Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η υβριδική μετεξέλιξη του νέου ΕΔΟΕΑΠ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ στην πρέσα αφεντικών επιχειρήσεων ΜΜΕ και εμπόρων υγείας.

ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ….

«Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες;»

Σχόλια της Συντονιστικής Γραμματείας του :ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ.

ΨΗΦΟΣ ΩΣ ΜΙΖΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ σε συνθήκες αυτοχειριασμού: Ένας ευδιάκριτος στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αχταρμάς περιφερόμενου θίασου υποψηφίων, από γνώριμους αλλά και «οικείους» των εργοδοτών, που κατά τεκμήριο ανήκουν στην συνδικαλιστική «αριστοκρατία» του Κλάδου.

Αφελείς φερέλπιδες νεότεροι, τυχοδιώκτες αλλά και παλαιοί «ζογκλέρ», με παρελθόν και βαριά βιογραφικά προϋπηρεσίας, που διαχρονικά παζάρευαν – ενίοτε από την ασφάλεια της κλειστής πόρτας – τις προσωπικές τους ιδιοτέλειες ανάλογα με τις ανάγκες της συγκυρίας.

κλικ στην εικόνα
κλικ στην εικόνα
ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ … της σωτηρίας μας: Στη γκρίζα ζώνη της μακιαβελικής εκδοχής, που πάντα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, με κυνισμό και αγριότητα ύαινας, μέσα σε μία νύχτα πρώην συνοδοιπόροι –ομοτράπεζοι, γίνονται άσπονδοι εχθροί και τούρμπαλιν παραμονές αρχαιρεσιών…

*Πλείστες αναφορές συναδέλφων καταφθάνουν στο "ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ της ΕΠΗΕΑ " για ποικιλόμορφους εκβιασμούς, εξευτελιστικές πελατειακές σχέσεις, ακατάσχετη υποσχεσιολογία και ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, στην ανελέητη μάχη της ονομαστικής σταυροδοσίας .

Όλοι εναντίων όλων…  πέρα από τις συγκυριακές βραχύβιες αγελαίες ομαδοποιήσεις, το διακύβευμα  δια της ανάθεσης είναι:

Να υποθηκεύσουμε το παρόν και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης- περίθαλψης -πρόνοιας & επικούρησης χιλιάδων εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων συναδέλφων μας.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Όπως κατά καιρούς έχει αξιολογηθεί από τη συλλογικότητα μας, ανεξαρτήτως προσώπου εκπροσώπησης, αλλά και προθέσεων, εάν το καθολικό εμείς δεν βρει διέξοδο μέσα από πολύμορφες – πολυεπίπεδες δράσεις, με όρους αυτονομίας σ΄ένα ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας με όλα τα πρόσφορα μέσα.

Να μην αφήσουμε για άλλη μια φορά τις πραγματικές μας ανάγκες και στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, να πολτοποιηθούν στη μέγγενη της άθλιας συνδικαλιστικής διαμεσολάβησης του ΝΑΙ σε ΟΛΑ.

Εάν εμείς, δεν αποφασίσουμε να δράσουμε και να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να αποδράσουμε από την θλιβερή καραντίνα της αυτοαπομόνωσης – περιχαράκωσης,  ατομικών επιλογών & αναθέσεων απλά: θα καταβάλλουμε για άλλη μία φορά, το βαρύ τίμημα της νέας δυστοπικής κανονικότητας, που συνομολογήθηκε για «εμάς χωρίς εμάς».

Η συλλογικότητα του ΔΙΚΤΥΟΥ  στις  εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ,  δεν προτείνει(δια της υπόδειξης ), ονόματα υποψηφίων συναδέλφων για σταυροδοσία.

Ας λερωθούμε ξανά με αναπόφευκτες αντιφάσεις : «όποιος/α ψάχνει βρίσκει…» από τους υποψηφίους…

 

ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ & Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ στην εμπέδωση και αποδοχή  "συνομολογιών".

ΟΙ ΕΝΤΙΜΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ & ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ.

Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ, μετεξέλιξη προϊόντος εκβιασμού και συναλλαγών μερίδας της συνδικαλιστικής ηγεσίας στον Kλάδο -ερήμην χιλιάδων συναδέλφων μας- με τα αφεντικά της ενημέρωσης και την πολιτική εξουσία, έχει απωλέσει τον αναδιανεμητικό αλληλέγγυο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και ταυτόχρονα την αυτόνομη διοικητική του υπόσταση και λειτουργία, στη κατεύθυνση ενός κεφαλαιοποιητικού μοντέλου (ατομικές ασφαλιστικές μερίδες) στην προοπτική “Επαγγελματικού Ταμείου”.

 

Ανοικτό πεδίο (ως 3ος πυλώνας), για κερδοφόρα τζογαρίσματα ως προς τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων -αποθεματικών του, μέσω χρηματοπιστωτικών συμβούλων επενδύσεων, μετοχών, κλπ. Αλλά και εμπόρων υγείας, ομίλων και funs, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης -υγείας, πρόνοιας και περίθαλψης.

*ΥΓ: Διαχρονικά το σύστημα εμπορεύεται τους φόβους και τις ανασφάλειες που το ίδιο δημιουργεί.

 

Άθλιες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον κλάδο, σε αγαστή σύμπραξη (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και λοιπούς παρατρεχάμενους, έβαλαν από την πίσω πόρτα τους εργοδότες στη διοίκηση και τον έλεγχο του ασφαλιστικού μας Οργανισμού.

Επανέρχονται σήμερα ως τυμβωρύχοι, στα ερείπια της κοινωνικής ασφάλισης, λανσάροντας τους “έντιμους συμβιβασμούς ως αποτέλεσμα της συνομολογίας τους με τα αφεντικά – πολιτική εξουσία και ως “αναγκαίο κακό” το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν  χιλιάδες συνάδελφοι.

Ο έντιμος συμβιβασμός.

Ο έντιμος συμβιβασμός (όπως αποκάλεσαν τη συμφωνία), που μορφοποιεί το υβρίδιο του νέου ΕΔΟΕΑΠ, κατ’απαίτηση και παραγγελία των αφεντικών των επιχειρήσεων ΜΜΕ, με τον οποίο τους παραχωρήθηκε ουσιαστικός έλεγχος με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις, κινείται στη στρατηγική της απεμπλοκής, της επιδοτούμενης ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας ΜΜΕ ως προς την εργοδοτική συνεισφορά – συμμετοχή τους στο κόστος της κοινωνικής ασφάλισης -παροχών υγείας, πρόνοιας και περίθαλψης.

*ΥΓ. Σύμφωνα με ισχύουσες διατάξεις – άρθρα, στο νέο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, οι ασφαλιστικές εισφορές βαίνουν μειούμενες και το κόστοςτης κοινωνικής ασφάλισης  μετακυλίεται στον εργαζόμενο, έρμαιο στη αδηφάγα βουλιμία των αφεντικών της ενημέρωσης και εξωθείται στην ασυδοσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας-ασφαλιστικών πακέτων κ.λ.π.

ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ  Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του εγχειρήματος.

Πριν στεγνώσει το μελάνι της “έντιμης συμφωνίας” αμφισβητήθηκε ήδη από τους εργοδότες...

Οι γνώριμοι συγκαταβατικοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Κλάδου, αφού ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις των εργοδοτών –

ως αναγκαίο κακό στο δόγμα: ΝΑΙ σε ΟΛΑ , με μπαράζ αγωγών- προσφυγών οι εργοδότες αξιώνουν την κατάργηση της ελάχιστης εργοδοτικής εισφοράς (2%) επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ (μετά την

κατάργηση του αγγελιοσήμου), που αποτελεί και το βασικό πόρο του νέου ΕΔΟΕΑΠ.

Προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αλισβερίσια με υποβολή αντίστοιχων υπομνημάτων και αξιώσεων προς την πολιτική εξουσία, που είναι ζήτημα χρόνου και συγκυρίας για να ενδώσει στις εργοδοτικές αξιώσεις…

Ο ελλειμματικός πόρος του (2%), συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και στη διάσταση και προβολή των πραγματικών αναγκών της κοινωνικής ασφάλισης, δεν παρέχει εγγυήσεις ισοσκελισμού των εξόδων του Οργανισμού. Οικονομική δυσπραγία, που ενδεχόμενα  να εργαλειοποιηθεί, ώστε να επιταχυνθεί η τελική μορφοποίηση ενός αμιγούς “ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ασφαλιστικού ΦΟΡΕΑ”.

