Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Οργή και αγανάκτηση! Εννέα μήνες οφειλόμενοι μισθοί κι οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νομικές ενέργειες και στοχευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-255x300
Η κατάσταση στην ιστορική εφημερίδα της πόλης έφθασε στο απροχώρητο για τους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται τα 9 τελευταία δεδουλευμένα μηνιάτικα! Σε συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των τριών Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού) σήμερα Δευτέρα 4/7 το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας με την νομική εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη Ι. Ρήγα, Βίκυ Σουλοπούλου (κατ’ ουσία εκδότρια και ουσιαστικό αφεντικό στην επιχείρηση), αυτή τους είπε ότι θα καταβάλλει μηνιαίως το 60% του μισθού έως τον Οκτώβριο, συν το επίδομα άδειας (μισός μισθός) έως τέλος Ιουλίου. Τον Οκτώβριο, όπου εν τω μεταξύ τα οφειλόμενα θα χτυπήσουν τους 10 μήνες, η επιχείρηση θα πεί πως και πότε θα καταβληθούν στους εργαζόμενους! Όσο για τους πρώην εργαζόμενους (απολυμένους και εθελούσιους) θα καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις σε όσους έκαναν διευθέτηση, ενώ στους υπόλοιπους εξαμηνιαίως. 
Αυτά έχουν υπολογιστεί μετά τις προσπάθειες τις ιδίας στην Αθήνα και μελέτες για το… cash flow  που έκανε ο οικονομικός σύμβουλος Χασδάϊ Καπόν. Όσο για τον μεγαλομέτοχο Ρήγα, αυτός παρουσιάζεται ως άφαντος, έχοντας διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να συνεισφέρει, ενώ αποκλείει να δοθούν και αποζημιώσεις σε περίπτωση κλεισίματος! Και μιλάμε για μία επιχείρηση η οποία την τελευταία τριετία έχει πάρει 10 εκατομμύρια κρατική χρηματοδότηση (από την προηγούμενη κυβέρνηση), 1.5 εκατομμύρια δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ εντάχθηκε στις ρυθμίσεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα! Έτσι, ρύθμισε τις οφειλές στο δημόσιο, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δάνειά τους (για να μην έχουν ευθύνη οι διοικούντες), ενώ για τους εργαζόμενους (πρώην και νυν)… στον καιάδα! Τι μπίζνες κι αυτές!
Για πρώτη φορά δεν είχε να παρουσιαστεί ένα σχέδιο για το τι θα γίνει και πότε θα έρθουν λεφτά. Οπότε εύγλωττη η απογοήτευση των συναδέλφων, οι οποίοι βλέπουν να εκβιάζονται για μία ακόμη φορά, αφού τα μόνα θύματα σε αυτόν τον… πόλεμο είναι οι εργαζόμενοι. Οι Ρήγας, Σουλοπούλου και Καπόν θα συνεχίσουν τις μπίζνες τους! Νομίζουν ανενόχλητοι…!
Στην εργασιακή συνέλευση που ακολούθησε, περιττό να γραφτεί ότι ξεχείλιζε η αγανάκτηση και η οργή για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης. Όλοι οι εργαζόμενοι είπαν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι Ενώσεις στις νομικές και τις συνδικαλιστικές ενέργειες. Τόσο με την κατάθεση αγωγών, ασφαλιστικών μέτρων και συντηρητική κατάσχεση τίτλου και περιουσιακών στοιχείων, όσο με κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, άμεσα και στοχευμένα από αυτήν τη βδομάδα. Παράλληλα, απεύθυνση στην κοινωνία και ενημέρωση της πόλης και των πολιτικών δυνάμεων. Οπότε ανατέθηκε στις Ενώσεις να αποφασίσουν άμεσα για τους παραπάνω συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των δεδουλευμένων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Χωρίς καθυστερήσεις και μισόλογα, αποκρούοντας τους εργοδοτικούς (και φιλεργοδοτικούς) ωμούς εκβιασμούς για την τρέχουσα κατάσταση γενικώς κι αορίστως στη χώρα, στην κοινωνία, αλλά ποτέ στις τσέπες των αφεντικών!
Υπήρξαν και οι μεμονωμένες φωνές του… ρεαλισμού, της υπομονής και της σφαγής άνευ αντίπραξης. Πάντως, η πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν ήταν σαφέστατα υπέρ των άμεσων ενεργειών από αυτή τη βδομάδα και συγκεκριμένα για απεργία στο κυριακάτικο. Τώρα, το τι θα κάνει η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ θα… δούμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.