Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ολοκληρώνουν το έγκλημα τους στον ΕΔΟΕΑΠ!

Μέτωπο για την Ανατροπή (ΠΟΕΣΥ)- Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ΕΣΗΕΑ)- Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΜΘ)
Ανακοίνωση
Ετοιμάζονται  για τον τελευταίο γύρο μετάλλαξης του ΕΔΟΕΑΠ  σε επαγγελματικό ταμείο.
Τις επόμενες ημέρες αρχής γενομένης από την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη (διμερής συνάντηση στο Υπ. Εργασίας στις 10:30πμ) με τις ενώσεις μπαίνει στην τελική ευθεία το τελικό ξεπούλημα του ΕΔΟΕΑΠ. To Σάββατο συναντώνται στην Θεσσαλονίκη Ενώσεις, Ομοσπονδίες και Ταμεία για τη νομιμοποίηση του εγκλήματός τους.
Κυβέρνηση – εργοδότες και συνδικαλιστική γραφειοκρατία ετοιμάζονται να βάλουν, πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων, τις υπογραφές τους στην περιβόητη πρόταση Καπάκου Κυριακόπουλου για την μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ σε ιδιότυπο Επαγγελματικό Ταμείο.
Την Δευτέρα το πρωί με το έτσι θέλω η ηγεσία (;) της ΠΟΕΣΥ στην σύσκεψη των προέδρων των Ενώσεων, πέταξε οριστικά στο καλάθι των άχρηστων τις αποφάσεις των συναντήσεων των Ενώσεων της Πάτρας και του Βόλου και τις αντικατέστησε με την περιβόητη πρόταση Καπάκου/Κυριακόπουλου.

Η πρόταση αυτή που ουδέποτε πρωτοκολλήθηκε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει παρ’ όλα αυτά την υπογραφή της (του δεξιοσυριζαίϊκου προεδρείου) και πρόκειται την Τετάρτη να τεθεί προς «τελική» (;) συζήτηση στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.  Με την πρόταση αυτή κρίνεται το δικαίωμά των εργαζόμενων του κλάδου για ασφάλιση (Υγεία – Πρόνοια – Επικούρηση), αλλά και για την δυνατότητά του – μετά από 100 χρόνια ζωής της ΕΣΗΕΑ – να είναι οργανωμένος συνδικαλιστικά και να παλεύει ενάντια στον μνημονιακό εφιάλτη που χτίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία.
Τι συζητούν κυβέρνηση – εργοδότες – ΕΣΗΕΑ/ΕΠΗΕΑ
Μετά την τελευταία σύσκεψη στον ΕΔΟΕΑΠ με τους εκπροσώπους των Ενώσεων την περασμένη Δευτέρα 28/8 – που έληξε πρόωρα και αναιτιολόγητα λόγω αποχώρησης των προεδρείων της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ – έγινε σαφές ότι εδώ και εβδομάδες με την ευθύνη του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μία συνεννόηση με τον εκπρόσωπο των καναλαρχών Κυριακόπουλο. Βάση αυτής της διαπραγμάτευσης είναι νέα κείμενο που έχουν καταθέσει στους εργοδότες οι Καπάκος, ο συριζαίος γγ της ΕΣΗΕΑ  / Αντωνιάδου, η δεξιά πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ με υπογραφή ΕΣΗΕΑ που όμως δεν έχει κατατεθεί ποτέ ως τέτοιο στο πρωτόκολλο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Το κείμενο αυτό αλλάζει άρδην τον χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ και τον οδηγεί σε χαρακτηριστικά Επαγγελματικού Ταμείου όπως αναλυτικά έχουμε εκθέσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Πάνω στα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του κειμένου ο κ. Κυριακόπουλος έχει κάνει τις δικές του παρατηρήσεις που διατηρούν και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά του Ταμείου ως Επαγγελματικό. Και πάνω σ’ αυτό το σχέδιο Καπάκου/Αντωνιάδου (ΕΣΗΕΑ)Γκανά (ΕΠΗΕΑ) – Κυριακόπουλου, ετοιμάζεται με τις ευλογίες Πετρόπουλου η τριμερής συνάντηση.
