Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Το μεγάλο αλισβερίσι κυβέρνησης και εκδοτών

Της Μ. Παπαχριστούδη στη στήλη Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής
Με τον πιο επίσημο τρόπο άνοιξε η παραδοσιακή διαπραγμάτευση της πολιτικής εξουσίας με τους εκδότες αλλά και τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τις διαφημιστικές εταιρείες και τους περιφερειακούς σταθμούς. Στο μενού βρέθηκε η συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας με απευθείας κρατική στήριξη, στα πρότυπα του περιφερειακού Τύπου, αλλά και η ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων των αφεντικών της τηλεόρασης. Εδώ, το πάνω χέρι πλέον έχει η κυβέρνηση που τόσο υποστηρίχθηκε και συνεχίζει να υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Μέσων — άλλωστε, εκτός από τις τρεις-τέσσερις εφημερίδες που κατατάσσονται στην ευρύτερη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ (Documento, ΕφΣυν, Αυγή), όλες οι άλλες στηρίζουν Μητσοτάκη.
Ωστόσο, η απόσυρση της ενίσχυσης για το 2019, δηλαδή των χρημάτων που προορίζονταν για να πληρωθούν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους και τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, έχει προκαλέσει ρωγμή στο μέτωπο εκδοτών-Μητσοτάκη. Τη μικρή εστία φωτιάς έσπευσε να σβήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, δηλώνοντας πως μέσα σε δυο μήνες θα έχει ανακοινωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης του Τύπου. Η θέση αυτή δεν ικανοποιεί ούτε τους μικρούς εκδότες, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους «μεγάλους» των εφημερίδων, ανέμεναν τη χρηματική ανάσα εντός του 2019.
Με την πρώτη ανάγνωση, λοιπόν, η απόσυρση της οικονομικής στήριξης χτυπάει άμεσα τις εκδοτικές επιχειρήσεις που δεν στηρίζονται με άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια και δεν διαθέτουν τηλεοπτικούς σταθμούς. Όλες, δηλαδή, με εξαίρεση τα Μέσα των Μαρινάκη, Αλαφούζου, Σαββίδη και Βαρδινογιάννη. Όσο για την απροκάλυπτη συνδικαλιστική υποστήριξη των (κακο)πληρωτών εκδοτών από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, η οποία προειδοποίησε με απεργιακές κινητοποιήσεις, εμμένοντας στην άμεση χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης του 2019 και του 2020 με βάση την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις των εκδοτών.

Το γεγονός, πάντως, ότι η ενίσχυση στον Τύπο μετατρέπεται από τις κυβερνήσεις –της ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ πριν από αυτήν– σε σήριαλ πολλών επεισοδίων, καταδεικνύει και το μέγεθος της αλληλοεξάρτησης μεταξύ των δυο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.