ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΜΗ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ (μέχρι & την 1η ΜΑΙΟΥ)
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
όταν υπάρχει σχετική καταγγελία στο ΣΕΠΕ.
παραθέτει βασικές έννοιες από την εργατική νομοθεσία σχετικά με το Δώρο Πάσχα.
όταν υπάρχει σχετική καταγγελία στο ΣΕΠΕ.
παραθέτει βασικές έννοιες από την εργατική νομοθεσία σχετικά με το Δώρο Πάσχα.
και προβλέπεται από το νόμο αυτόφωρη διαδικασία για τους παρανομούντες
ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί, που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη.
Η καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ γίνεται την Μ.Τετάρτη (1η ΜΑΙΟΥ)- εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το Δώρο Πάσχα και νωρίτερα από την παραπάνω καταλυτική ημερομηνία.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.
ΠΑΡΑΝΟΜΗ η μη ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ (1η ΜΑΙΟΥ) από τους εργοδότες καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν σε λειτουργία.
ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ :Σε κάθε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή τα συνδικαλιστικά σωματεία τους, μπορούν να προσφύγουν με καταγγελία στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά με αυτόφωρη διαδικασία.
*Σημειωτέον ότι το Δώρο Πάσχα (μέχρι σήμερα) αποτελεί αποδοχές του εργαζόμενου και ως εκ τούτου υπάγεται σε πενταετή παραγραφή.
Σε κάθε περίπτωση παρανομίας των εργοδοτών οι συνάδελφοι/σες, εκτός της αναφοράς –καταγγελίας στην ΕΠΗΕΑ, δύναται να αποστείλουν τις καταγγελίες τους και στο διαδικτυακό site του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ της ΕΠΗΕΑ (sxoliastis@gmail.com), για την ανάδειξη και προβολή του θέματος και για οποιαδήποτε άλλη συνδρομή επιθυμούν, από τους συναδέλφους/σες – ομάδας τεκμηρίωσης της συλλογικότητας.
ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ είναι ίσο :με το μισό (1/2) του μηνιαίου μισθού, για όσους εργαζόμενους αμείβονται με μισθό και με 15 ημερομίσθια, για όσους εργαζόμενους αμείβονται με ημερομίσθιο και τη χρονική περίοδο (01/01-30/04) /4μήνου.
π.χ Για μισθωτούς :Μισθός 1.500 ευρώ:2= 750ευρώ ή Μισθός 1.500 ευρώ Χ12,5:25= 750 ευρώ.
Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ της εργασιακής σχέσης που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα, αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου(4μηνο) κάθε έτους.
Ο αριθμός των ημερομισθίων, έχει ως βάση τις 120(εκατόν είκοσι) ημερολογιακές ημέρες.
α)Το Δώρο Πάσχα για αμειβόμενους με μισθό και όταν η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, είναι μικρότερη των 120 ημερολογιακών ημερών του 4μήνου (1/01-30/04), για κάθε 8ήμερο εργασιακής σχέσης δικαιούνται το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού.
β)Το Δώρο Πάσχα για αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε 8αήμερο εργασιακής σχέσης 1(ένα)ημερομίσθιο.
*Εάν η εργασιακή σχέση διαρκέσει λιγότερο από 8(οκτώ)ημερολογιακές ημέρες, ο εργαζόμενος δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα- χωρίς βέβαια να αφαιρούνται οι προσαυξήσεις του επιδόματος αδείας, Κυριακών-αργιών , υπερωριακής απασχόλησης, λοιπών πηγών κ.λ.π.
Α)Χρονικό διάστημα που συνυπολογίζεται στο Δώρο Πάσχα:
v Οι ημέρες απουσίας ένεκα ασθένειας(μη επιδοτούμενες).
