Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Αγγελιόσημο: «συμβουλές» από ΟΟΣΑ για κατάργησή του

Στη γραμμή των διαφημιστικών εταιρειών και των διαφημιζόμενων επιχειρήσεων που πιέζουν με κάθε τρόπο να καταργηθεί το αγγελιόσημο, το οποίο αναπληρώνει την άρνηση των εργοδοτών να καταβάλλουν επαρκείς εισφορές, στοιχίζεται ο ΟΟΣΑ«συμβουλεύοντας» την κυβέρνηση να βρει άλλους τρόπους για να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Στην περιβόητη έκθεσή του για τον ανταγωνισμό, η πρόταση κατάργησης του αγγελιόσημου (20% σε έντυπα και 21,5% σε ραδιοτηλεοπτικές διαφημίσεις) αναδεικνύεται σε κορωνίδα της προσπάθειας που καταβάλλεται από..
τους επιχειρηματίες ώστε να απαλλαγούν συνολικά από τους ανταποδοτικούς φόρους και τις εισφορές, παρότι αυτό θα σημάνει με βεβαιότητα την κατάρρευση ασφαλιστικών ταμείων.
Τουλάχιστον ο ΟΟΣΑ αποδέχεται πως το αγγελιόσημο αποτελεί εργοδοτική εισφορά και υφίσταται επειδή οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών πληρώνουν πολύ χαμηλές εργοδοτικές εισφορές και δεν συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό και στα προγράμματα ανεργίας των εργαζομένων τους.
Ως εκ τούτου, επισημαίνει πως το κράτος και οι εργοδότες θα πρέπει να αναλάβουν πλέον το κόστος που τους αναλογεί.
Μέρος του αγγελιόσημου, το 10%, εισφέρεται στο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) και σήμερα χρηματοδοτεί κοινωνικές δράσεις όπως η «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ από το 2019 θα ενισχύει το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλο ένα 10% του αγγελιόσημου καταναλώνεται από το ΙΚΑ.
Η πρόταση του ΟΟΣΑ είναι το αγγελιόσημο να καταργηθεί σταδιακά σε μεταβατική περίοδο μιας πενταετίας και η κυβέρνηση να βρει άλλους τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ (τρίτος πυλώνας).
Ο ΟΟΣΑ επαναφέρει επίσης μια παλιότερη «ιδέα» του για απορρόφηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Βασίλης Γεώργας (Εφημερίδα των Συντακτών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.