Πως διαλύουν τον ΕΔΟΕΑΠ
Το “τελικό” έγγραφο Καπάκου – Κυριακόπουλου (το οποίο δεν δίδεται από τους “συγγραφείς” του στα μέλη των Ενώσεων που συγκροτούν τον ΕΔΟΕΑΠ γιατί όπως λένε είναι έγγραφο διαπραγμάτευσης) και στις δύο εκδοχές του, καμία σχέση δεν έχει με τα ισχύοντα στον ΕΔΟΕΑΠ.
Και αυτό γιατί:
Όπως έχει αναλυτικά εκθέσει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, η μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ από ένα ταμείο για υγεία-πρόνοια-επικούρηση (με καταστατικά κατοχυρωμένο τον χαρακτήρα Αλληλεγγύης του ταμείου στους ασφαλισμένους του), σε επαγγελματικό ταμείο αποτυπώνεται στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης, στον τρόπο χρηματοδότησης και με …εκκωφαντικό τρόπο στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών στους ασφαλισμένους αλλά και στην αχρήστευση των Ενώσεων.
* Η διοίκηση από τους εργαζόμενους με καταστατικά κατανεμημένη αναλογία μεταξύ δημοσιογράφων/διοικητικών, ανατρέπεται και αντ’ αυτής διαχέεται πλέον σε διπλάσιες Ενώσεις και για πρώτη φορά δίνεται θέση στο ΔΣ στους εργοδότες. Οι αναλογίες είναι τέτοιες στο ΔΣ που καθιστούν την λειτουργία του εντελώς τυπική ώστε η πραγματική διοίκηση να περνά στον manager, την ανάγκη του οποίου με σταθερή επιμονή ζητάει εδώ και καιρό ο κ. Γκανάς… Ακόμα και έτσι όμως η το νέο διοικητικό σχήμα προβλέπει οτι το “βέτο” που αρχικά είχε ζητήσει να έχει ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών κ. Κυριακόπουλος, όσο αφορά τις δαπάνες για τις παροχές υγείας πρόνοιας κ.λ.π., γίνεται καταστατική διάταξη (!) αφού προβλέπεται ότι θα είναι η πενταετής αναλογιστική μελέτη και η ετήσια μελέτη βιωσιμότητας αυτές που θα καθορίζουν το επίπεδο παροχών (την περαιτέρω περικοπή τους δηλαδή).
* Χαρακτηριστικό των προβλέψεων για τα έσοδα είναι ότι οι προτάσεις, εμφανώς υπέρ της ελάφρυνσης της εργοδοτικής συμμετοχής (μάλιστα αυτό ονομάζεται κίνητρο για τους εργοδότες), συνδέονται με ένα οικονομικό αποτέλεσμα που σε κανένα σημείο δεν εξηγείται πως προκύπτει, αφού (σε αντίθεση με την τελευταία αναλογιστική μελέτη που είχαν πραγματοποιήσει οι Ενώσεις) δεν υπάρχει κανένα σενάριο βάσης για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων (πέραν της γενικής και αόριστης αναφοράς σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ) και μέσο επίπεδο τρέχουσας αμοιβής τους, κ.λ.π. πάνω στα οποία να μπορούν να γίνουν έστω και ενδεικτικοί υπολογισμοί από τους αναγνώστες του κειμένου. Επιπλέον στην πρόταση δεν υπάρχει κανένα σημείο που να προβλέπει την αναλογική επέκταση των δομών (πολυϊατρεία) που σήμερα υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν στο προβλεπόμενο επίπεδο τους νέους πολλαπλάσιους ασφαλισμένους. Αντίθετα προβλέπονται όλες εκείνες οι “αξιολογήσεις” που ο περιβόητος manager θα έχει στην διάθεσή του για να μειώσει το προσωπικό ή να το αντικαταστήσει κατ’ απαίτηση με τους “ημετέρους”…
