Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς το διαγωνισμό δόθηκαν κιόλας οι ψηφιακές συχνότητες στη Digea;

H Digea ετοιμάζεται για switch off και ζητά τη συνδρομή των δήμων! 
Από το digitaltvinfo.gr
Η είδηση από το νησί της Χίου πως η Digea ζήτησε από τη δημοτική αρχή την παραχώρηση των πομπών που διαχειρίζεται με σκοπό τη δημιουργία κέντρου μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, επιβεβαιώνει και τυπικά πως η εταιρεία πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, προετοιμάζεται για το χρονοδιάγραμμα των ψηφιακών switch off, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έγινε ο διαγωνισμός παραχώρησης του τηλεοπτικού φάσματος.
Φαίνεται όμως πως η καθυστέρηση του κράτους να θέσει τους κανόνες της ψηφιακής μετάβασης και να δώσει το φάσμα μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό, δεν εμποδίζει την εταιρεία της Digea να προετοιμάζεται κατάλληλα σαν να είναι ήδη δεδομένο πως αυτή θα κερδίσει τις ψηφιακές συχνότητες.
Ο δήμος Χίου ανακοίνωσε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι θα γίνει διακοπή του αναλογικού σήματος στο «εγγύς μέλλον», αποδέχθηκε το αίτημα της Digea. Βέβαια το ανακοινώνει στους πολίτες του νησιού, σημειώνοντας πως έτσι «θα μεταβούν ομαλά και ανεμπόδιστα στην ψηφιακή μέθοδο μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος». Αυτό που δεν λέγεται στην ανακοίνωση του δήμου Χίου είναι το ποιος επωμίζεται το κόστος λειτουργίας αυτών των πομπών. Στην αναλογική εποχή της τηλεόρασης οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας καλύπτονταν με τηλεοπτικό σήμα, με έξοδα των δήμων που φρόντιζαν έτσι να βλέπουν τηλεόραση οι κάτοικοι των περιοχών τους, επειδή τα ιδιωτικά κανάλια δεν ενδιαφέρονταν να αναλάβουν αυτό το κόστος. 
Με δεδομένο ότι ο ψηφιακός χάρτης υποχρεώνει τον πάροχο δικτύου που θα «νοικιάσει» για 15 χρόνια της ψηφιακές συχνότητες να τοποθετήσει πομπούς σε 156 σημεία της χώρας, γίνεται φανερό πως οι δήμοι καλούνται και πάλι να σηκώσουν το οικονομικό βάρος και για την λήψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε και τη φαινομενικά άσχετη διάταξη της απόφασης της ΕΕΤΤ για την αδειοδότηση των ερασιτεχνικών κεραιών χαμηλής όχλησης από τον Ιούνιο του 2013, με την οποία «ρυθμίζεται» προς όφελος των παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, η τοποθέτηση και λειτουργία των αναμεταδοτών. Οι δήμοι, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τον πάροχο δικτύου για να τοποθετήσει τους gap fillers στις περιοχές τους.
 greektv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.