Η δείκτες βιωσιμότητας  - χρηματοδότησης μεταξύ άλλων επηρεάζονται θετικά από τα αποτελέσματα παρεμβατικών δράσεων όπως:

1)Άμεση διεκδίκηση – με συντονισμό των συνδικαλιστικών ενώσεων - Ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των όρων αμοιβής και συνθηκών εργασίας.

β) Αύξηση του αναγκαίου minimum προσωπικού στη λειτουργιά των ΜΜΕ.

γ)Αριθμό προσλήψεων ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στον Οργανισμό  με συνδρομή των συνδικαλιστικών Ενώσεων.

   δ)Αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής επιδόματος ανεργίας, όπου το ποσοστό (2,55% ) αποδίδεται υπέρ ΕΔΟΕΑΠ στο Τομέα Υγείας.

2.Συνδικαλιστική (μετά την ασφαλιστική),ενοποίηση όλων των εργαζομένων – ανέργων και συνταξιούχων στην προοπτική Συνδικάτου Τύπου-ΜΜΕ, ως πολλαπλασιαστική ισχύ των διεκδικητικών παρεμβάσεων.

3.Πακέτο νομοθετικών παρεμβάσεων για:

α) Ενίσχυση των ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ – εποπτείας, στην εφαρμογή του συνόλου της υφιστάμενης εργασιακής – ασφαλιστικής νομοθεσίας.

β).Σύσταση υπό τον έλεγχο των συνδικαλιστικών ενώσεων Εργατικού - Ασφαλιστικού  παρατηρητηρίου.

γ)Αυστηροποίηση των προστίμων καταστρατήγησης εργατικής –ασφαλιστικής νομοθεσίας, από τους επιχειρηματίες ΜΜΕ, όπου ποσοστό επί  των προστίμων να κατευθύνεται στην κοινωνική ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ.

δ)Οποιαδήποτε μορφή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης - επιχορήγησης των ΜΜΕ (άμεσης ή έμμεσης)ποσοστιαία καταβολή υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

4.α)Διαρκή αμφισβήτηση και υπονόμευση του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού μοντέλου, υπέρ της                αλληλέγγυας κοινωνικής αναδιανεμητικής ασφάλισης.

β)Τροποποιήσεις άρθρον του νέου καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ απόρροια εκβιασμών.

γ)Επαναδιαπραγμάτευση της ελάχιστης εργοδοτικής εισφοράς του (2%) επί του ετήσιου κύκλου εργασιών στο (5%).

δ)Δυνατότητα αμφίδρομης αλληλοτροφοδοσίας (ανάλογα με τις ανάγκες),των λογαριασμών ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ –ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ & ΕΦΑΠΑΞ του Οργανισμού.

ε)Να κατοχυρωθεί πλήρως ότι ο ΕΔΟΕΑΠ σε καμία περίπτωση δεν τελεί υπό την εποπτεία της «Γενικής Κυβέρνησης».

5.Να απαλλαγεί ο ΕΔΟΕΑΠ από τον ασφυκτικό έλεγχο των αφεντικών της ενημέρωσης και να περάσει στα χέρια των χιλιάδων ασφαλισμένων μελών του.

  

Ο ΕΔΟΕΑΠ όμηρος στην εποπτεία «της Γενικής Κυβέρνησης», αφού παραμένουν σε ισχύ σχετικές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), δυνητικός προάγγελος  εξελίξεων και σχεδιασμών, που τον εντάσσουν οργανικά στο Δημόσιο ασφαλιστικό φορέα.

Με αυτή τη συνθήκη – επίφαση, προέκυψαν οι έλεγχοι του ΕΔΟΕΑΠ από κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

*Οικονομικά στοιχεία χρήσεων:

-Τα χρηματικά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχονται στα 52 εκατομμύρια ευρώ  και οι υποχρεώσεις του, αγγίζουν τα 39.1 εκατομμύρια ευρώ.

-Μείωση εσόδων κατά 2.1 εκατομμύρια  ευρώ.