* Ο χαρακτήρας αλληλεγγύης που είχε καταστατικά ενσωματωθεί στον ΕΔΟΕΑΠ και αφορούσε όλους τους συναδέλφους του κλάδου και ιδιαίτερα τους ανέργους εξαφανίζεται. Ειδικά το θέμα της κάλυψης των ανέργων που εντελώς υποκριτικά αναφέρεται ότι προβλέπεται, στην πρόταση αποτυπώνεται υπό τον όρο και τις προϋποθέσεις των δυνατοτήτων που θα βγάζουν οι αναλογιστικές μελέτες. Με άλλα λόγια αν περισσεύει “κάτι” (και μάλιστα όχι από το πλεόνασμα το οποίο δεν θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της Αλληλεγγύης) θα μπορούν να καλυφθούν οι άνεργοι και με συνεισφορά που θα προσδιορίζεται από την αναλογιστική (!) με άλλα λόγια μόνο αν θα μπορούν να πληρώσουν αυτά που θα ζητάει ο manager ή ποτέ. Οι εμπνευστές της πρότασης βρήκαν έτσι και τον τρόπο να πετάξουν έξω τους ανέργους. Όπως άλλωστε και τους συνταξιούχους, αφού ήδη συστατικό στοιχείο της πρότασης είναι ο άμεσος διαχωρισμός των διαθέσιμων πόρων για επικούρηση, ώστε να μπορεί στην συνέχεια να εξοστρακισθεί αυτή από το Ταμείο. Προετοιμάζουν τα βήματα ένα – ένα, πρώτα οι άνεργοι μετά οι συνταξιούχοι…
* Στο κείμενο των προτάσεων Καπάκου/Αντωνιάδου/ Γκανά – Κυριακόπουλου προβλέπεται με ένα έντεχνο τρόπο ο διεμβολισμός των προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ από το σύστημα του γιατρού στην επιχείριση (ΜΜΕ). Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή τα προσωπικά δεδομένα των μελών είναι στην διάθεση της ιδιοκτησίας του ΜΜΕ και μπορούν να γίνουν η πλατφόρμα συμβολαίου με κάποια ασφαλιστική εταιρεία η οποία θα αντικαταστήσει τον ΕΔΟΕΑΠ. Με άλλα λόγια θα εισάγει από την πίσω πόρτα ένα καθεστώς όπου ο εργαζόμενος θα έχει ασφάλεια (μέσω της ασφαλιστικής) όσο εργάζεται και όταν χάνει την δουλειά θα χάνει και την ασφαλιστική του κάλυψη.
* Είναι προφανές ;oτι τα προβλεπόμενα στο υπό διαπραγμάτευση σχέδιο όχι μόνο αποδυναμώνουν την ύπαρξη των Ενώσεων αλλά τελικά τις καθιστούν “άχρηστες”. Έτσι κι αλλιώς έχουν στερηθεί της δυνατότητας διαπραγμάτευσης συλλογικών συμβάσεων και τώρα με την “εμπνευσμένη” πρόταση Καπάκου – Κυριακόπουλου χάνουν και οποιαδήποτε σχέση με το δικαίωμα ασφάλισης.
Είναι προφανές σε κάθε σημείο αυτού του κειμένου ότι μοναδικός σκοπός του είναι να ανατρέψει, μέσω της διάλυσης του ΕΔΟΕΑΠ και την προώθηση του επαγγελματικού Ταμείου, το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στα ΜΜΕ και να εγκαθιδρύσει σαν μόνιμο το μνημονιακό εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον. Αυτό που έχουν απόλυτη ανάγκη για να σταθεροποιηθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η νέα διαπλοκή των media- κων ολιγαρχών, νέων και παλιών.
Και είναι ακόμα πιο φανερό ότι αν ο κλάδος επιτρέψει στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αυτή που έχει μπλοκάρει μέχρι σήμερα κάθε κινητοποίηση και απεργιακή δράση, να συνεχίσει να το κάνει, αυτή η νέαMEDIAκή ολιγαρχία θα έχει την ευκαιρία της να μας κάτσει στον σβέρκο. Και να καταστρέψει τις κατακτήσεις των εργαζόμενων, όχι μόνο στην ασφάλιση, αλλά και στην ανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας σαν εργαζόμενοι στην ενημέρωση, σαν εργαζόμενοι στο πλευρό του αγώνα όλων των εργαζόμενων ενάντια στον μνημονιακό εφιάλτη της ανεργίας και της απλήρωτης εργασίας.
Σαν πρώτο βήμα όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να κινητοποιηθούμε έξω από το Υπ. Εργασίας την Τετάρτη ενάντια στην διάλυση του ΕΔΟΕΑΠ. Ραντεβού επίσης στις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ.
Οι αποφάσεις έχουν παρθεί, τις πήραμε στην Τακτική Γεν. Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ και είναι απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. Με αυτές τις αποφάσεις πρέπει να κινηθούμε εδώ και τώρα χωρίς χάσιμο χρόνου.
Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ήμαστε μαζί και μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.