Αναδημοσίευση από την Contra
Μερικές σταγόνες αληθινών αποκαλύψεων ήταν αρκετές για να χαλάσουν τη σούπα της παρασκηνιακής συμφωνίας του Νίκου Παππά με τους καναλάρχες και να οδηγήσουν τον «πολλά βαρύ» υπουργό στη Βουλή, να προσπαθεί με νέα ψέματα να παρακάμψει τις αποκαλύψεις της «Κόντρας». Μπορεί από τη Βουλή, όπου οργάνωσε μια κακοστημένη παράσταση, να πέρασε «αβρόχοις ποσί» (ποιος θέλει να τα βάλει με τους καναλάρχες;), όμως το στίγμα του διαπλεκόμενου, που γλείφει εκεί που μέχρι πριν από ένα χρόνο έφτυνε, δε θα το αποφύγει.
Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας γνωρίζουν ότι το ζήτημα του «φόρου καναλαρχών», του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, το «κυνηγάμε» από το 2011, όταν για πρώτη φορά ανεστάλη η καταβολή αυτού του φόρου, που μπήκε υποκριτικά από την κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου, για να αντισταθμίσει σε επίπεδο προπαγάνδας το βογγητό του ελληνικού λαού από τη φορολαίλαπα του πρώτου Μνημόνιου.
Θα πληρώσουν και οι πλούσιοι, έλεγε τότε ο Γιωργάκης, αλλά κάθε χρόνο όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ανέβαλλαν την καταβολή του φόρου, κατ’ απαίτηση των καναλαρχών. Και κάθε χρόνο εμείς βρίσκαμε τη ρύθμιση της αναστολής και την καταγγέλλαμε. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015 (τότε που ψήφιζαν το δικό τους Μνημόνιο, με τη νέα φορολαίλαπα) πρόβλεψαν την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Στις αρχές του 2016, όμως, ο τότε υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2015 βεβαιώθηκε συνολικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων 39,3 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν μόνο 19,228 εκατ. ευρώ.
Ψάχνοντας το θέμα, απευθυνθήκαμε από τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, που είναι αρμόδια, ζητώντας να μας δώσει συνολικά στοιχεία για το φόρο που βεβαιώθηκε το 2015, το 2016 και το 2017, για τα ποσά που καταβλήθηκαν από τους καναλάρχες και για το ανεξόφλητο υπόλοιπο. Η ΑΑΔΕ «έπαιζε καθυστέρηση» («θα σας δώσουμε τα στοιχεία, αλλά δώστε μας λίγο χρόνο, γιατί έχουμε φόρτο εργασίας»), μέχρι που ήρθε η νέα νομοθετική ρύθμιση Παππά, που μειώνει το φόρο από 20% σε 5% από 1.4.2018. Οταν «κράξαμε» αυτή την προκλητική ρύθμιση, αποδεικνύοντας ότι είναι προϊόν παρασκηνιακής συμφωνίας του Παππά (του Τσίπρα και της κυβέρνησης δηλαδή) με τους καναλάρχες, οι οποίοι τελικά θα πάρουν τζάμπα τις εφτά τηλεοπτικές άδειες και θα πάρουν και μπόνους, η ΑΑΔΕ μας απάντησε μ’ ένα άθλιο έγγραφο ότι δε θα μας δώσει τα στοιχεία!
Καταγγείλαμε αμέσως αυτό το άθλιο έγγραφο, που δε στηρίζεται σε καμιά νομική βάση (αντίθετα, παραβιάζει το νόμο) και ανακοινώσαμε ότι θα προσφύγουμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την έκδοση εισαγγελικής εντολής. Το κάναμε και εκδόθηκε εισαγγελική εντολή να μας παραδοθούν τα στοιχεία μόνο για το ανεξόφλητο υπόλοιπο, όχι για τον βεβαιωμένο φόρο. Ανακοινώσαμε στο προηγούμενο φύλλο μας το γεγονός και τότε ήταν που ο δολοπλόκος Παππάς αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία. Αποφάσισε, λοιπόν, να κινηθεί πρώτος για να κουκουλώσει όσο μπορεί τα πράγματα.
