Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΕΔΟΕΑΠ: Νέες αρνητικές εξελίξεις με άμεσο τον κίνδυνο δραστικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και της εφάπαξ καταβολής σε πρώτη φάση.


Ενημέρωση από την Συντονιστική Γραμματεία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ.
Το success story που πλασάρει ως "delivery"ο Μ.ΓΚΑΝΑΣ- διορισμένος και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ (μετά τις επιτροπές στον ΕΦΚΑ) μαζί με τους συνοδοιπόρους του στον Κλάδο, το μόνο που σίγουρα διασφαλίζεται  είναι οι ιδιοτέλειες τους και οι καρέκλες τους…
Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, κατά το κλείσιμο της  τέταρτης αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών  επέβαλαν το προβλεθέν  έσοδο 2% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ (εάν ποτέ εισπραχθεί και αποδοθεί) να κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο υγείας.
«Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα βρεθούν, όπως όλα δείχνουν, αργά ή γρήγορα στη μέγγενη περικοπών, αφού ουσιαστικά θα διέπονται από το καθεστώς των μηδενικών ελλειμμάτων που ισχύει και για το ΕΤΕΑΠ.
Στον κουμπαρά για τις εν λόγω παροχές θα προστίθενται μόνο τα ποσά των σχετικών κρατήσεων και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν άλλα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, το 2% δηλαδή, για την κάλυψη επικουρικών και εφάπαξ.
Άλλωστε η πρόβλεψη του νέου καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ είναι σαφέστατη. Στο άρθρο 12 αναφέρεται ότι «το ύψος της βασικής επικούρησης και το ποσοστό προσαύξησης και μείωσης αυτής, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 και στις περιπτώσεις α’ και β’ της παρ. 4 του παρόντος άρθρου καθορίζονται και δύνανται να μεταβάλλονται από το Διοικητικό Συμβούλιο αναλόγως των γενικών οικονομικών συνθηκών και των δυνατοτήτων του Οργανισμού, ύστερα από την εκπόνηση ετήσιας αναλογιστικής μελέτης. Η αναλογιστική μελέτη θα πραγματοποιείται μετά τη δημοσίευση του Ισολογισμού χρήσης και τα αποτελέσματα της θα είναι δεσμευτικά για τις αποφάσεις του Δ.Σ. για την επόμενη οικονομική χρήση». Αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη του άρθρου 11 για το εφάπαξ»   
Το επόμενο διάστημα ενδεχόμενα να απαιτηθεί ο συγκεκριμένος όρος της συμφωνίας για το 2% να αποτυπωθεί και να ενταχθεί  στις καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ.
Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, ανοικτό παραμένει παρά τις όποιες "καθησυχαστικές" διαβεβαιώσεις το ενδεχόμενο η επικούρηση και η καταβολή του εφάπαξ χιλιάδων ασφαλισμένων στον κλάδο μας, να περάσει από τον ΕΔΟΕΑΠ στο ΕΤΕΑΕΠ.
Δρομολογημένες εξελίξεις που εδώ και χρόνια είχαμε επισημάνει αναδεικνύοντας και το ρόλο των «Γκανάδων» του Κλάδου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.