Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:«Μαύρες τρύπες»βλέπουν διοικητές των ταμείων και δανειστές. Σιγή ιχθύος απ'την κυβέρνηση !!!!

 Άναψε το φιτίλι της βόμβας στo ασφαλιστικό.
Ανησυχία για την τύχη του Ασφαλιστικού προκαλούν οι εκτιμήσεις των διοικήσεων των Ταμείων, σύμφωνα με τις οποίες η χρονιά φέτος θα κλείσει με μαύρη τρύπα 1,75 δισ. ευρώ, στους προϋπολογισμούς τους.
Μπορεί οι επίσημες πηγές της κυβέρνησης να αμφισβητούν τις προβλέψεις αυτές, η τρόικα ωστόσο, όπως γράφουν «τα Νέα» θέτει ερωτηματικά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και σκοπεύει μάλιστα να τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων το Φθινόπωρο.

Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα θα επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη για μια γενικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, μεταξύ άλλων, μέσω ενοποιήσεων των Ταμείων, ενσωμάτωσης των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης αλλά και αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
 Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία τριών υπέρ-Ταμείων:

- ΙΚΑ για μισθωτούς

- ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες

- ΟΓΑ για αγρότες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημόσιο). Οι νέοι φορείς που θα προκύψουν από την ενοποίηση περισσότερων από 60 κλάδων ασφάλισης θα κληθούν να χορηγούν τόσο την κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη, καθώς και το εφάπαξ. Εκτιμάται πως το ΝΑΤ θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα εξαιρεθεί από τις ενοποιήσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απορρόφηση των φορέων χορήγησης της επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα υπερ-Ταμεία.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, από την 1η Ιουλίου 2014 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ). Ειδικότερα, θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων. Με απλά λόγια αν δεν υπάρχουν λεφτά ,οι προβλεπόμενες παροχές θα αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω εις βάρος φυσικά των ασφαλισμένων. Εκτιμάται πως η μείωση στις επικουρικές θα φθάσει το 5%.
Όσον αφορά στις πρόωρες συντάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης. Ο χρόνος αυτός θα ορίζεται στην 20ετία (6.000 ημέρες) από την 15ετία (4.500 ημέρες) που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, θα υπάρξουν περιορισμοί στην έκδοση πρόωρων συντάξεων, με τα 62 χρόνια να θεωρείται το επικρατέστερο όριο.

Επιπλέον, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ειδικότερα, το τελικό ύψος της σύνταξης θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής «εγγυημένης» σύνταξης (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή διαμόρφωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους (Νόμος 3863/2010).

Παράλληλα, το εφάπαξ θα υποστεί «κούρεμα» και αφορά τα Ταμεία Πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το «ψαλίδι» φέτος θα κυμανθεί από 12-14% (εξαιρούνται όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Αύγουστο του 2013).

Μια ακόμα αλλαγή θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2014. Ειδικότερα, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 2,9% και οι εργατικές κατά 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.