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας κάποιος (δεν λέμε το όνομά του, γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς ρόλο έπαιζε) μας ζήτησε να του δώσουμε αντίγραφα της αίτησής μας στην ΑΑΔΕ και της απάντησης της ΑΑΔΕ, γιατί ο βουλευτής Σαρίδης του κόμματος Λεβέντη θέλει να «σηκώσει» το θέμα και έχει μιλήσει και με τον Παππά, που είναι σύμφωνος! Και το όνομα του βουλευτή και η «συμφωνία του Παππά» μας έκαναν προσεκτικούς και δε δώσαμε τίποτα (άλλωστε, όλα τα στοιχεία τα είχαμε ήδη δημοσιοποιήσει). Καταθέσαμε την εισαγγελική εντολή στην ΑΑΔΕ και απαιτήσαμε να μας δώσουν άμεσα τα στοιχεία. Η τελευταία επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν την περασμένη Δευτέρα. Για μια ακόμα φορά «τα μασούσαν» (η τμηματάρχης Σερεφίδου), ζητώντας χρόνο!
Και ω του θαύματος, την Τρίτη, σε μια συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για εντελώς άσχετο θέμα (τέταρτη συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων – Ιδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις», αρμοδιότητας Παππά), ο Σαρίδης, αφού είπε μερικά αδιάφορα πράγματα για το συζητούμενο νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στον «λεγόμενο φόρο καναλαρχών», όπως «τον αποκαλούν οι πολίτες» (δικός μας είναι ο όρος), είπε ότι «βγήκε μια εισαγγελική παραγγελία, ώστε να δημοσιευθούν τα στοιχεία σχετικά με το πόσα χρωστάνε τα κανάλια αυτά την περίοδο από το 2015 έως το 2017» (δεν ανέφερε ποιος προκάλεσε αυτή την εισαγγελική παραγγελία, για να μας… τιμωρήσει που δεν δώσαμε στον «μεσάζοντα» τα έγγραφα!) και ρώτησε τον Παππά: «Πρώτον, πόσα λεφτά εισέπραξε το δημόσιο από τους καναλάρχες την περίοδο 2015 – 2017; Δεύτερον, μας χρωστάνε, πράγματι, λεφτά οι καναλάρχες για αυτή την περίοδο και για ποιον λόγο; Δηλαδή, το φόρο στη διαφήμιση. Η μείωση που ψηφίσαμε;».
Διαθέτοντας… μαντικές ιδιότητες για το τι θα τον ρωτήσει ο Σαρίδης, ο Παππάς, που μίλησε τελευταίος (αμέσως μετά έκλεισε η συνεδρίαση), αφού είπε ότι «από τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, το δημόσιο από το 2015 μέχρι τώρα έχει εισπράξει πάνω από 90 εκατ. ευρώ» και αφού υπερασπίστηκε τους καναλάρχες («συνεπώς, για να λέμε και του στραβού το δίκιο δεν είναι αληθές ότι δεν πληρώνουν. Δεν πληρώνουν για τις άδειες, αυτό είναι το αληθές. Το δεν πληρώνουν γενικώς, δεν είναι αληθές») κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο της ΑΑΔΕ (διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο της ΑΑΔΕ), που αναφέρει πόσος φόρος βεβαιώθηκε το 2016 και το 2017 μέχρι τις 28 Ιούλη και πόσος φόρος καταβλήθηκε από τους καναλάρχες.
Δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς… φιλοσοφική σκέψη για να καταλάβει ότι η όλη υπόθεση ήταν στημένη. Ο Σαρίδης ρώτησε για να ρωτήσει, ώστε ο Παππάς να καταθέσει το έγγραφο της ΑΑΔΕ, να το διαστρεβλώσει (θα δούμε παρακάτω πώς) και να «κλείσει την υπόθεση» (έτσι τουλάχιστον νομίζει). Αν ο Σαρίδης είχε διάθεση να ψάξει την υπόθεση, θα έπαιρνε το έγγραφο που κατέθεσε ο Παππάς, θα του έριχνε μια ματιά και θα του έλεγε με κάθε δίκιο: «Δεν ντρέπεσαι λιγάκι, που προσπαθείς να μας κοροϊδέψεις με τόσο αισχρό τρόπο;». Ομως, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με τον Παππά να διαβεβαιώνει, «με ντοκουμέντα», ότι οι καναλάρχες πληρώνουν. Περιττεύει να πούμε ότι αν δεν υπήρχε η δική μας έρευνα δε θ’ αναγκαζόταν ο Παππάς να στήσει αυτή την τελετή ψεύδους.
Πριν δούμε τι ακριβώς λέει αυτό το έγγραφο, τρεις προκαταρκτικές παρατηρήσεις:
1
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 31.7.2017. Επομένως, η ΑΑΔΕ (και η τμηματάρχης Σερεφίδου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σεχπερίδου) ψευδόταν τόσον καιρό, όταν μας έλεγε ότι θέλει χρόνο για να συγκεντρώσει τα στοιχεία και δεν προλαβαίνει λόγω φόρτου εργασίας. Τα στοιχεία τα είχε έτοιμα και τα είχε παραδώσει στον Παππά, δύο μήνες πριν υποβάλουμε εμείς την αίτησή μας. Οι δύο κυρίες ψεύδονταν, υπακούοντας σε εντολές «άνωθεν».
