Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Θέλουν τα ιδιωτικά κανάλια μια κρατική TV; Κι όμως τη θέλουν

Η εύκολη απάντηση θα ήταν πως όχι, οι ιδιώτες δεν θέλουν μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν τη θέλουν ισχυρή, ανταγωνιστική ως προς τη δική τους τηλεοπτική πραγματικότητα. Δεν τη θέλουν να κερδίζει εμπορικά αθλητικά γεγονότα, όπως το Champions League, ούτε φυσικά να επενδύει σε σήμα υψηλής ευκρίνειας( HDTV), να προχωρήσει σε λειτουργία θεματικών ειδικών καναλιών, να αναπτύξει web TV και ιντερνετικών υπηρεσιών περιεχομένου. Ούτε προφανώς να μεταδίδει ενημερωτικές ερευνητικές εκπομπές με τους δημοσιογράφους πιο ελεύθερους από τη λογοκρισία των ιδιωτικών συμφερόντων. Και φυσικά να επενδύει σε ελληνικές παραγωγές, δίνοντας δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και αμοιβές στον κόσμο της τηλεοπτικής παραγωγής. Αφού τα ιδιωτικά έχουν ήδη πτωχεύει σε πρόγραμμα, προσωπικό και τεχνικά μέσα, η ΕΡΤ έπρεπε να εξαφανιστεί από τον χάρτη της αγοράς τους. Και εξαφανίστηκε.
 
Το σωστό όμως είναι πως οι ιδιώτες προφανώς και θέλουν μια κρατική τηλεοπτική υπηρεσία. Τη χρειάζονται για να κάνει τη «βρόμικη» και ακριβή δουλειά που αυτά δεν θέλουν να κάνουν. 
Όπως για παράδειγμα την κάλυψη των πολιτικών εκδηλώσεων των κομμάτων, το μοίρασμα poolτων δηλώσεων πρωθυπουργών, υπουργών και συν αυτώ θεσμικών παραγόντων. Τη θέλουν να τους προσφέρει εικόνες και τεχνικά μέσα, τη χρειάζονται για να τους παρέχει δωρεάν το servis του κομματικού-πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν είναι δυνατόν να στείλει το Mega, ο κυρίαρχος της τηλεοπτικής χειραγώγησης στην ενημέρωση των πολιτών, 5μελές συνεργείο για να καλύψει τις συναντήσεις στο μέγαρο Μαξίμου. Σιγά μην πληρώσει βάρδιες τεχνικών ή να αποδεχθεί τη μισθοδοσία προσωπικής μακιγιέρ για τον υπουργό Επικρατείας, Πολιτισμού, Άμυνας ή Ανάπτυξης.  Αυτά, προορίζονται για μια κρατική, μικρή, πλήρως ελεγχόμενη και προσκολλημένη στο Μαξίμου κρατική τηλεόραση. Μια τέτοια τηλεόραση τους φτιάχνει το πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για αυτό έπρεπε να αλλάξει και ο τίτλος του φορέα. Το νέο μόρφωμα δεν πρέπει να θυμίζει σε τίποτε την ΕΡΤ. Ούτε για τα κακά, ούτε όμως και για τα καλά της.

Ματίνα Παπαχριστούδη, στήλη ΑποΤΥΠΟματα στο περιοδικό Hot Doc 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.