-Αύξηση δαπανών υγείας από 11,8 εκατομμύρια ευρώ (2017), ύστερα και από την διεύρυνση, οι δαπάνες υγείας ανήλθαν στο ποσό τον 30,7 εκατομμύρια ευρώ, για συγκράτηση και μη περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών υγείας και πρόνοιας.

-Η ετήσια δαπάνη επικούρησης ανήλθε (2020) πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ και συγκριτικά από 11,7 εκατομμύρια ευρώ (2017) και αφορά περίπου: πάνω από 2300 συνταξιούχους ή υπο-συνταξιοδότηση, με την μέση μηνιαία επικούρηση να ανέρχεται στο ποσό των 360,00 ευρώ και το μέσο εφάπαξ στο ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Στην προκρούστεια κλίνη παροχές υγείας και συντάξεις.

Ατομικές ασφαλιστικές μερίδες οριζόντιας διάρθρωσης, σ’όλους τους τομείς που κατ’αναλογία οι εκάστοτε παροχές, θα προσδιορίζονται βασικά: από το ύψος και το χρονικό διάστημα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών.

Δυνητικά σύμφωνα και με το νέο καταστατικό προβλέπονται: περικοπές – πλαφόν σε παροχές υγείας και πρόνοιας, όπου το επιπρόσθετο κόστος θα απαιτείται να καταβληθεί από τον ασφαλισμένο, που μέχρι πρότινος καταβαλλόταν από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό η πρόσφατη σύμβαση – ειδική συμφωνία με το “Υγεία”, όπου ο ασφαλισμένος ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει και μάλιστα υπερτιμολογημένα, πληθώρα ακοστολόγητων και μη ιατρικών πράξεων.

Επιπρόσθετα, η ως άνω συμφωνία συγκρινόμενη με την αντίστοιχη σύμβαση με το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» είναι προσαυξημένη κατά (20%)…χωρίς κοστολογημένο αναλυτικό πίνακα για τις ιατρικές πράξεις.

Επιπρόσθετες χρεώσεις, που ενδεχόμενα να κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι, μετά το πέρας της νοσηλείας τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί συμπληρωματική ασφαλιστική κάλυψη, που παρέχει στο "ΥΓΕΙΑ" ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έχει συμβληθεί με ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

  

Οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης “εξορθολογίζονται” απο λογιστικές χρεωπιστωτικές απεικονίσεις εξόδων κόστους, αφού σύμφωνα με το νέο καταστατικό του Οργανισμού υποχρεωτικά προϋπολογίζονται, από δεσμευτικές ετήσιες αναλογιστικές μελέτες σκοπιμότητας, και οποιαδήποτε υπέρβαση απορρίπτεται και με το εργοδοτικό βέτο.

Τί θα συμβεί σε πραγματικές συνθήκες καθημερινότητας όταν συνάδελφος/σα, βρεθεί στη δύσκολη θέση οικονομικής αδυναμίας, να επωμιστεί δυσβάστακτα κόστη παροχών υγείας;

*Ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο υποαπασχολούμενος, ο άνεργος, ο απλήρωτος, τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του;

«Το κοινωνικό αλληλέγγυο προφίλ του νέου ΕΔΟΕΑΠ...»έναντι ανέργων συναδέλφων, με προϋπηρεσία και ασφαλιστικές εισφορές άνω της 10/ετίας στα ΜΜΕ, που τελεσιγραφικά και εκβιαστικά, έγιναν αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ώστε εντός 15/νθήμερου να ρυθμίσουν τις οφειλές – εισφορές.

 Σε διαφορετική περίπτωση ο νέος ΕΔΟΕΑΠ θα κλείσει οριστικά, την ασφαλιστική τους μερίδα και θα μείνουν ανασφάλιστοι!!!

Κοινωνικό αλληλέγγυο προφίλ που εξαντλείται στη ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις;

v  Τρία χρόνια και δεν έχει αναμορφωθεί ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ  παροχών, ο οποίος οφείλει να ανακατευθύνει ενισχυτικά διαθέσιμους πόρους, στην κατηγοριοποίηση κριτήριων  ευάλωτων ομάδων όπως :Ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.λ.π. με δωρεά ή ελάχιστη συνεισφορά και συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες υγείας.

v  Το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ «εκ των ων ουκ άνευ» οφείλει να αναρτήσει τις προτάσεις, του σχετικά με το νέο κανονισμό Υγείας και να τις θέσει σε δημόσια διαβούλευση, με τη διαδραστική συμμετοχή των συνδικαλιστικών Ενώσεων του Κλάδου, ως προς τη διαδικασία.

v  Στον ΤΟΜΕΑ της ΠΡΟΝΟΙΑ: Οι περιστασιακές  παρεμβάσεις απέχουν από την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόνοιας για τους ασφαλισμένους.