2
Εκτίθεται και ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ν. Φιστόπουλος, ο οποίος -χωρίς καμιά νομική αιτιολογία- έδωσε εντολή να μας χορηγηθούν μόνο τα στοιχεία για τον οφειλόμενο και όχι για τον βεβαιωμένο και τον καταβληθέντα φόρο. Το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο Παππάς αναφέρει βεβαιωθέντα, εισπραχθέντα και οφειλόμενα!
3
Για ποιο λόγο ζήτησε ο Παππάς στοιχεία για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, τον περασμένο Ιούλη; Για να κάνει το παρασκηνιακό παζάρι με τους καναλάρχες, οι οποίοι είχαν στυλώσει τα πόδια και είχαν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, θεωρώντας υψηλή την τιμή εκκίνησης των 35 εκατ. ανά τηλεοπτική άδεια. Πήρε τα στοιχεία, έκανε το παζάρι, έκλεισε το κομπρεμί, τους χάρισε τις άδειες. Αυτός, ο αρχάγγελος της κάθαρσης, ο μαχητής ενάντια στη διαφθορά και στη διαπλοκή!
Το έγγραφο της ΑΑΔΕ, που κατέθεσε ο Παππάς, έχει στοιχεία μόνο για το 2016 και το εφτάμηνο του 2017. Γιατί απουσιάζει το 2015; Προφανέστατα, για να εμφανιστεί σημαντικά μικρότερο το φέσι που έβαλαν συνολικά οι καναλάρχες. Γνωρίζουμε -από τα στοιχεία που κατέθεσε σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή ο Τρ. Αλεξιάδης- ότι το 2015 βεβαιώθηκε φόρος 39,3 εκατ. ευρώ και οι καναλάρχες κατέβαλαν μόνο 19,23 εκατ. Δηλαδή, άφησαν ανεξόφλητο υπόλοιπο 20,07 εκατ. ευρώ. Από το έγγραφο της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι (μετά από όσα έγιναν, αμφιβάλλουμε για τη γνησιότητα των στοιχείων, όμως δε διαθέτουμε άλλα), το 2016 βεβαιώθηκε φόρος 42,48 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, ενώ στο εφτάμηνο του 2017 βεβαιώθηκαν 28,49 εκατ. ευρώ (με αναγωγή σε ετήσια βάση ο φόρος του 2017 κυμαίνεται στα 48,84 εκατ. ευρώ) και καταβλήθηκαν 18,05 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι στα καταβληθέντα του 2016 και του 2017 περιλαμβάνεται και φόρος που δεν είχε πληρωθεί το 2015. Τα στοιχεία σκόπιμα δεν περιλαμβάνουν και το 2015 (πρώτη χρονιά που ο φόρος έπρεπε να καταβληθεί), για να μη βγαίνει σαφής εικόνα για το ύψος του φεσιού.
Και ελλιπή, όμως, τα στοιχεία οδηγούν σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα.
1
Ο βεβαιωμένος φόρος είναι 39,3 εκατ. ευρώ το 2015 (στοιχεία Αλεξιάδη), 42,41 εκατ. ευρώ το 2016 και (με αναγωγή του εφτάμηνου σε δωδεκάμηνη βάση) 48,84 εκατ. ευρώ το 2017. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η εκτίμηση που εμείς κάναμε, ότι το 2016 ήταν καλύτερο από το 2015 και το 2017 καλύτερο από το 2016. Ο μέσος όρος για την τριετία είναι 43,52 εκατ. ευρώ το χρόνο (και με αυξητική τάση).
Στην Εκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, που συνόδευε την τροπολογία Παππά, ο φόρος «υπολογιζόταν» σε 26,67 εκατ. ευρώ το χρόνο (γινόταν λόγος για ετήσια απώλεια 20 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του φόρου από 20% σε 5%). Επομένως, έφτια-ξαν μια εντελώς ψεύτικη Εκθεση του ΓΛΚ, για να κρύψουν το προκλητικό δώρο στους καναλάρχες. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Παππάς, για να μειώσει πιο πολύ την απώλεια εσόδων του κράτους, σ’ ένα κρεσέντο γκεμπελισμού είχε μιλήσει για 15 εκατ. ευρώ το χρόνο και αναγκάστηκε να το διορθώσει μετά από παρατήρηση βουλευτή του Περισσού. Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι στο ψέμα και στην παραποίηση των στοιχείων.
