Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

.. εφημερίδα "Μακεδονία" - χρωστάει 7,5 μήνες δεδουλευμένα

Αυτές τις ημέρες στο πολύπαθο συγκρότημα εξοφλείται ο… Σεπτέμβριος, καθώς τον προηγούμενο μήνα τα «έναντι» είχαν καταγραφεί ως δώρο Πάσχα. Ο εκδότης Γιάννης Ρήγας είναι «εξαφανισμένος» και φέρεται να δηλώνει ότι δεν τον απασχολεί η εταιρία και δεν προτίθεται να την χρηματοδοτεί. Οι εκπρόσωποί του Καπόν και Σουλοπούλου επιμένουν εδώ και μήνες στην ίδια γραμμή της «σφιχτής» διαχείρισης του «κόψτε το λαιμό σας, όποτε θέλω ή έχω, πληρώνω».
Η κατάσταση πιθανά βρίσκεται ένα βήμα πριν από το σκάσιμο της φούσκας. Τα λεφτά που χρωστά η επιχείρηση προς τους εργαζόμενους συσσωρεύονται και παραμένουν απαιτητά αλλά όπως ακούμε, η διοίκηση - διεύθυνση της εταιρίας διακινεί το σύνθημα «δύσκολα θα πληρωθούν». Μάλιστα ο μάγιστρος επί των οικονομικών Καπόν φέρεται ότι αυτό το δήλωσε και σε κάποια πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ, η οποία για το ζήτημα ποιεί…. την όρνιθα. Επίσης κάποιοι «διευθυνταί» με περισσό θράσος, προκαλούν τους απλήρωτους εργαζόμενους με την συνθηματολογία «όποιος δεν αντέχει φεύγει». Και αυτό το έχουν πει σε εργαζόμενους που βρίσκονται στο συγκρότημα κοντά 18 χρόνια.
Οι εργαζόμενοι της «Μακεδονίας - Θεσσαλονίκης», διότι το συγκρότημα, με απλήρωτα μεροκάματα και μισθούς θέλει να κυκλοφορεί επτά εκδόσεις, δείχνουν ανοχή για τον απλό λόγο ότι στην Θεσσαλονίκη ο χώρος της ενημέρωσης έχει διαλυθεί. Συνειδητά βάζουν πλάτη διότι αφενός δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους και να μείνουν άνεργοι και αφετέρου διότι γνωρίζουν ότι τα λαμόγια της εποχής «της διαφθοράς και της κλεφτουριάς» έχουν διαλύσει πλήρως το χώρο.

Η «αγορά» των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων της λειτουργίας της λεγόμενης ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς. Η αγορά των ΜΜΕ της περίφημης… συμπρωτεύουσας ( !!! ) είναι απόλυτα ανοιχτή και σε όλα ελεύθερη αλλά επενδύσεις δεν υπάρχουν. Όπως αποδεικνύεται ο τομέας της ενημέρωσης λόγω των πολιτικών που έχουν ασκηθεί έχει πλήρως απαξιωθεί και υποβαθμιστεί. Σε μία πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων υπάρχει μία ημερήσια εφημερίδα που ασθμαίνει, κάποια «σαπιοκάναλα» που επιβιώνουν ως σούπερ μάρκετ λιανικών πωλήσεων, κάποια αθλητικά ραδιόφωνα που λειτουργούν ως οπαδικά κάτεργα με σπόνσορα την τοπική ποδοσφαιρική παραγοντική μαφία και κάποια «σάιτ» μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας που το παλεύουν, αλλά δεν πληρώνουν ούτε για… κολατσιό. Η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα των Διαμαντόπουλου - Πετρουλάκη ακούγεται ότι θα πληρώσει όχι μισθούς αλλά… πουρμπουάρ. Εμείς ευχόμαστε το αντίθετο. Να πληρώσει κανονικούς μισθούς, να εφαρμόσει τις εργασιακές σχέσεις και να αντέξει στο χρόνο.
Κλείνοντας, το καλοκαίρι αναμένεται θερμό, έχουμε και εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ και κάποιοι ετοιμάζονται να ξαναπιάσουν τα γνωστά συνδικαλιστικά στασίδια είτε από τους πρόθυμους είτε από τους δήθεν άτακτους, για να επιβεβαιώσουν και πάλι την ανυπαρξία τους. Η ουσία είναι όμως μία: στην Θεσσαλονίκη πληρώνονται μόνο οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο δημόσιο (ΕΡΤ– ΑΠΕ) στα δημοτικά ΜΜΕ ή σε γραφεία Τύπου οργανισμών και δήμων. Όλοι οι άλλοι βρίσκονται στον πάτο του νεοφιλελέ καιάδα της καπιταλιστικής αγοράς και αν δεν αλλάξουν στάση και δεν αντισταθούν, εκεί μάλλον θα παραμείνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.