Πρόνοια ως καθολικό δικαίωμα αλλά και ως εξατομικευμένη παροχή –με αυστηρή τήρηση του σχετικού κανονιστικού πλέγματος, προστασίας προσωπικών και  ευαισθησιών δεδομένων .

*ΥΓ: Μεταξύ άλλων ο  Οργανισμός, θα πρέπει να κωδικοποιήσει και να γνωστοποιήσει (επίσημο site του ΕΔΟΕΑΠ)τον σχετικό ΚΩΔΙΚΑ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ για τα δικαιώματα των ασθενών.

v  

Ανάπτυξη τμήματος ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗΣ, με πρωταρχικό στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας με υπηρεσίες ενδεικτικά όπως:

·        Τηλεσυμβουλευτική διάγνωση από απόσταση.

Συστηματική παρακολούθηση  ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Διαγνώσεις ασθενών που δεν εμπίπτουν στη διαδικασία του επείγοντος, αλλά απαιτείται εξειδικευμένη δεύτερη γνώμη.

Παρακολούθηση ασθενών σε μετεγχειρητική φάση.

Προγραμματισμένοι έλεγχοι υγείας κ.λ.π.

·       Τηλεϊατρική για επείγοντα περιστατικά, όπως καρδιακά και ισχαιμικά επεισόδια, εγκεφαλικά, ορθοπεδικού χαρακτήρα κ.λ.π.

·        Τηλεπαρακολούθηση με συνεχή αξιολόγηση και παρακολούθηση ασθενών στο περιβάλλον το οποίο ζούν.

·      Τηλεψυχιατρική   ως υποστηρικτική με την τακτική ιατρική επαφή – η να είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας.

Πολύ σημαντικές κρίνονται οι εξ’ αποστάσεως επείγουσες αξιολογήσεις, ως μόνη εναλλακτική για περιπτώσεις, που αξιολογούνται αυτοκτονικές τάσεις ,οξείες ψυχώσεις, άγχος κ.λ.π.

v  
Ανάπτυξη και σχεδιασμός ολοκληρωμένου προγράμματος :ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ειδικότερα για υπερήλικες συνταξιούχους και ασφαλισμένους με κινητικά προβλήματα κ.λ.π.

Η επισφάλεια των συνταξιούχων...

Με τη δαμόκλεια σπάθη (κόφτης) των ετήσιων αναλογιστικών μελετών, τα πρώτα θύματα της οικονομικής δυσπραγίας, θα είναι οι συνταξιούχοι συνάδελφοι/σες μας με νέες οριζόντιες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών – εφάπαξ καταβολή.

Σημειωτέον ότι: ο τομέας επικούρησης – εφάπαξ στερείται της χρηματοδότησης του βασικού πόρου, του (2%), επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ, που απορροφάται αποκλειστικά από τον Κλάδο Υγείας έχοντας μοναδικό έσοδο τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστιαία βάση (προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας), αλλά και από τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες, τις ευέλικτες μορφές, τη μαύρη εργασία, κλπ. - καθώς και από την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, σε καθεστώς προστατευόμενης ανομίας και δεδομένης της ανεπάρκειας των  ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κίνδυνος της κατάρρευσης του τομέα επικούρησης – εφάπαξ είναι υπαρκτός και επιτείνει την αγωνία των συνταξιούχων συναδέλφων.

Συμπληρωματικά και επιπρόσθετα, όπως ρητά αναφέρεται στο Καταστατικό του νέου ΕΔΟΕΑΠ, οποιαδήποτε οικονομική παροχή δεν μπορεί να καλυφθεί από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού, θα ικανοποιείται με απαίτηση – αξίωση για άμεση περικοπή των συντάξιμων αποδοχών – εφάπαξ.

- Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ θα καταβάλλει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ «εν έιδη» προνοιακού επιδόματος;

- Σε άλλη εκδοχή να απαλλαγεί οριστικά από το κόστος των επικουρικών συντάξεων – εφάπαξ με τον εξοβελισμό των δαπανών στο δημόσιο σύστημα, με αντίστοιχες προβλεπόμενες περικοπές προσαρμογής στη διαδικασία της ενσωμάτωσης;

Υ.Γ. Με την τελευταία εκδοχή ολοκληρώνεται η μορφοποίηση του νέου ΕΔΟΕΑΠ, απαλλαγμένου από τα “βαρίδια” και κόστη υπό τον πλήρη έλεγχο των αφεντικών της ενημέρωσης.

Επαναφορά των δώρων αλλά & του επιδόματος σε όλους τους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ.

Η διοίκηση του Οργανισμού οφείλει άμεσα να εργαλειοποιήσει την πρόσφατη απόφαση 8898/10.2021, που εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, στην κατεύθυνση της μόνιμης βάσης καταβολής των δώρων και επιδόματος αδείας στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2016 και μετά.

 

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι στο νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και συγκεκριμένα στο άρθρο 96, προβλέφθηκε ρητά μόνο ο τρόπος επαναϋπολογισμού και μείωσης των επικουρικών συντάξεων και δεν υπήρξε ανάλογη ρητή διάταξη, για το εάν είναι καταργημένα και τα δώρα – επιδόμα αδείας από το 2016 και μετά με δεδομένο ότι η κατάργηση τους, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣΤΕ, αφορά το διάστημα μετά τον Μάιο 2016, δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το εάν ισχύει η κατάργηση τους. 

Επαναφορά για όλους τους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ, μετά το ληστρικό σφαγιασμό και των περικοπών των συντάξιμων αποδοχών και το πάγωμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους, σε συνθήκες πληθωριστικής έκρηξης, ύστερα και από τις νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, θέρμανσης ,είδη διατροφής κ.λ.π.

Νεοεισερχόμενοι.

Για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα πάντα με το νέο καταστατικό, προβλέπεται: διαφορετικός τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης – εφάπαξ καταβολή, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των συντάξιμων αποδοχών, σε σχέση με τους παλαιότερους συνταξιούχους κατά ποσοστό 14%.

Από 1/07/2018 έχει καταργηθεί η εφάπαξ καταβολή, για τους νεοεισερχομένους στην ασφάλιση ΕΔΟΕΑΠ.

Ανοίγοντας περιγραφικά τη βεντάλια του φυσιογνωμικού χαρακτήρα του νέου ΕΔΟΕΑΠ, προσδιορίζονται και οι στοχεύσεις των αγώνων  και των παρεμβάσεων της επόμενης μέρας.

Το διακύβευμα στις επικείμενες αρχαιρεσίες είναι μεγάλο με πρώτιστο μέλημα:

Να σπάσουμε το μπλοκ των φερέφωνων της εργοδοσίας.

Τα πρόβατα τρέμουν το λύκο, αλλά στο τέλος πάντα ο ΑΡΧΙΤΣΕΛΙΓΚΑΣ τα πηγαίνει για σφάξιμο…

Ας το έχουμε υπόψη στις επικείμενες αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ.

Να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, με συλλογικό αγώνα διαρκείας, αλληλέγγυο με τις ευρύτερες ταξικές διεκδικήσεις για έναν ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων μελών.

Τίποτα δεν θα μας χαριστεί...



ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Το μίζερο είδωλο του κανόνα της

εξαπάτησης.

Η διακήρυξη της παράταξης του

Προέδρου Μ.Γκανά-ΑΣΚ /ΕΠΗΕΑ.

Ένα κρεσέντο παραληρηματικής αυτοαναφορικότητας και ακατάσχετης «σωτηριολογίας», από καιροσκόπους θεσιθήρες ενός ερμαφρόδιτου σχηματισμού

(ομάδας)μιας  χρήσης , που στην εκλογική διαδικασία   ανταγωνιστικά αξιώνει:

To «αντίτιμο» υπηρεσιών εργολαβία- σε ανάθεση έργου, από «ομοίους» του Κλάδου –μέχρι πρότινος συνδαιτυμόνες στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, που τα «έσπασαν» αγνοώντας  προφανώς   ότι:

«όταν πέσεις σε μια τρύπα δεν σκάβεις»: Αγγλική παροιμία. 