Αν ξανακάνουμε το λογαριασμό με μέσο όρο βεβαιωθέντος φόρου 43,52 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα δούμε ότι οι καναλάρχες θα πληρώνουν συνολικά για τις άδειες 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο (7 άδειες με 35 εκατ. η καθεμιά, σε 10 δόσεις), ενώ από το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων θα γλιτώνουν 32,64 εκατ. ευρώ το χρόνο (τα τρία τέταρτα του μέσου βεβαιωμένου ως σήμερα φόρου). Δηλαδή, κάθε χρόνο θα κερδίζουν 8,14 εκατ. ευρώ! Οταν κάναμε για πρώτη φορά τον σχετικό υπολογισμό, χωρίς να έχουμε τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, είχαμε γράψει ότι κάθε χρόνο θα έχουν ένα μπόνους τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα θα είναι μεγαλύτερο. Δεν πέσαμε έξω.
2
Και όταν συζητιόταν η τροπολογία για τη μείωση του φόρου στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση της περασμένης Τρίτης στις Επιτροπές, ο Παππάς επανέλαβε το ίδιο ψέμα: «Το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε πάνω από 90 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα». Την Τρίτη, επειδή είχε υπόψη του τα δημοσιεύματά μας, πήγε να κρατήσει και μια πισινή («ο συνολικός αριθμός, εάν δεν κάνω λάθος- δεσμεύομαι εάν υπάρξει ανάγκη να επανέλθω με πολύ συγκεκριμένα νούμερα- από τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, το δημόσιο από το 2015 μέχρι τώρα έχει εισπράξει πάνω από 90 εκατ. ευρώ»). Τι προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία; Το 2015 πλήρωσαν 19,23 εκατ. (στοιχεία Αλεξιάδη), το 2016 35,98 εκατ. και το 2017 18,05 εκατ. (στοιχεία ΑΑΔΕ). Σύνολο 73,26 εκατ. ευρώ. Αρα, όταν ο Παππάς μιλάει για «πάνω από 90 εκατ. ευρώ», λέει και πάλι ψέματα.
Οσο για το φέσι, σύμφωνα πάντα με τα δικά τους στοιχεία, φτάνει μέχρι τον Ιούλη του 2017 τα 36,65 εκατ. ευρώ. Δεν το λες και λίγο. Είναι κάτι παραπάνω απ’ όσο κοστίζει μια από τις εφτά τηλεοπτικές άδειες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Στο θέμα θα επανέλθουμε, όταν πάρουμε από την ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία (συμπεριλαμβανόμενου και του 2015). Θα κλείσουμε σημειώνοντας ότι πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων πολιτικό σκάνδαλο διαπλοκής. Οι καναλάρχες απαλλάχτηκαν από την πληρωμή του φόρου από το 2010 μέχρι και το 2014 κι όταν κλήθηκαν να πληρώσουν άρχισαν να βάζουν φέσι στο Δημόσιο. Αφού νίκησαν κατά κράτος τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, τους υποχρέωσαν σε μια παρασκηνιακή συμφωνία, με την οποία οι νέες άδειες θα τους χαριστούν κυριολεκτικά, θα βγάλουν και το 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ (αν επιβληθεί τελικά, γιατί είναι σε εκκρεμότητα ενώπιον του ευρωσυστήματος) και θα τους περισσεύουν και λεφτά για να «κινήσουν» τα κανάλια τους. Μένει να μάθουμε το αντάλλαγμα που θα εισπράξουν οι συριζαίοι.
ΥΓ. «Νομίζω, πραγματικά, ότι έγινε μια κριτική με τρόπο λίγο πρόχειρο και μια κεκτημένη ταχύτητα από άλλα θέματα της αρμοδιότητάς μου τα οποία ανήκουν στην περασμένη χρονιά, γιατί είμαστε εν όψει καινούργιων εξελίξεων. (…) Προς Θεού, δηλαδή. Εχει περάσει και ένας χρόνος εν πάση περιπτώσει από αυτήν την ιστορία, είναι ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη και καλά θα κάνουμε όλοι να το καταλάβουμε». Το πέταξε κάποια στιγμή στην ομιλία του ο Παππάς. Ο νόμος Παππά; Περσινά ξινά σταφύλια. Ο,τι βρισιά ανταλλάξαμε με τους καναλάρχες πέρυσι, νερό κι αλάτι. Τώρα τα έχουμε βρει! Το λένε και κωλοτούμπα, αλλά η συγκεκριμένη κωλοτούμπα δεν είναι απλώς για το θεαθήναι. Οδηγεί στο παρασκήνιο και τη διαπλοκή.
