΛΑΓΕΣ που ΑΦΟΡΟΥΝ τον ΕΔΟΕΑΠ

Καταγραφή πρώτη αποτίμηση.

Α(προτεινόμενη διάταξη):ΑΠΟΣΤΕΡΗΣΗ εσόδων από τον ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ & ΕΦΑΠΑΞ, καθώς η εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου) των επιχειρήσεων ΜΜΕ, θα απορροφάται αποκλειστικά από τον ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ.

Β(προτεινόμενη διάταξη)ΜΕΙΩΣΗ  ΕΙΣΦΟΡΏΝ – όλες από τον ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΕΦΑΠΑΞ και συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές εισφορές ορίζονται:

§     Μηνιαία εισφορά επικουρικής ασφάλισης- εργαζομένου 3,5% και 3,5% εργοδότη.

§     Μηνιαία εισφορά ασφάλισης υγείας εργαζομένου 2,55% και 4,55%εργοδότη.

§     Μηνιαία εισφορά ασφάλισης συνταξιούχου 5% επί του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης .

§     Μηνιαία εισφορά ασφάλισης πρόνοιας 1% ασφαλισμένου -εργαζόμενου και μηδέν % εργοδότη.

v Από 1/06/2019 και μέχρι την 31/05/2022 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ορίζεται σε ποσοστό:3,25%(3,5%) για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη.

Από 1/06/2022 το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ορίζεται σε ποσοστό:3%(3,25%) για τον ασφαλισμένο και ποσοστό 3%(3,25%) για τον εργοδότη 
Η ασφαλιστική αλληλεγγύη στο απόσπασμα… 
Υποχρεωτική εφαρμογή του συνόλου του θεσμικού πλαισίου, που διέπει το δημόσιο ταμείο επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ. 
Κατάλυση  της αυτόνομης διοικητικής λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και αλλοίωση της αναδιανεμητικής αλληλέγγυας φυσιογνωμίας τους.
Δραματικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων & εφάπαξ καταβολής.

Μετά την αποστέρηση εσόδων από ΚΛΑΔΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ –ΕΦΑΠΑΞ, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα γίνει συνδυαστικά της εφαρμογής διατάξεων του Ν.4498/2017, που ισχύει για το δημόσιο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ & από τις νέες καταστατικές διατάξεις – που ψηφίστηκαν και ενσωματώθηκαν στο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του ΕΔΟΕΑΠ και συγκεκριμένα:

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 που αναφέρει : «Η οποιαδήποτε ασφαλιστική παροχή ή άλλη δαπάνη που αφορά τη λειτουργία του οργανισμού αυτόματα (κόφτης) εξαρτάται από την ετήσια αναλογιστική μελέτη».

Το πρόβλημα ρευστότητας του ΚΛΑΔΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ θα επηρεάσει το ύψος αλλά και θα επιμηκύνει  το χρόνο καταβολής των εφάπαξ παροχών.

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ –ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ  ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ήδη νομοθετημένες διατάξεις ).