«Ο ΒΙΟΣ & Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ :ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ» του συστημικά αναλώσιμου, όπως διαφαίνεται προέδρου της ΕΠΗΕΑ(και προέδρου της ΑΣΚ)Μ.Γκανά στις μέρες τις χρηστικότητας των δράσεων του, κατά τη μεταβατική περίοδο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης ,που δίνει σήμερα τον προσωπικό αγώνα –Γολγοθά, για να είναι πάλι στα «πράγματα» με  νέους συνοδοιπόρους του από ΕΠΗΕΑ, αφού οι προηγούμενοι λάκισαν σε έτερες ομαδοποιήσεις.

Στη βύθιση ενός πλοίου τα «τρωκτικά» είναι τα πρώτα που το εγκαταλείπουν από ένστικτο επιβίωσης!!

Πρώην ιδιοκτήτες χρηματιστηριακών εταιρειών, απεργοσπάστες -φερέφωνα  της εργοδοσίας ,νεόκοποι και πρόθυμοι .

«ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ…»

Ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ προκαλεί βάναυσα τη μνήμη μας, όταν το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα:

* Mε θεσμική ιδιότητα απαιτούσε – σχ. επιστολή στον ΕΔΟΕΑΠ, να ενταχθούν στην οργανωτική διοικητική λειτουργία του Oργανισμού για να βοηθήσουν  «αφιλοκερδώς & σε εθελοντική βάση προσφοράς», εκπρόσωποι των ιδιοκτητών μεγαλοστελέχοι &manager ομιλικών επιχειρήσεων ΜΜΕ κ.λ.π.

*Ο Μ.Γκανάς πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ και με την ιδιότητα διορισμένου με υπουργική απόφαση Αντιπροέδρου του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, συμπορεύτηκε με μεγαλοεκδότη στην απόπειρα να μην χορηγηθεί το επίδομα επίσχεσης εργασίας – ανεργίας, σε μέλος του Δ.Σ της ΕΠΗΕΑ, μέχρι να εκδικαστεί η  «νομιμότητα» της επίσχεσης εργασίας(μη καταβολής δεδουλευμένων) κατ’ απαίτηση της εργοδοσίας.

Απίστευτες αθλιότητες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ… όπως τους απεργοσπάστες, μέλη του προεδρείου της ΕΠΗΕΑ και των συνοδοιπόρων τους..

*Όταν με την ιδιότητα (μία εκ των πολλών) του διορισμένου Αντιπροέδρου του Δ.Σ του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ (2016)διακήρυττε τις  ισχυρές διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις,  που είχε από την πολιτική εξουσία – εργοδότες, για τη μη ενοποίηση του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και την πλήρη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, παρά

Όταν σε μία νύχτα και με ένα άρθρο καταλύθηκε η αυτοτέλεια του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ με ταυτόχρονη δήμευση αποθεματικών και περιουσιακών του στοιχείων.

Χαρίστηκαν εκατομμύρια παλιές οφειλές των εργοδοτών που μέχρι σήμερα αναζητούνται…

*Αυτοθαυμαζόμενος για την περίοδο εκείνη για τα αλισβερίσια του με την πολιτική εξουσία και τους εργοδότες εμφάνιζε ως προτάσεις κατ΄ουσίαν τα non paper των εργοδοτών.

*Υπονόμευσε ως Πέμπτη φάλαγγα κάθε απόπειρα συλλογιστικής και αγωνιστικής παρέμβασης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μ.Γκανάς απροκάλυπτα δήλωνε δημόσια ότι «…οι απεργίες είναι παρωχημένο όπλο του περασμένου αιώνα…» και έκλεινε με τους συνοδοιπόρους του στον Κλάδο, το μάτι στην απώλεια του αγγελιοσήμου και της βίαιης ενσωμάτωσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο Δημόσιο(ΕΦΚΑ).