Παράδειγμα: Εάν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας 30 ημέρες και έλαβε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του φορέα για 20 ημέρες, αυτές θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης από 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου ήτοι :20 ημερολογιακές ημέρες, και όχι το σύνολο των 30 ημερών ασθενείας.
v Οι ημέρες λοχείας και κυοφορίας.
v Οι ημέρες επίσχεσης εργασίας και υπερημερίας του εργοδότη.
v Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας των εφέδρων, που καλούνται για εκτέλεση στρατιωτικής άσκησης, εφόσον δεν υπερβαίνει τον 1(ένα) μήνα.
v Οι ημέρες επίσημων η κατ΄έθιμο – συνήθεια αργιών.
v Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια.
v Ο χρόνος αδείας λουτροθεραπείας εφ΄οσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό φορέα.
Β)Δεν υπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα χρονικά διαστήματα:
Ø Οι επιδοτούμενες από ασφαλιστικό φορέα, ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας.
Ø Οι ημέρες απεργίας και στάσης εργασίας.
Ø Οι ημέρες αδείας –άνευ αποδοχών.
Γίνεται με βάση τις πραγματικά καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.
1. Εάν υπάρχει μείωση αποδοχών τον μήνα Μάρτιο ή Απρίλιο θα αθροιστούν οι αποδοχές του τετραμήνου(01/01-30/04) και θα προκύψει ο μέσος όρος του μηνιαίου μισθού(άθροισμα :4) και δεν θα υπολογισθεί το Δώρο Πάσχα με τον τελευταίο μειωμένο μισθό.
2. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, το Δώρο υπολογίζεται, με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονται την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Τακτικές αποδοχές για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα θεωρούνται:
Ø Ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή – είτε σε χρήμα είτε σε είδος, που καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν και συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα ,η αμοιβή για:
Ø Τακτική νόμιμη υπερωριακή απασχόληση, υπερεργασία ,νυκτερινή απασχόληση.
Ø Εργασία την Κυριακή –αργία.
Ø Τακτικά επιμίσθια και λοιπές πηγές – αμοιβές από προμήθειες, οδοιπορικά έξοδα, πριμ & επιδόματα ισολογισμού κ.λ.π.
*Με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές αυτές λαμβάνονται από τον εργαζόμενο επί μακρύ χρονικό, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στις τακτικές αποδοχές για το Δώρο Πάσχα, συνυπολογίζεται και η αναλογία προσαύξηση του επιδόματος αδείας .
Συνεπώς εκτός των άλλων προαναφερομένων (υπερωριών ,νυχτερινών, Κυριακάτικων-αργιών ,λοιπών πηγών κ.λ.π. ),ο μισθωτός θα πρέπει να λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με το συντελεστή επιδόματος αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166(0,50:12 μήνες).
Παράδειγμα υπολογισμού Δώρου Πάσχα-μισθωτού.
Δεδομένα :
1)Μικτές μηνιαίες αποδοχές(1/2-Δώρο Πάσχα).
2) Το χρονικό διάστημα υπολογισμού για το Δώρο Πάσχα, που είναι: από 01/01-30/04- 4μηνο ήτοι: 120 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης.
3)Ο μέσος όρος/4μήνου:2 των εκτάκτων παροχών, λοιπών πηγών κ.λ.π.
4)Η προσαύξηση του επιδόματος αδείας –συντελεστής (0,04166), πού ενσωματώνεται αθροιστικά στο ½ (μισό) των μικτών μηνιαίων αποδοχών αλλά και στην αναλογία του μέσου όρου/4μήνου:2, των εκτάκτων παροχών - λοιπών πηγών κ.λ.π.
Έστω:
*Εργαζόμενος με μικτές μηνιαίες αποδοχές 1500 ευρώ εργάσθηκε το χρονικό διάστημα από 15/01 έως και 19/03 ήτοι:17 ημέρες του Ιανουάριο + 28 ημέρες τον Φεβρουάριο+ 19 ημέρες τον Μάρτιο = 64 ημερολογιακές ημέρες.
*Είχε έκτακτες αποδοχές τους τρείς από τους τέσσερις μήνες (01/01-30/04)χρονικού διαστήματος για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα και συγκεκριμένα :τον Ιανουάριο έκτακτες αποδοχές 500 ευρώ , τον Φεβρουάριο έκτακτες αποδοχές 500 ευρώ και τον Μάρτιο έκτακτες αποδοχές 500 ευρώ.