Αναμένεται νέα δραστική περικοπή & πλαφόν στις παροχές υγείας, εάν μάλιστα λειτουργήσουν συνδυαστικά με τους νέους κανονισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.  
Οι συνάδελφοι θα κληθούν ενδεχόμενα να πληρώσουν από την τσέπη τους, εξετάσεις και φάρμακα, που μέχρι σήμερα κάλυπταν τα ταμεία, μέσα από μια νέα κατηγοριοποίηση.
ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΒΕΤΟ: Για οποιαδήποτε υπέρβαση των δαπανών, σύμφωνα με τις νέες καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ ο εκπρόσωπος των εργοδοτών στο Δ.Σ του Οργανισμού δύναται να ασκήσει βέτο για υπέρβαση των πορισμάτων των ετήσιων αναλογιστικών μελετών.
Απαιτείται ομοφωνία στη λήψη απόφασης.
Η αιμορραγία της Χρηματοδότης του Ασφαλιστικού:
Συντελείται –ανατροφοδοτείται και από την παραλυτική ανεπάρκεια, της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του Κλάδου, προς ανάσχεση: της κατάρρευσης Σ.Σ.Ε, επέκτασης μορφών απασχολησιμότητας, ανασφάλιστης εργασίας, ανεργίας κ.λ.π.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ προτεραιότητα ΑΙΧΜΗΣ με άμεση και οργανική σύνδεση στη χρηματοδότηση και εν’ τέλει  στη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος είναι:
v    Συνδιαμόρφωση ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου παρέμβασης, με συλλογικές διαδικασίες και επιθετικό προσανατολισμό και κατά προτεραιότητα, να ακυρώσουμε τα ατομικά «συμβόλαια» εξαθλίωσης και να απατήσουμε από την εργοδοσία «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ» υπογραφή νέων Σ.Σ.Ε.
v    Η Ασφαλιστική ενοποίηση του Κλάδου ωριμάζει πλέον  την απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων στα ΜΜΕ, να εκφραστεί και στην συνδικαλιστική πανελλαδική ενοποίηση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με οργανωτικό οριζόντιο σχήμα, που δεν θα αναπαράγει «μικρομάγαζα» και ειδικούς  της αντιπροσώπευσης.
v    Παρεμβάσεις σε όλο το εύρος του εργασιακού περιβάλλοντος- αμφισβήτησης του αντεργατικού και  αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Η εσωτερική αναδιάρθρωση του ΕΔΟΕΑΠ σε δομές κτιριακών εγκαταστάσεων, υπηρεσιών, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού εκτός της επιτάχυνσης των διαδικασιών, σταχυολογούμε ενδεικτικά και εστιάζουμε σε νευραλγικούς τομείς  όπως: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΤΟΜΕΑ ΕΣΟΔΩΝ  εκτός των άλλων θεωρούμε αναγκαία, την εκπόνηση στρατηγικού πλαισίου δράσεων, προς ανάσχεση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, σε συνέργια και διασύνδεση, με τους αρμόδιους δημόσιους ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ. Η Νομική υπηρεσία στη βάση διεύρυνσης αρμοδιοτήτων, να παρακολουθεί  νομοθετικές ρυθμίσεις ασφαλιστικού ενδιαφέροντος σε σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ.
Σύνδεση  προϋπόθεση για τη συμμετοχή επιχειρήσεων ΜΜΕ, στη κρατική διαφήμιση η εκπλήρωση των εργασιακών ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Αξιοποίηση της δυνατότητας πλειστηριασμών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, αφερέγγυων επιχειρηματιών.
Μελέτη αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.
ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, να διερευνηθεί η δυνατότατα συνέργιας με ασφαλιστικούς φορείς στη κατεύθυνση μείωσης σχετικών δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόταση για σύσταση ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ με ειδική μέριμνα για τους ανέργους.
Αναλογιστική καταγραφή- παραμετροποίηση, σε σχέση με το πλήθος  των ασφαλισμένων στον Οργανισμό σε συνάρτηση αμοιβών- ηλικίας, χρόνου απονομής σύνταξης.
Η χρηματοδότηση του Κλάδου επικούρησης- εφάπαξ, με την αποσύνδεση της εργοδοτικής εισφοράς του 2%, γίνεται αποκλειστικά από εισφορές ασφαλισμένων και εργοδότη ποσοστό 7%.
Η ετήσια δαπάνη του Κλάδου επικούρησης-εφάπαξ, ανέρχεται περίπου, σε 14.000.000,00 ευρώ κατ ’εκτίμηση- χωρίς επαρκή  οικονομικά στοιχεία, τα προσδοκώμενα έσοδα και στη καλύτερη εκδοχή δεν φαίνεται να ισοσκελίζουν τα έξοδα.
Με τη είσοδο των νέων ασφαλισμένων, έχουμε θετική βελτίωση ενός βασικού δείκτη  της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος , που είναι η σχέση εργαζόμενου/συνταξιουχου (αλληλεγγύη γενεών).
Σε ένα εργαζόμενο τρεις συνταξιούχους(1:3), σήμερα ενδεχομένως η αναλογία, να διαμορφώνεται σε (1:5).
Κατά την άποψη μας η συνολική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας φορέα δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης σε πρώτη φάση του Κλάδου επικούρησης-εφάπαξ και απουσία οποιασδήποτε κρατικής συνδρομής , υπάρχει ο κίνδυνος οι συνταξιούχοι να εξοστρακισθούν στο ΕΤΕΑΕΠ…. που προανάγγειλε έστω και με παρωχημένα στοιχεία η EYROSTAT.
Εξάλλου θα δεχθεί τεράστια πίεση η εργοδοτική εισφορά του 2% από προσφυγές που ήδη έχουν κατατεθεί.
Ευδιάκριτοι οι κίνδυνοι και για χιλιάδες συναδέλφους ανέργους.
        
