Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» για την συλλογική σύμβαση στα δημόσια μέσα

Aπό την παράταξη της ΕΣΗΕΑ «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση σχετικά με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που αφορά τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αναλυτικά:
"Μόλις δύο ημέρες πριν από τις..αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου και ο γ. γραμματέας του απερχόμενου Δ.Σ., Σταύρος Καπάκος εκλήθησαν από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο και συνυπέγραψαν το σχέδιο συλλογικής σύμβασης για τα δημόσια μέσα, παρά τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από τους συναδέλφους που τους αφορά.
Πρόκειται για διακομματικά συμφωνημένη κίνηση εξαπάτησης των εργαζομένων, η οποία θα προσφέρει τόσο στο προεδρείο της Ένωσης όσο και στην εν αποδρομή κυβέρνηση το "επιχείρημα" ότι ο κλάδος επιστρέφει στην εποχή των συλλογικών συμβάσεων - όταν το συγκεκριμένο κείμενο δεν καλύπτει το μισθολογικό σκέλος (που εξακολουθεί πάντοτε κατά τις μνημονιακές ρυθμίσεις να διέπεται από τις προβλέψεις ΚΥΑ), ενώ στο μη μισθολογικό σκέλος περιλαμβάνει δυσμενείς μεταβολές, όπως η μετατροπή του ωραρίου των εσωτερικών συντακτών σε επτάωρο.
Μια δήθεν συλλογική σύμβαση που μαζί με την ΚΥΑ μισθολογικών για το δημόσιο, ανοίγουν τον δρόμο οι αμοιβές μας να καθορίζονται αποκλειστικά με υπουργικές αποφάσεις, επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις και να αλλάζουν κατά βούληση και όποτε οι εργοδότες και το κράτος κρίνουν ότι τους συμφέρει.
Νομιμοποιούν παράλληλα, το απαράδεκτο καθεστώς των «συμβούλων», των αναθέσεων και των υπεργολαβιών για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ– μια έμμεση διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με τη βοήθεια «συνεργείων» και εταιριών των οποίων οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται ούτως ή άλλως από καμία
σύμβαση.
Εμείς στην "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή" επιμένουμε να θεωρούμε ψευδώνυμη κάθε "συλλογική σύμβαση" χωρίς μισθολογικές προβλέψεις και εξαιρετικά αρνητική κάθε "κατοχύρωση" του ωραρίου, η οποία συνιστά έμμεση μείωση αποδοχών και ανοίγει τον δρόμο για σύμπτυξη βαρδιών, άρα και απώλεια θέσεων εργασίας στα δημόσια μέσα. Το κακό αυτό προηγούμενο πολύ δύσκολα θα μπορεί εφεξής να ανατραπεί.
Η δε μεθόδευση του όλου "κατορθώματος" παραμονές εκλογών πίσω από τις πλάτες των άμεσα ενδιαφερόμενων μας δίνει επιπλέον κίνητρα για να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους στις κάλπες της Τετάρτης και της Πέμπτης, 12 και 13 Ιουνίου.
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.