Μερικές σταγόνες αληθινών αποκαλύψεων ήταν αρκετές για να χαλάσουν τη σούπα της παρασκηνιακής συμφωνίας του Νίκου Παππά με τους καναλάρχες και να οδηγήσουν τον «πολλά βαρύ» υπουργό στη Βουλή, να προσπαθεί με νέα ψέματα να παρακάμψει τις αποκαλύψεις της «Κόντρας». Μπορεί από τη Βουλή, όπου οργάνωσε μια κακοστημένη παράσταση, να πέρασε «αβρόχοις ποσί» (ποιος θέλει να τα βάλει με τους καναλάρχες;), όμως το στίγμα του διαπλεκόμενου, που γλείφει εκεί που μέχρι πριν από ένα χρόνο έφτυνε, δε θα το αποφύγει.
Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας γνωρίζουν ότι το ζήτημα του «φόρου καναλαρχών», του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, το «κυνηγάμε» από το 2011, όταν για πρώτη φορά ανεστάλη η καταβολή αυτού του φόρου, που μπήκε υποκριτικά από την κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου, για να αντισταθμίσει σε επίπεδο προπαγάνδας το βογγητό του ελληνικού λαού από τη φορολαίλαπα του πρώτου Μνημόνιου.
Θα πληρώσουν και οι πλούσιοι, έλεγε τότε ο Γιωργάκης, αλλά κάθε χρόνο όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ανέβαλλαν την καταβολή του φόρου, κατ’ απαίτηση των καναλαρχών. Και κάθε χρόνο εμείς βρίσκαμε τη ρύθμιση της αναστολής και την καταγγέλλαμε. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015 (τότε που ψήφιζαν το δικό τους Μνημόνιο, με τη νέα φορολαίλαπα) πρόβλεψαν την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Στις αρχές του 2016, όμως, ο τότε υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2015 βεβαιώθηκε συνολικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων 39,3 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν μόνο 19,228 εκατ. ευρώ.
Ψάχνοντας το θέμα, απευθυνθήκαμε από τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, που είναι αρμόδια, ζητώντας να μας δώσει συνολικά στοιχεία για το φόρο που βεβαιώθηκε το 2015, το 2016 και το 2017, για τα ποσά που καταβλήθηκαν από τους καναλάρχες και για το ανεξόφλητο υπόλοιπο. Η ΑΑΔΕ «έπαιζε καθυστέρηση» («θα σας δώσουμε τα στοιχεία, αλλά δώστε μας λίγο χρόνο, γιατί έχουμε φόρτο εργασίας»), μέχρι που ήρθε η νέα νομοθετική ρύθμιση Παππά, που μειώνει το φόρο από 20% σε 5% από 1.4.2018. Οταν «κράξαμε» αυτή την προκλητική ρύθμιση, αποδεικνύοντας ότι είναι προϊόν παρασκηνιακής συμφωνίας του Παππά (του Τσίπρα και της κυβέρνησης δηλαδή) με τους καναλάρχες, οι οποίοι τελικά θα πάρουν τζάμπα τις εφτά τηλεοπτικές άδειες και θα πάρουν και μπόνους, η ΑΑΔΕ μας απάντησε μ’ ένα άθλιο έγγραφο ότι δε θα μας δώσει τα στοιχεία!
Καταγγείλαμε αμέσως αυτό το άθλιο έγγραφο, που δε στηρίζεται σε καμιά νομική βάση (αντίθετα, παραβιάζει το νόμο) και ανακοινώσαμε ότι θα προσφύγουμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την έκδοση εισαγγελικής εντολής. Το κάναμε και εκδόθηκε εισαγγελική εντολή να μας παραδοθούν τα στοιχεία μόνο για το ανεξόφλητο υπόλοιπο, όχι για τον βεβαιωμένο φόρο. Ανακοινώσαμε στο προηγούμενο φύλλο μας το γεγονός και τότε ήταν που ο δολοπλόκος Παππάς αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία. Αποφάσισε, λοιπόν, να κινηθεί πρώτος για να κουκουλώσει όσο μπορεί τα πράγματα.
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας κάποιος (δεν λέμε το όνομά του, γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς ρόλο έπαιζε) μας ζήτησε να του δώσουμε αντίγραφα της αίτησής μας στην ΑΑΔΕ και της απάντησης της ΑΑΔΕ, γιατί ο βουλευτής Σαρίδης του κόμματος Λεβέντη θέλει να «σηκώσει» το θέμα και έχει μιλήσει και με τον Παππά, που είναι σύμφωνος! Και το όνομα του βουλευτή και η «συμφωνία του Παππά» μας έκαναν προσεκτικούς και δε δώσαμε τίποτα (άλλωστε, όλα τα στοιχεία τα είχαμε ήδη δημοσιοποιήσει). Καταθέσαμε την εισαγγελική εντολή στην ΑΑΔΕ και απαιτήσαμε να μας δώσουν άμεσα τα στοιχεία. Η τελευταία επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν την περασμένη Δευτέρα. Για μια ακόμα φορά «τα μασούσαν» (η τμηματάρχης Σερεφίδου), ζητώντας χρόνο!
