Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δεν είναι αστείο: Στην Κύπρο τα ιδιωτικά κανάλια έχουν άδεια και πληρώνουν!

Τηλεοπτικά κανάλια οδεύουν προς κλείσιμο 
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Κύπρου
Με το τέλος του τρέχοντος μηνός λήγουν οι άδειες των τηλεοπτικών καναλιών και από την 1η Ιουλίου 2014 τίθενται σε λειτουργία αυτόματα οι νέες που θα έχουν εκδοθεί μέχρι τότε και θα ισχύουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015.
Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα δεκατρία τηλεοπτικά μη συνδρομητικά κανάλια: ΡΙΚ ΕΝΑ, ΡΙΚ ΔΥΟ, ΡΙΚ HD, ΝΕΡΙΤ, EURONEWS, MEGA, ANTENNA, SIGMA, PLUS, CAPITAL, EXTRA TV, MAD TV, MUSIC TV. Τα έξι από αυτά τα κανάλια, το ΡΙΚ ΕΝΑ, το ΡΙΚ ΔΥΟ, το ΡΙΚ HD, το ΝΕΡΙΤ, το EURONEWS και το MAD TV (που απλά αναμεταδίδει πρόγραμμα που ετοιμάζεται στην Ελλάδα) δεν καταβάλλουν τέλη για έκδοση άδειας. Τα υπόλοιπα επτά κανάλια (MEGA, ANTENNA, SIGMA, PLUS, CAPITAL, EXTRA TV, MUSIC TV) καταβάλλουν το κάθε ένα €52.000 το χρόνο στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για άδεια λειτουργίας και εκπομπής προγράμματος. Συνολικά η Αρχή έχει έσοδα από τις ετήσιες άδειες αυτών των καναλιών €364.000.
Στην Κύπρο όμως, εκπέμπουν και συνδρομητικά κανάλια, τα οποία επίσης χρειάζονται άδεια για να λειτουργήσουν και να εκπέμψουν. Δώδεκα τέτοια κανάλια διαθέτει σήμερα η Κύπρος: 6 της Cytavision, 5 της LTV και 1 της Primetel. Από όλα αυτά τα συνδρομητικά κανάλια, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης έχει επιπλέον έσοδα €624.000.
Συνολικά, η Αρχή εισπράττει €988.000 κάθε χρόνο από συνδρομητικά και μη συνδρομητικά κανάλια, για την ανανέωση των αδειών τους. Το ποσό αυτό, καλύπτει το 70% των συνολικών εσόδων της Αρχής. Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από ποσοστά που εισπράττει από τα έσοδα που έχουν τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια με τη μετάδοση διαφημίσεων, από τις άδειες των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και από την επιβολή προστίμων.
Με τις υφιστάμενες άδειες, μέχρι τέλος του μηνός θα εκπέμπουν όλα τα προαναφερθέντα κανάλια, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν όλα να εκπέμπουν και από την 1η Ιουλίου 2014. Για τα πέντε από αυτά τα κανάλια, εκείνα της LTV, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί αιτήσεις για ανανέωση των αδειών τους. Το γεγονός δεν είναι άσχετο με τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι η πλατφόρμα LTV αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μείωση του τηλεοπτικού της προϊόντος ή ακόμη και σε χειρότερες εξελίξεις.

Γράφει: Λούκας Πάρπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.