Το «ΝΑΙ σε ΌΛΑ» απελευθερώνει την τοξικότητα του… για το λόγο αυτό κάναμε αναφορά  για "αυτοχειριασμό" στο δημοψήφισμα «οπερέτα».
Γ.(προτεινόμενες διατάξεις) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ, μειώσεις για τους νέους ασφαλισμένους.
Ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ μέχρι 1/07/2018: Με την αίτηση συνταξιοδότησης ο υπολογισμός  της επικουρισης και του εφάπαξ  έως την 1/07/201, θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ.
Το χρονικό διάστημα  μετά τη 1/07/2018 έως την αίτηση συνταξιοδότησης, θα υπολογίζεται με βάση το μαθηματικό τύπο, που ισχύει (μεγάλες μειώσεις), που ισχύει στο δημόσιο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ και συγκεκριμένα:
Για τους νέους ασφαλισμένους ,που θα ενταχθούν στο ΕΔΟΕΑΠ μετά την 1/07/2018,  η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ θα υπολογίζονται καθ’ ολοκληρία με το ισχύον καθεστώς του ΕΤΕΑΕ, με διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης.
Που σημαίνει ότι: η επικουρική σύνταξη –εφάπαξ είναι συνάρτηση της ηλικίας του συνταξιούχου & το ύψος συνολικά των καταβαλλομένων ασφαλιστικών, που τηρούνται σε ατομική μερίδα.
ΤΕΛΟΣ :Εάν προκύπτουν ελλείμματα & δεν υπάρχει περιουσιακό στοιχείο προς εκποίηση αυτόματα  θα μειώνονται οι συντάξεις όπως ισχύει και στο δημόσιο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ.


 ΜΕ ΠΟΣΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ για ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΝΟΕΙΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Η αλήθεια που δεν επαληθεύεται.

Αυτός είναι  : «ΕΝΤΙΜΟΣ –ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ» για τους άριστους του συναινετικού συνδικαλισμού  στο ΚΛΑΔΟ, με τον εκβιασμό της λογικής του τρόμου – στο όριο αναπαραγωγής κοινωνικών αυτοματισμών:

 «υπάρχουν & χειρότερα….»

Η κρίση είναι εδώ και σαρώνει βεβαιότητες.

Ας κοιτάξει ο καθένας συνάδελφος/σα το "κακοποιημένο" πρόσωπο του, στο καθρέπτη των επιλογών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

Η θα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας ή θα υποστούμε τις συνέπειες.

 Οι  εκλογές δεν είναι πανάκεια. Το καθολικό "εμείς", των συλλογικών παρεμβάσεων   της επόμενης μέρας , διεκδικεί την αξίωση  έκφρασης, μέσα από τη ψήφο των συναδέλφων μας.


Η δύναμη της αδράνειας πάντως λειτουργεί εναντίον μας.



Επισκεφτείτε  την ανανεωμένη ιστοσελίδα «ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ της ΕΠΗΕΑ»













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.