α)Ο μέσος όρος 4μήνου εκτάκτων αποδοχών.
Το ΑΘΡΟΙΣΜΑ των έκτακτων ΑΠΟΔΟΧΩΝ(νομίμων υπερωριών, υπερεργασίας –Κυριακών, αργιών και λοιπών παροχών) : 4 (χρονικό διάστημα τετραμήνου 1/01 -30/04, για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα :120 ημερολογιακές ημέρες) = ΜΕΣΟΣ όρος ΕΚΤΑΚΤΩΝ αποδοχών :2(εφόσον πρόκειται για το Δώρο Πάσχα)= ΠΟΣΟ ως αναλογία έκτακτων στο Δώρο Πάσχα.
*Στο παράδειγμα : Μέσος όρος έκτακτων (Ιανουάριος 500 ευρώ + Φεβρουάριος 500 ευρώ+ Μάρτιος 500 ευρώ) = 1500:4 (μήνες 01/01-30/04) = 375 ευρώ :2(επειδή αφορά Δώρο Πάσχα)= 187,50 ευρώ ποσό αναλογίας έκτακτων στο Δώρο Πάσχα.
Προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας (187,50 Χ 0,04166)= 7,81 ευρώ.
Συνολικό ποσό αναλογίας έκτακτων στο Δώρο Πάσχα (187,50 ευρώ + 7,81 ευρώ)=195,31.
β)Το ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ σε σχέση με τις μικτές μηνιαίες αποδοχές και για εργασιακή σχέση από 01/01-30/04(120 ημερολογιακές ημέρες) είναι: ΜΙΣΘΟΣ :2 ή ΜΙΣΘΟΣ Χ 12,5 :25.
Προστιθέμενη η προσαύξηση του επιδόματος αδείας με το συντελεστή (0,04166).
*Στο παράδειγμα: Ο μισθωτός εργάσθηκε το διάστημα από 15/01 έως 19/3 σύνολο 64 ημερολογιακές ημέρες απασχόλησης.
Δώρο Πάσχα= ημερολογιακές ημέρες απασχόλησης Χ μικτός μηνιαίος μισθός :2 Χ 1,04166 : 120.
64 ημερολογιακές ημέρες Χ (μικτός μισθός 1500ευρώ:2)= 750 Χ προσαύξηση επιδόματος αδείας 1,04166 :120 = 416,66 ευρώ Δώρο Πάσχα.
Επομένως το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ είναι 416,66 ευρώ το Δώρο Πάσχα + 195,31 αναλογία έκτακτων –συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησης επιδόματος αδείας, στο Δώρο Πάσχα στις τακτικές μηνιαίες αποδοχές (½ ) και στην αναλογία εκτάκτων=611,97.
Η συντονιστική γραμματεία του :ΔΙΚΤΥΟΥ αλληλεγγύης & παρέμβασης καλεί το Δ.Σ της ΕΠΗΕΑ να εποπτεύσει:
v Την απαρέγκλιτη τήρηση από τους εργοδότες των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
v Την πλήρη εφαρμογή της κείμενης εργατικής ασφαλιστικής νομοθεσίας, ύστερα και από καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτικές αυθαιρεσίες
Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους/νες αλλά και τους εκπροσώπους να καταγγείλουν αμέσως στις συνδικαλιστικές μας ενώσεις, οποιαδήποτε παραβίαση εκ μέρους των εργοδοτών.
Η Συντονιστική Γραμματεία του ΔΙΚΤΥΟΥ
Εύχεται σε όλους και στον καθένα προσωπικά
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Με υγεία, δύναμη και αυτοπεποίθηση
Ο αγώνας μας συνεχίζεται.
Εύχεται σε όλους και στον καθένα προσωπικά
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Με υγεία, δύναμη και αυτοπεποίθηση
Ο αγώνας μας συνεχίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.