Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Καταγγελία για (μετ)εκλογικό πραξικόπημα στην ΠΟΕΣΥ

Ανακοίνωση του Μετώπου για την Ανατροπή / ΠΟΕΣΥ:
Τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας. Έτσι σκέφτονται και ενεργούν προφανώς οι υποτιθέμενοι «καταστατικο-λάγνοι» και δήθεν νομιμόφρονες γραφειοκράτες συνδικαλιστές. Φτάνουν δε να καταστρατηγούν ακόμη και τα δικά τους «ευαγγέλια» κάθε φορά που νιώθουν ότι κάποια ασυμβίβαστη φωνή μπορεί να τους χαλάσει το στημένο παιχνίδι και είναι σε θέση να ενισχύσει τον διεκδικητικό μας ρόλο ως κλάδου απέναντι στην όποια εξουσία, εργοδοτική και κυβερνητική, ανεξαρτήτου χρώματος και προέλευσης.
Οι εκλογές στην ΠΟΕΣΥ αποτελούν την τελευταία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση..
Κι αυτό διότι η πλειοψηφία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων τους (Αντωνιάδου, Καπάκος, Κουμπιάς, Μπερεδήμας) αποφάσισε ετσιθελικά να υφαρπάξει τη μία από τις δύο έδρες που δικαιούται το «Μέτωπο  για  την Ανατροπή», μέσω της απροκάλυπτης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Βλέπετε, ενώ μέχρι χθες εφάρμοζαν πιστά και απαρέγκλιτα το – ούτως ή άλλως περίπλοκο και άθλιο εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας – τώρα διαπίστωσαν ότι δεν τους βόλευε και αποφάσισαν να το αλλάξουν!
Για να πετύχουν δε τον στόχο τους, εισήγαγαν μια καινοφανή θεωρία για την ΠΟΕΣΥ: Ότι οι ενώσεις-μέλη είναι δήθεν ιεραρχημένες από το καταστατικό – ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕ (αν και στην ΕΣΠΗΤ ψήφισαν περίπου διπλάσιοι σε σύγκριση με την ΕΣΗΕΜΘ…) – κάτι που, σύμφωνα με αυτούς, σημαίνει ότι με αυτή τη σειρά πρέπει να κατανεμηθούν και οι έδρες – και όχι με βάση την εκλογική δύναμη των συνδυασμών και υποψηφίων, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ και εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.
Έτσι, αποφάσισαν να δώσουν την πρώτη έδρα του «Μετώπου για την Ανατροπή» όχι στον πρώτο σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιό μας, τον συνάδελφο Δημήτρη Σταμούλη από την ΕΣΠΗΤ, αλλά στον δεύτερο, τον Βαγγέλη Σπυριδωνίδη από την ΕΣΗΕΜΘ. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισαν να μείνει αδιάθετη η μία έδρα της ΕΣΠΗΤ, ώστε να την απονείμουν στην εκπρόσωπο του προέδρου της Μπερεδήμα – και, ώ του θαύματος, πολιτικού συμμάχου της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Αντωνιάδου!
Φυσικά, το «Μέτωπο για την Ανατροπή» κατέθεσε ένσταση, διεκδικώντας τόσο την μία από τις δύο έδρες της ΕΣΠΗΤ (στην α’ κατανομή) όσο και τη μία από τις δύο της ΕΣΗΕΜΘ (από την γ’ κατανομή). Προς επίρρωση δε των επιχειρημάτων μας, επικαλεστήκαμε τα πρακτικά των εκλογικών αναμετρήσεων των τριών τελευταίων τακτικών συνεδρίων της Ομοσπονδίας (7ο το 2014, 6ο το 2011 και 5ο το 2008), που δείχνουν την πάγια διαδικασία που ακολουθήθηκε στην κατανομή των εδρών – δηλαδή, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης του συνδυασμού και την επιλογή των συνέδρων, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη σταυροδοσία τους. Με άλλα λόγια, οι σύνεδροι του κάθε συνδυασμού επιλέγουν από ποιον και με ποια σειρά επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ – όπως, άλλωστε, προβλέπει και το άρθρο 29 παρ. 1,2 του καταστατικού της .
Όπως ήταν αναμενόμενο, όμως, η ένσταση απορρίφθηκε. Κι αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι προχωρούν χωρίς αιδώ σε ένα ακόμη «πραξικόπημα», μετά από τα όσα έχουν συμβεί στον ΕΔΟΕΑΠ τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο άλωσης και αντιδραστικής στροφής του κλάδου.
Με ιδιοκτησιακή νοοτροπία, έχουν την εντύπωση ότι παίζουν στο «δικό τους γήπεδο» και γι’ αυτό θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι λυκοσυμμαχίες και η απλή κατοχή των εδρών δεν είναι δυνατή από μόνη της να τους διασφαλίσει την απαραίτητη αποδοχή και «νομιμοποίηση» στη συνείδηση της βάσης των εργαζομένων, ειδικά μετά από αυτή την εξοργιστική «πραξικοπηματική» αρχή της νέας θητείας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
Υποσχόμαστε ότι με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε μέσα κι έξω από τα «θεσμικά» όργανα, όχι μόνο δεν θα χαριστούμε σε κανέναν αλλά θα εντείνουμε τη δράση μας για τα δίκια του κλάδου και ειδικά υπέρ των πιο αδύναμων συναδέλφων που ορισμένοι θέλουν να τους καταστήσουν «αόρατους», φοβισμένους και στοιχισμένους πίσω από τις γραμμές τους.
Πέρα κι έξω από στενά συντεχνιακές νοοτροπίες, η πραγματική μας δύναμη είναι άλλη: Σε ένα περιβάλλον γενικότερης εργασιακής κατακρεούργησης, με το βάρβαρο χτύπημα στο κατακτημένο με πολύχρονους αιματηρούς αγώνες δικαίωμα στην απεργία, την ασφαλιστική ισοπέδωση, τη φτωχοποίηση, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τη συνολική αναδιάρθρωση του μιντιακού τοπίου προς όφελος των νέων βαρόνων του Τύπου και την προκλητική απόκρυψη του πλούτου των ελίτ στους «φορολογικούς παραδείσους», η μόνη οδός που μας απομένει είναι να συνεχίσουμε την κοινή πάλη με όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στους σύγχρονους δυνάστες μας από… όπου και αν προέρχονται.
Μέτωπο για την Ανατροπή – ΠΟΕΣΥ (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων- ΕΣΗΕΜΘ, Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΠΗΤ, σύντροφοι από ΕΣΗΕΠΗΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.