Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Μετά από 4 χρόνια και 6 διαγωνισμούς η ΕΡΤ μπορεί να αποκτήσει ψηφιακό δίκτυο

Πέρασαν 4 χρόνια και χρειάστηκε να γίνουν 6 διαγωνισμοί, δυο επί ΝΕΡΙΤ και 4 επί νέας ΕΡΤ για να μπορέσει η ΕΡΤ να αποκτήσει ιδιόκτητο ψηφιακό δίκτυο. Ψηφιακούς πομπούς δηλαδή με τους οποίους θα μπορεί να μεταδίδει το ψηφιακό σήμα των καναλιών της. Αρχικά των κρατικών καναλιών συν το πρόγραμμα της Βουλής που εκπέμπονται στην πρώτη πολυπλεξία, αυτή για την οποία νοικιάζει χωριτικότητα από τη Digea για τη μισή Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση για να μεταδώσει επιτέλους ψηφιακά και το σήμα των άλλων καναλιών, της δεύτερης πολυπλεξίας, τα διεθνή κανάλια και το ΡΙΚ τα οποία ακόμη μεταδίδονται αναλογικά σε όλη τη χώρα.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση και τον διαγωνισμό της ΕΡΤ με τον οποίο η εταιρεία Netscape Solution θα προμηθεύσει συνολικά 135 ψηφιακούς πομπούς.

Ο δρόμος λοιπόν ανοίγει για την ΕΡΤ να αυτονομηθεί από τη Digea στην οποία πληρώνει 1,6 εκατ. ευρώ (λέει ο Ν. Παππάς, 1,2 εκατ. ευρώ όπως δήλωσε πριν λίγο καιρό η ΕΡΤ) και να είναι έτοιμη από τις αρχές του 2019 να εκπέμψει μόνη της.
Έχει ενδιαφέρον να πούμε πως από το 2014 που η ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ χρησιμοποίησε το ψηφιακό δίκτυο της Digea για να εκπέμπει το σήμα των καναλιών της, έχει δαπανήσει τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ, χρήματα που έλαβε ο ιδιώτης πάροχος δικτύου επειδή το Καλοκαίρι του 2013 -έξι μήνες πριν την οριστική ψηφιακή μετάβαση της ελεύθερης τηλεόρασης, η κυβέρνηση Σαμαρά έβαλε λουκέτο στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η ΕΡΤ τότε κατείχε εκ του νόμου 2 ψηφιακές συχνότητες(πολυπλεξίες) τις οποίες μετά ως ΝΕΡΙΤ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει αφού δεν έχει ψηφιακούς πομπούς. Ενώ και το αναλογικό δίκτυο των 900 και πλέον πομπών-αναμεταδοτών παραδόθηκε προς εκκαθάριση. Το 2015 με την επάνοδο της ΕΡΤ το αναλογικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του επανήλθε ως περιουσία της κρατικής τηλεόρασης.
Η νέα προμήθεια των 135 ψηφιακών πομπών θα χρησμοποιηθεί άμεσα ενώ θα περισσέψουν πομποί και για τη δεύτερη ψηφιακή πολυπλεξία της ΕΡΤ, τουλάχιστον για τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.