Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Συλλογική σύμβαση με «κόφτη» για μισθούς και δικαιώματα στην ΕΡΤ

Διπλές μειώσεις μισθών φέρνει ο Δεκέμβρης για τους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ.
Στις απώλειες 140-300 ευρώ τον μήνα λόγω αύξησης και αναδρομικής εφαρμογής των κρατήσεων για τον ΕΔΟΕΑΠ, κάποιοι θέλουν να καθιερώσουν και «κόφτη» για μισθούς και δικαιώματα με νέα ΣΣΕ.
Αρχίζουν από την ΕΡΤ για να επεκτείνουν τη σφαγή και σε άλλα ΜΜΕ, καθώς και στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά, με αφορμή την προκήρυξη της διαδικασίας για την αδειοδότηση.
Με την ευκαιρία της χθεσινής συνάντησης για την επίλυση του ζητήματος που έχει ανακύψει στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ προέβη ξαφνικά, σε επί τόπου διορισμό επιτροπής δύο μελών.. του προεδρείου από τους 6 που το έχουν συγκροτήσει , για την υπογραφή , όπως- όπως μιας κάποιας ΣΣΕ.
Πρόκειται για πρωτοφανή αυθαιρεσία , επειδή δεν υπάρχει διεκδικητικό πλαίσιο από το ΔΣ ,ούτε βέβαια επιτροπή διαπραγματεύσεων που να διασφαλίζει διαφάνεια και αντιπροσωπευτικότητα. Είναι μια στημένη διαδικασία fast track, η οποία μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν υπηρετεί.

Είναι φανερό ότι συνδέεται με την θλιβερή εικόνα σιωπηρής αποδοχής από την πλευρά της Προέδρου των απαξιωτικών χαρακτηρισμών εκ μέρους εκπροσώπου της ΕΡΤ, σε βάρος των θεσμικών( άδειες, ημερήσια απασχόληση , καθηκοντολόγιο εσωτερικών και εξωτερικών συντακτών προνοιακά, κυριακάτικα, αντικαταστάσεις κλπ) που περιλαμβάνει και η σύμβαση του 2006. Το γεγονός επισημάνθηκε από μέλος του ΔΣ που διαμαρτυρήθηκε, πριν αποχωρήσει από τη συνάντηση.
Φαίνεται όμως ότι έχει προηγηθεί υπόγεια συμφωνία για να «ξηλωθούν» τα θεσμικά της ΣΣΕ, που ενοχλούν την εργοδοσία αλλά και την Κυβέρνηση. Ότι ακριβώς αποδέχθηκε πρόσφατα, η σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ της Ένωσης, να εφαρμοστούν σε ιδιωτικούς ομίλους ΜΜΕ και συνιστούν βαθειά υπόκλιση στους εργοδότες.
Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι τα θεσμικά ζητήματα στις εργασιακές σχέσεις στην ΕΡΤ, περιλαμβάνονται στις ατομικές συμβάσεις (ως όροι κλαδικής) , που έχουν αναβιώσει με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ , μετά το Μαύρο και τα ΜΑΤ του 2013 και είναι αδιαπραγμάτευτα.
ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε το προηγούμενο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ διασφαλίζοντας μια σειρά από μερικά ακόμη θεσμικά με μια ΣΣΕ σχεδόν έτοιμη.
Η σημερινή πλειοψηφία θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει, να τα φέρει για συζήτηση στο ΔΣ και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των συναδέλφων. Κάνει όμως το ακριβώς αντίθετο.
Συναινεί προφανώς με την επιδίωξη διοικητικών παραγόντων της ΕΡΤ για την επιβολή αύξησης στην ημερήσια απασχόληση, ωράριο λάστιχο και κάρτας συνδεδεμένης με την μισθοδοσία, ώστε να φακελώνει τους συναδέλφους εντός και εκτός ΕΡΤ. Δηλαδή αυτά που μέχρι σήμερα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους δεν έγινε η ΣΣΕ, επειδή το προηγούμενο ΔΣ Ένωσης αρνήθηκε να τα αποδεχτεί.
Η σημερινή πλειοψηφία όμως ΔΥΣΤΥΧΩΣ δηλώνει έτοιμη να αποδεχτεί όσα απαιτεί η διοίκηση της ΕΡΤ, με κλειστά τα μάτια.
Αυτό το γνωρίζουν όλοι ανεξάρτητα από την ακατάσχετη σπερμολογία στην οποία επεδόθη χθες η κ. Αντωνιάδου δημοσίως με το καραβάνι της στο ραδιομέγαρο. Ακόμη και δικοί της άνθρωποι διαφωνούν μαζί της.
Οι πρόθυμοι όμως της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, είναι τόσο απορροφημένοι από τις « δουλειές» που έχουν αναλάβει και βιάζονται να τελειώνουν. Έτσι δεν λένε κουβέντα για όσα οφείλει ακόμη η ΕΡΤ και το Δημόσιο από τις μέρες του Μαύρου, στους εργαζόμενους αδιαφορώντας ακόμη και γι αυτά που παραγράφονται στο τέλος του χρόνου.
Και βέβαια έχουν καταπιεί την γλώσσα τους για τις μικτές παραγωγές ή τους τρίτους ( συμβούλους και άλλους), ακριβοπληρωμένους σε σχέση με τους συναδέλφους στη δημόσια τηλεόραση.
Η εν ψυχρώ παράδοση της πολιτικής και της αθλητικής επικαιρότητας τις καθημερινές, το πρωί, μετά τα μεσάνυχτα ή την Κυριακή σε ημέτερους, είναι ακριβώς οι εξαιρέσεις, που τείνουν να γίνουν καθεστώς και κάποιοι τρέχουν να τις κουκουλώσουν πίσω από μια ΣΣΕ φερετζέ.
30/11/2017
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (EΣHEA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.