Εκατοντάδες γνωστοί καλλιτέχνες και συγγραφείς από όλο τον κόσμο υπογράφουν κείμενο για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, με φόντο την πανδημία του COVID-19, αλλά και την επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ έως ότου σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου. Ανάμεσα στους πρώτους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ονόματα όπως του Μπράιαν Ίνο, των Massive Attack, του Κεν Λόουτς, του Πίτερ Γκάμπριελ, του Ρότζερ Γουότερς αλλά και γνωστών Ελλήνων δημιουργών όπως ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Παντελής Βούλγαρης, η Δήμητρα Γαλάνη, η Κάτια Γέρου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Κυριάκος Κατζουράκης και ο Δημήτρης Πιατάς. Στην ανοιχτή επιστολή τους που ακολουθεί αναφέρουν ότι “τα περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, κυρίως πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο στην μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου.”
Τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στην αποκλεισμένη Γάζα καταγράφηκαν τον Μάρτιο. Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απευθύνει έκκληση για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού ώστε η Γάζα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.
Το BDS Greece, η ελληνική πρωτοβουλία για το μποϊκοτάζ, την απόσυρση επενδύσεων και τις κυρώσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών, η οποία συνεχίζεται στην σελίδα Lift the Siege όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και όλα τα ονόματα.
Συνεχίζοντας μάλιστα την προσπάθεια έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ένα μικρό μουσικό βίντεο με 14 ακόμη καλλιτέχνες, οι οποίοι – υπό συνθήκες καραντίνας – στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην αποκλεισμένη Γάζα.
Εάν είσαι καλλιτέχνης ή συγγραφέας στην Ελλάδα και συντάσσεσαι με το διεθνές κάλεσμα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, με φόντο την παγκόσμια έξαρση του COVID-19, και την επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ έως ότου σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου, διάβασε το κείμενο της ανοιχτής επιστολής και ακολούθησε τον σύνδεσμο που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ώστε να υπογράψεις και εσύ!
Πολύ πριν η παγκόσμια έξαρση του COVID-19 απειλήσει να αποτελειώσει το ήδη κατεστραμμένο σύστημα υγείας στη Γάζα, ο ΟΗΕ είχε προβλέψει ότι η αποκλεισμένη παράκτια λωρίδα θα είναι μη κατοικήσιμη έως το 2020. Με την πανδημία, τα δύο περίπου εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, κυρίως πρόσφυγες, αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο στην μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου.
Πριν από δύο χρόνια, στις 14 Μαΐου, ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν εξήντα παλαιστίνιους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας. Η παντελώς ειρηνικές εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής, που προς το παρόν έχουν ανασταλεί λόγω της απειλής του κορονοϊού, αντιμετωπίστηκαν με ωμή βία.
Πολύ πριν τη σημερινή κρίση, τα νοσοκομεία της Γάζας είχαν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, λόγω της έλλειψης βασικών προμηθειών, που τους στερεί η πολιορκία του Ισραήλ. Το σύστημα υγείας της δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα χιλιάδες τραύματα από σφαίρες, που οδηγούν σε πολλούς ακρωτηριασμούς.
Οι αναφορές των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού στην πυκνοκατοικημένη Γάζα είναι επομένως, βαθιά ανησυχητικές. Όπως έχουν γράψει πρόσφατα πολλοί επαγγελματίες υγείας: «Οι επιδημίες (και πολύ περισσότερο οι πανδημίες) είναι δυσανάλογα σκληρές απέναντι σε πληθυσμούς που βαρύνονται από τη φτώχεια, τη στρατιωτική κατοχή και τη θεσμική καταπίεση.»
Κι όμως, ο ισραηλινός αποκλεισμός εμποδίζει την ροή ιατρικού εξοπλισμού, προσωπικού και στοιχειώδους ανθρωπιστικής βοήθειας. Απαιτείται επειγόντως διεθνής πίεση για να γίνει η ζωή στη Γάζα βιώσιμη και αξιοπρεπής. Ο ισραηλινός αποκλεισμός πρέπει να τερματιστεί. Και είναι ακόμα πιο επείγον να αποτραπεί μια πολύ πιθανώς καταστροφική έξαρση της πανδημίας.
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δοκιμάζει τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Υποστηρίζουμε το κάλεσμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να επιβάλλουν στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ μέχρι αυτό να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αναγνωρίζουμε ότι τα δικαιώματα που εγγυάται στους πρόσφυγες η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ισχύουν και για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Σ’ αυτούς τους καιρούς παγκόσμιας κρίσης, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα για όλους, ανεξάρτητα από ταυτότητα ή θρήσκευμα. Μπορεί να μένουμε σπίτι, αλλά η ηθική μας υπευθυνότητα δεν θα πρέπει να κάνει το ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.