Ρίχτηκαν στον καιάδα ελλειμματικών  ταμείων ,υπό την εποπτεία της «Γενικής Κυβέρνησης» περιουσιακά του στοιχεία- αποθεματικά και επήλθαν: Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων –επιδομάτων, αυξήσεις χρονικών ορίων συνταξιοδότησης κ.λ.π. Περίοδος κατά την οποία διορίσθηκε με υπουργική απόφαση έμμισθο μέλος των συμβουλευτικών επιτροπών του ΕΦΚΑ… ξεσηκώνοντας για άλλη μια φορά θύελλα διαμαρτυριών στον Κλάδο.

*Στο λυκόφως και στην παγίωση του εργασιακού μεσαίωνα: συνδικαλιστικά φερέφωνα, λαγοί της εργοδοσίας,  που εκχώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα  με τις αφωνίες τους, τον αναγκαίο ζωτικό χώρο και χρόνο στα αφεντικά της ενημέρωσης, στην εμπέδωση και παγίωση της εργασιακής επισφάλειας στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Με γενικευμένο πογκρόμ απολύσεων και με συνοπτικές διαδικασίες πετάχτηκαν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι μας.

Σε ένα ποικιλόμορφο πλέγμα κάθε μορφής ευέλικτης απασχολισημότητας που επεκτάθηκε με προσχηματικούς τρόπους(ένεκα της σημερινής πανδημίας)με διαθεσιμότητες ,τηλεργασία ,επιμήκυνση των ωραρίων απασχόλησης, με συμψηφισμούς για αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης, χωρίς Συλλογικές  Συμβάσεις  και δικαιώματα.

Εν τέλει και στην εξέλιξη των πραγμάτων, ποινικοποιήθηκε απροκάλυπτα οποιαδήποτε δυνατότητα αγωνιστικής συλλογικής διεκδίκησης (απεργία), όπως σε ανύποπτο χρόνο ως εκπρόσωπος των εργοδοτών είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ «παρωχημένο άρα και αχρείαστο όπλο».

Σημειωτέον ότι:εκ των έσω υπονομεύτηκε ο ελεγκτικός Μηχανισμός του αγγελιοσήμου, που είχε συσταθεί με απόφαση των συνδικαλιστικών Ενώσεων του Κλάδου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ , με αναλογική  κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις έναντι του Κλάδου για τα εγκληματικά PSI(κούρεμα των αποθεματικών),το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο , τα δομημένα ομόλογα, το ανείσπρακτο αγγελιόσημο  κ.λ.π.

Διάστημα κατά το οποίο η πολιτική εξουσία επαναπροσδιόριζε τον χάρτη των επιχειρήσεων ΜΜΕ(αδειοδοτήσεις κ.λ.π.), ικανοποίησε το διαχρονικό αίτημα τον εργοδοτών-διαφημιστών για την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Η ομηρία του Κλάδου: ιστορικά πρωτόγνωρες καταστάσεις που η πολιτική εξουσία αφού κατάργησε τον πόρο των ασφαλιστικών οργανισμών χωρίς να νομοθέτηση νέο άφησε ένα τεράστιο κενό όπου εκδηλώθηκαν ποικιλόμορφοι εκβιασμοί προαπαιτώντας για(την νομοθέτηση), συμφωνία εργαζομένων -εργοδοτών!!

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΚ στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ: ψήφιζαν οριζόντιες περικοπές παροχών υγείας και πρόνοιας-συντάξιμων αποδοχών, με τη ψήφο τους δέσμευαν περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού για δανειοδοτήσεις , αφού είχε ανέστειλαν την καταβολή & χορήγηση συντάξεων για 2 μήνες κ.λ.π.

Το ΝΑΙ σε ΟΛΑ …  που υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ  που λανσαρίστηκε με τους συνοδοιπόρους του, ως "έντιμος συμβιβασμός " ήταν προϊόν μεθόδευσης και εκβιασμού  - ως αναγκαίο κακό.

Η διακήρυξη της ΑΣΚ ΕΠΗΕΑ ένα πολλαπλασιαστικό αντηχείο της «προεξαργυρωμένης» εξαπάτησης, ανερμάτιστες μικρότητες από αναλώσιμες μαριονέτες.

Σε καμία φάση η αντιπαράθεση μας δεν είναι προσωπική. 

Και οι εξελίξεις τρέχουν…


 

 

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. 

Αθήνα 17 Νοέμβρη 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.