Και ω του θαύματος, την Τρίτη, σε μια συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για εντελώς άσχετο θέμα (τέταρτη συνεδρίαση για το σχέδιο νόμου «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων – Ιδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις», αρμοδιότητας Παππά), ο Σαρίδης, αφού είπε μερικά αδιάφορα πράγματα για το συζητούμενο νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στον «λεγόμενο φόρο καναλαρχών», όπως «τον αποκαλούν οι πολίτες» (δικός μας είναι ο όρος), είπε ότι «βγήκε μια εισαγγελική παραγγελία, ώστε να δημοσιευθούν τα στοιχεία σχετικά με το πόσα χρωστάνε τα κανάλια αυτά την περίοδο από το 2015 έως το 2017» (δεν ανέφερε ποιος προκάλεσε αυτή την εισαγγελική παραγγελία, για να μας… τιμωρήσει που δεν δώσαμε στον «μεσάζοντα» τα έγγραφα!) και ρώτησε τον Παππά: «Πρώτον, πόσα λεφτά εισέπραξε το δημόσιο από τους καναλάρχες την περίοδο 2015 – 2017; Δεύτερον, μας χρωστάνε, πράγματι, λεφτά οι καναλάρχες για αυτή την περίοδο και για ποιον λόγο; Δηλαδή, το φόρο στη διαφήμιση. Η μείωση που ψηφίσαμε;».
Διαθέτοντας… μαντικές ιδιότητες για το τι θα τον ρωτήσει ο Σαρίδης, ο Παππάς, που μίλησε τελευταίος (αμέσως μετά έκλεισε η συνεδρίαση), αφού είπε ότι «από τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, το δημόσιο από το 2015 μέχρι τώρα έχει εισπράξει πάνω από 90 εκατ. ευρώ» και αφού υπερασπίστηκε τους καναλάρχες («συνεπώς, για να λέμε και του στραβού το δίκιο δεν είναι αληθές ότι δεν πληρώνουν. Δεν πληρώνουν για τις άδειες, αυτό είναι το αληθές. Το δεν πληρώνουν γενικώς, δεν είναι αληθές») κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο της ΑΑΔΕ (διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο της ΑΑΔΕ), που αναφέρει πόσος φόρος βεβαιώθηκε το 2016 και το 2017 μέχρι τις 28 Ιούλη και πόσος φόρος καταβλήθηκε από τους καναλάρχες.
Δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς… φιλοσοφική σκέψη για να καταλάβει ότι η όλη υπόθεση ήταν στημένη. Ο Σαρίδης ρώτησε για να ρωτήσει, ώστε ο Παππάς να καταθέσει το έγγραφο της ΑΑΔΕ, να το διαστρεβλώσει (θα δούμε παρακάτω πώς) και να «κλείσει την υπόθεση» (έτσι τουλάχιστον νομίζει). Αν ο Σαρίδης είχε διάθεση να ψάξει την υπόθεση, θα έπαιρνε το έγγραφο που κατέθεσε ο Παππάς, θα του έριχνε μια ματιά και θα του έλεγε με κάθε δίκιο: «Δεν ντρέπεσαι λιγάκι, που προσπαθείς να μας κοροϊδέψεις με τόσο αισχρό τρόπο;». Ομως, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με τον Παππά να διαβεβαιώνει, «με ντοκουμέντα», ότι οι καναλάρχες πληρώνουν. Περιττεύει να πούμε ότι αν δεν υπήρχε η δική μας έρευνα δε θ’ αναγκαζόταν ο Παππάς να στήσει αυτή την τελετή ψεύδους.
Πριν δούμε τι ακριβώς λέει αυτό το έγγραφο, τρεις προκαταρκτικές παρατηρήσεις:
1
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 31.7.2017. Επομένως, η ΑΑΔΕ (και η τμηματάρχης Σερεφίδου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σεχπερίδου) ψευδόταν τόσον καιρό, όταν μας έλεγε ότι θέλει χρόνο για να συγκεντρώσει τα στοιχεία και δεν προλαβαίνει λόγω φόρτου εργασίας. Τα στοιχεία τα είχε έτοιμα και τα είχε παραδώσει στον Παππά, δύο μήνες πριν υποβάλουμε εμείς την αίτησή μας. Οι δύο κυρίες ψεύδονταν, υπακούοντας σε εντολές «άνωθεν».
