Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κρατικά ΜΜΕ

Ένα ακόμη κεκτημένο για τους λεγόμενους «εσωτερικούς συντάκτες» στα ΜΜΕ φαίνεται πως οδεύει προς κατάργηση. Η εξάωρη κατοχυρωμένη εργασία για τους δημοσιογράφους που εργάζονται εσωτερικοί στα Μέσα του Δημοσίου (ΕΡΤ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, δημοτικά ΜΜΕ), η οποία ήταν οδηγός και για την εργασία στα ιδιωτικά ΜΜΕ εδώ και πολλά χρόνια, προβλέπεται να γίνει επτάωρη με τη νέα σύμβαση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και συζητά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Να σημειωθεί πως το σχέδιο της σύμβασης που συζητείται εδώ και οκτώ μήνες έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις, κυρίως γιατί το προεδρείο της Ένωσης Συντακτών έχει αποδεχθεί πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση για μισθολογικά θέματα, τα οποία καθορίζει η γνωστή κοινή υπουργική απόφαση και η οποία παρατάθηκε ως τον Ιούνιο του 2019. Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου θέλουν να κλείσει το ζήτημα της υπογραφής της νέας σύμβασης για τα δημόσια ΜΜΕ με την ΕΣΗΕΑ πριν από τον Ιούνιο για να μην τεθούν μισθολογικά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ φέρεται να αποδέχεται την απαίτηση του υπουργείου να καθιερωθεί επτάωρη εργασία για τους εσωτερικούς συντάκτες. Δεν έγινε ωστόσο αποδεκτή η πρότασή της να περιληφθούν στη σύμβαση τα επιδόματα γάμου και πτυχίου με το επιχείρημα πως αυτά είναι… μισθολογικά! Εκτιμάται ότι αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποδεχθεί να υπογράψει τη σύμβαση μόνο με τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ένωση Συντακτών, θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα επειδή σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ έχουν ξεπαγώσει τα κλιμάκια προϋπηρεσίας για όλους τους εργαζόμενους, εκτός από τους δημοσιογράφους.

Τυπολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.