Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο στο Κερατσίνι, ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, με δυο μαχαιριές στην καρδιά εκτελώντας εντολές ανωτέρων.
Οι φασίστες στοχοποίησαν τον Παύλο Φύσσα για την αντιφασιστική του δράση, του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν στο Κερατσίνι. Η ERT Open, μέσω του ειδησεογραφικού περιεχομένου της στο ertopen.com και των social media της @ErtSocial, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, είπε την αλήθεια, όταν τα καθεστωτικά ΜΜΕ προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ή να το παρουσιάσουν σαν σύγκρουση ακροκινούμενων ομάδων. Συνέβαλε τα μέγιστα για να αποκαλυφθεί η συμμορία της Χρυσής Αυγής που εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει να προωθείται από οικονομικά συμφέροντα για συγκυβέρνηση με την ΝΔ, η ανοχή της αστυνομίας στη δολοφονία αλλά και στην κάλυψη των αντιφασιστικών διαδηλώσεων, σε όλο τον κόσμο, που ακολούθησαν.
Εκείνο το βράδυ, ο Π. Φύσσας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, βγήκε από καφετέρια όπου παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα και βρέθηκε αντιμέτωπος με περίπου 50 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή Ιφιγένειας και Π. Τσαλδάρη. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, είχαν συγκεντρωθεί εκεί μετά από τηλεφωνήματα και μηνύματα ακριβώς γι' αυτόν το σκοπό. Ο Γ. Ρουπακιάς έφτασε στο σημείο με το αυτοκίνητό του και του επιτέθηκε με μαχαίρι, καταφέρνοντάς του πολλαπλά και σοβαρά τραύματα.
Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Παύλος Φύσσας έδειξε το δολοφόνο του σε έναν από τους οκτώ αστυνομικούς που στο μεταξύ είχαν φτάσει στην περιοχή. Πριν συλληφθεί, ο φασίστας δολοφόνος αρνήθηκε την πράξη του, τολμώντας μάλιστα να πει πως προσπάθησαν να τον χτυπήσουν και γι' αυτό έβγαλε μαχαίρι.
Σημαντικό κομμάτι στη δολοφονία ήταν η ολιγωρία της αστυνομίας. Χρειάστηκαν αρκετά λεπτά μέχρι να κληθούν ενισχύσεις στο σημείο, ενώ οι αρχικές εντολές, όπως ακούστηκαν από τους ασυρμάτους, ήταν να «παραμείνουν σε απόσταση» μέχρι να «προσέλθουν και έτερες ομάδες». Όμως παρά την ολιγωρία, μπροστά στα όσα συνέβησαν λίγα λεπτά της ώρας πριν, αλλά και μετά από τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, ο Γ. Ρουπακιάς όπως και πολλά μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης συνελήφθησαν και αναμένεται να δικαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 6 μ.μ, στο σημείο της δολοφονίας στην Π. Τσαλδάρη, θα πραγματοποιηθεί πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου δολοφονίας στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Παύλος από τους ναζί θα γίνουν, νωρίτερα, στις 3μμ. Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στις 5μμ, στην πλατεία Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συναυλία μνήμης, με συμμετοχές σημαντικών καλλιτεχνών από πολλά είδη μουσικής, ενώ την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, το μεγάλο αντιφασιστικό φεστιβάλ στο Κερατσίνι, πάρκο Σελεπίτσαρι (Α. Παπανδρέου) ,Αμφιάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.