Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

"Eπαγγελματικό ταμείο" το ΕΤΑΠ ΜΜΕ!

Οι δυσοίωνες εξελίξεις για το Ασφαλιστικό των εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν φαίνεται να έχουν κινητοποιήσει μέχρι στιγμής τον κλάδο των δημοσιογράφων. Η αυγουστιάτικη διάταξη του υπουργείου Εργασίας με την οποία βγαίνει εκτός ΕΤΑΠ – ΜΜΕ το επικουρικό των εργαζομένων στον περιοδικό Τύπο δεν ήταν η μόνη που πέρασε χωρίς να μάθει κανείς τίποτε. Τον Αύγουστο εκδόθηκε και άλλη υπουργική απόφαση, με την οποία εντάσσονται στον ασφαλιστικό φορέα του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ οι μέτοχοι και οι υπάλληλοι των νέων πρακτορείων διανομής εφημερίδων! Το σημαντικότερο είναι πως στην απόφαση προβλέπεται για πρώτη φορά η λειτουργία του φορέα ως «επαγγελματικού», αφού ορίζεται πως τη διαφορά της ασφάλισης των εργαζομένων θα την καλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση της 7ης Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Αυγούστου. Προβλέπει την τροποποίηση και τη συμπλήρωση καταστατικών διατάξεων των τομέων σύνταξης και πρόνοιας εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Αθηνών, καθώς και διατάξεων υγειονομικής περίθαλψης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Στον τομέα εφημεριδοπωλών του ΕΤΑΠ ασφαλίζονται υποχρεωτικά φυσικά πρόσωπα όπως εφημεριδοπώλες, διανομείς Τύπου και υποπράκτορες, νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που διακινούν και διανέμουν εφημερίδες, μέτοχοι και εταίροι τους με ποσοστό συμμετοχής άνω του 5%, καθώς και μισθωτοί. Ασφαλίζονται, επίσης, οι υπάλληλοι των πρακτορείων διανομής Τύπου και των υποκαταστημάτων τους που λειτουργούν στον Νομό Αττικής.

Η απόφαση καθορίζει αναλυτικά τα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης ανά έτη εργασίας και προβλέπει πως η κάλυψη της ασφάλισης γίνεται με την παρακράτηση του 1% από τις πωλήσεις των εντύπων. Επιπλέον, γίνεται παρακράτηση του 0,75% για πώληση περιοδικών και 1% για πώληση εφημερίδων ως «πόρος» της περιουσίας του Ταμείου. Σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα ποσά από τις πωλήσεις των εντύπων δεν καλύπτουν τα οριζόμενα ποσά ασφάλισης των εργαζομένων, τότε αυτοί είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τη διαφορά ανά μήνα εκκαθάρισης. Η υποχρέωση αυτή ισχύει τόσο για τον κλάδο της σύνταξης όσο και για τον κλάδο της υγείας.
Η απόφαση αυτή του Γ. Βρούτση είναι πολύ σοβαρή και αλλάζει εν μέρει τη φυσιογνωμία του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, καθώς αφενός βγάζει εκτός τους ασφαλισμένους δημοσιογράφους και υπαλλήλους του περιοδικού Τύπου και αφετέρου βάζει στο Ταμείο τους μετόχους και τους υπαλλήλους των ιδιωτικών πρακτορείων Τύπου. Θυμίζουμε ότι το καθεστώς των πρακτορείων απελευθερώθηκε με την πρόσφατη -αυγουστιάτικη επίσης- τροπολογία για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στον νόμο για το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.