2
Εκτίθεται και ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ν. Φιστόπουλος, ο οποίος -χωρίς καμιά νομική αιτιολογία- έδωσε εντολή να μας χορηγηθούν μόνο τα στοιχεία για τον οφειλόμενο και όχι για τον βεβαιωμένο και τον καταβληθέντα φόρο. Το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο Παππάς αναφέρει βεβαιωθέντα, εισπραχθέντα και οφειλόμενα!
3
Για ποιο λόγο ζήτησε ο Παππάς στοιχεία για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, τον περασμένο Ιούλη; Για να κάνει το παρασκηνιακό παζάρι με τους καναλάρχες, οι οποίοι είχαν στυλώσει τα πόδια και είχαν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, θεωρώντας υψηλή την τιμή εκκίνησης των 35 εκατ. ανά τηλεοπτική άδεια. Πήρε τα στοιχεία, έκανε το παζάρι, έκλεισε το κομπρεμί, τους χάρισε τις άδειες. Αυτός, ο αρχάγγελος της κάθαρσης, ο μαχητής ενάντια στη διαφθορά και στη διαπλοκή!
Το έγγραφο της ΑΑΔΕ, που κατέθεσε ο Παππάς, έχει στοιχεία μόνο για το 2016 και το εφτάμηνο του 2017. Γιατί απουσιάζει το 2015; Προφανέστατα, για να εμφανιστεί σημαντικά μικρότερο το φέσι που έβαλαν συνολικά οι καναλάρχες. Γνωρίζουμε -από τα στοιχεία που κατέθεσε σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή ο Τρ. Αλεξιάδης- ότι το 2015 βεβαιώθηκε φόρος 39,3 εκατ. ευρώ και οι καναλάρχες κατέβαλαν μόνο 19,23 εκατ. Δηλαδή, άφησαν ανεξόφλητο υπόλοιπο 20,07 εκατ. ευρώ. Από το έγγραφο της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι (μετά από όσα έγιναν, αμφιβάλλουμε για τη γνησιότητα των στοιχείων, όμως δε διαθέτουμε άλλα), το 2016 βεβαιώθηκε φόρος 42,48 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, ενώ στο εφτάμηνο του 2017 βεβαιώθηκαν 28,49 εκατ. ευρώ (με αναγωγή σε ετήσια βάση ο φόρος του 2017 κυμαίνεται στα 48,84 εκατ. ευρώ) και καταβλήθηκαν 18,05 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι στα καταβληθέντα του 2016 και του 2017 περιλαμβάνεται και φόρος που δεν είχε πληρωθεί το 2015. Τα στοιχεία σκόπιμα δεν περιλαμβάνουν και το 2015 (πρώτη χρονιά που ο φόρος έπρεπε να καταβληθεί), για να μη βγαίνει σαφής εικόνα για το ύψος του φεσιού.
Και ελλιπή, όμως, τα στοιχεία οδηγούν σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα.
1
Ο βεβαιωμένος φόρος είναι 39,3 εκατ. ευρώ το 2015 (στοιχεία Αλεξιάδη), 42,41 εκατ. ευρώ το 2016 και (με αναγωγή του εφτάμηνου σε δωδεκάμηνη βάση) 48,84 εκατ. ευρώ το 2017. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η εκτίμηση που εμείς κάναμε, ότι το 2016 ήταν καλύτερο από το 2015 και το 2017 καλύτερο από το 2016. Ο μέσος όρος για την τριετία είναι 43,52 εκατ. ευρώ το χρόνο (και με αυξητική τάση).
Στην Εκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, που συνόδευε την τροπολογία Παππά, ο φόρος «υπολογιζόταν» σε 26,67 εκατ. ευρώ το χρόνο (γινόταν λόγος για ετήσια απώλεια 20 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του φόρου από 20% σε 5%). Επομένως, έφτια-ξαν μια εντελώς ψεύτικη Εκθεση του ΓΛΚ, για να κρύψουν το προκλητικό δώρο στους καναλάρχες. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Παππάς, για να μειώσει πιο πολύ την απώλεια εσόδων του κράτους, σ’ ένα κρεσέντο γκεμπελισμού είχε μιλήσει για 15 εκατ. ευρώ το χρόνο και αναγκάστηκε να το διορθώσει μετά από παρατήρηση βουλευτή του Περισσού. Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι στο ψέμα και στην παραποίηση των στοιχείων.
