Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η Digea μηνύει στα περιφερειακά κανάλια: Ή μας πληρώνετε ή κλείνετε

DIGEA: Η μικρογραφία της διαπλοκής στον περιφερειακό Τύπο
του Χρήστου Γιαννούλη στην "Αυγή" 
 
Με στοιχεία αποικιοκρατικής συμπεριφοράς επανέρχεται το «σκάνδαλο» DIGEA για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Την ίδια ώρα που η μικρογραφία της διαπλοκής και της παρασιτικής συμπεριφοράς, λίγους μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με ορίζοντα εθνικών εκλογών, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Η DIGEA κατ’ ουσία με απευθείας ανάθεση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ ανέλαβε την αναμετάδοση με ψηφιακό σήμα των 105 περιφερειακών σταθμών. Με συνοπτικές διαδικασίες όπως καταγγέλλουν ήδη από την Παρασκευή οι περιφερειακοί σταθμοί της Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΟΝ και ΕΓΝΑΤΙΑ) τους υποχρεώνει να υπογράψουν λεόντειο σύμβαση 15ετίας στην οποία περιέχεται το εκβιαστικό δίλημμα, “ή υπογράφετε ή κλείνετε”.
Η DIGEA απέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο για 15 χρόνια μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το ψηφιακό μέρισμα των περιφερειακών καναλιών. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να εισπράξει 52 εκατομμύρια ευρώ αφού προϋπολόγισε 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τους περιφερειακούς σταθμούς. Ζητεί δηλαδή περίπου τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ τον μήνα ως ενοίκιο. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι θέτει όρους όπως: Αν κλείσει (πολύ πιθανό έως βέβαιο) ένας αριθμός τηλεοπτικών σταθμών, το κόστος, ή για την ακρίβεια τα προϋπολογισμένα έσοδα της DIGEA, θα επιβαρύνουν με μετακύληση όσους απομένουν. Ό,τι και να γίνει δηλαδή, και δέκα σταθμοί να μείνουν, η DIGEA θέλει να εισπράττει 3,5 εκατομμύρια τον χρόνο. Είναι ενδεικτική και η τάξη μεγέθους του μηνιαίου ενοικίου. Δεκαεφτά χιλιάδες τον μήνα για έναν σταθμό εθνικής εμβέλειας, τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ για έναν περιφερειακό σταθμό. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των περιφερειακών σταθμών, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς το μαύρο πολιτικό χρήμα, δεν ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η DIGEA τους «στριμώχνει τεχνικά σε ποιότητας εικόνας του 1980, στερώντας τους την δυνατότητα εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας. Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των περιφερειακών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας, η DIGEA μπορεί να εξελιχθεί με βάση τις συμβάσεις που εκβιάζει να υπογραφούν σε τροχονόμο καλής συμπεριφοράς και υποδειγματικού πολιτικού βίου ενός εκάστου καναλιού. Με τον τρόπο που επιχειρείται να υπογραφούν οι 15ετείς συμβάσεις, οι μισοί σταθμοί μπορεί να οδηγηθούν ή σε κλείσιμο ή στα χέρια κάποιων που θα μπορούσαν σε πλήρη συμπόρευση με την DIGEA να αγοράσουν μπιρ παρά έναν σταθμό. Και ξέρουμε καλά ποιοι συνήθως έχουν την ικανότητα και τη διάθεση να λειτουργήσουν ως παρένθετοι γονείς στην «τρυφερή» σχέση της διαπλοκής. Για την ιστορία, κομβικό ρόλο στην υπόθεση ψηφιακή τηλεόραση παίζει ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά και επί χρόνια συνεργάτης του Κ. Καραμανλή και της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.