Αν ξανακάνουμε το λογαριασμό με μέσο όρο βεβαιωθέντος φόρου 43,52 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα δούμε ότι οι καναλάρχες θα πληρώνουν συνολικά για τις άδειες 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο (7 άδειες με 35 εκατ. η καθεμιά, σε 10 δόσεις), ενώ από το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων θα γλιτώνουν 32,64 εκατ. ευρώ το χρόνο (τα τρία τέταρτα του μέσου βεβαιωμένου ως σήμερα φόρου). Δηλαδή, κάθε χρόνο θα κερδίζουν 8,14 εκατ. ευρώ! Οταν κάναμε για πρώτη φορά τον σχετικό υπολογισμό, χωρίς να έχουμε τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, είχαμε γράψει ότι κάθε χρόνο θα έχουν ένα μπόνους τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα θα είναι μεγαλύτερο. Δεν πέσαμε έξω.
2
Και όταν συζητιόταν η τροπολογία για τη μείωση του φόρου στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση της περασμένης Τρίτης στις Επιτροπές, ο Παππάς επανέλαβε το ίδιο ψέμα: «Το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε πάνω από 90 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα». Την Τρίτη, επειδή είχε υπόψη του τα δημοσιεύματά μας, πήγε να κρατήσει και μια πισινή («ο συνολικός αριθμός, εάν δεν κάνω λάθος- δεσμεύομαι εάν υπάρξει ανάγκη να επανέλθω με πολύ συγκεκριμένα νούμερα- από τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, το δημόσιο από το 2015 μέχρι τώρα έχει εισπράξει πάνω από 90 εκατ. ευρώ»). Τι προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία; Το 2015 πλήρωσαν 19,23 εκατ. (στοιχεία Αλεξιάδη), το 2016 35,98 εκατ. και το 2017 18,05 εκατ. (στοιχεία ΑΑΔΕ). Σύνολο 73,26 εκατ. ευρώ. Αρα, όταν ο Παππάς μιλάει για «πάνω από 90 εκατ. ευρώ», λέει και πάλι ψέματα.
Οσο για το φέσι, σύμφωνα πάντα με τα δικά τους στοιχεία, φτάνει μέχρι τον Ιούλη του 2017 τα 36,65 εκατ. ευρώ. Δεν το λες και λίγο. Είναι κάτι παραπάνω απ’ όσο κοστίζει μια από τις εφτά τηλεοπτικές άδειες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Στο θέμα θα επανέλθουμε, όταν πάρουμε από την ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία (συμπεριλαμβανόμενου και του 2015). Θα κλείσουμε σημειώνοντας ότι πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων πολιτικό σκάνδαλο διαπλοκής. Οι καναλάρχες απαλλάχτηκαν από την πληρωμή του φόρου από το 2010 μέχρι και το 2014 κι όταν κλήθηκαν να πληρώσουν άρχισαν να βάζουν φέσι στο Δημόσιο. Αφού νίκησαν κατά κράτος τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, τους υποχρέωσαν σε μια παρασκηνιακή συμφωνία, με την οποία οι νέες άδειες θα τους χαριστούν κυριολεκτικά, θα βγάλουν και το 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ (αν επιβληθεί τελικά, γιατί είναι σε εκκρεμότητα ενώπιον του ευρωσυστήματος) και θα τους περισσεύουν και λεφτά για να «κινήσουν» τα κανάλια τους. Μένει να μάθουμε το αντάλλαγμα που θα εισπράξουν οι συριζαίοι.
ΥΓ. «Νομίζω, πραγματικά, ότι έγινε μια κριτική με τρόπο λίγο πρόχειρο και μια κεκτημένη ταχύτητα από άλλα θέματα της αρμοδιότητάς μου τα οποία ανήκουν στην περασμένη χρονιά, γιατί είμαστε εν όψει καινούργιων εξελίξεων. (…) Προς Θεού, δηλαδή. Εχει περάσει και ένας χρόνος εν πάση περιπτώσει από αυτήν την ιστορία, είναι ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη και καλά θα κάνουμε όλοι να το καταλάβουμε». Το πέταξε κάποια στιγμή στην ομιλία του ο Παππάς. Ο νόμος Παππά; Περσινά ξινά σταφύλια. Ο,τι βρισιά ανταλλάξαμε με τους καναλάρχες πέρυσι, νερό κι αλάτι. Τώρα τα έχουμε βρει! Το λένε και κωλοτούμπα, αλλά η συγκεκριμένη κωλοτούμπα δεν είναι απλώς για το θεαθήναι. Οδηγεί στο παρασκήνιο και τη διαπλοκή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.