Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Nέο ασφαλιστικό στις Συντάξεις - Φρένο στις πρόωρες κάτω των 65 ετών

Nέο ασφαλιστικό ανοίγει η κυβέρνηση με κύρια αιχμή την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να περιοριστούν δραστικά οι πρόωρες συνταξιοδοτοτήσεις σε ηλικίες κάτω του γενικού ορίου 65 ετών, να εξοικονομηθούν πόροι ύψους... 400 εκατ. ευρώ και να δοθεί ένα σήμα προς την τρόικα για συμμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με την επικρατούσα πρακτική των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται παρεμβάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη πριν από το 65ο έτος. Σύμφωνα με τις στατιστικές της ασφάλισης και παρά τις διαδοχικές αυξήσεις, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 60ό έτος, ενώ βάσει των απογραφικών στοιχείων τουλάχιστον το 18% των συνταξιούχων είναι κάτω των 62 ετών.
Ενας πρώτος υπολογισμός οδηγεί στο συμπέρασμα πως σε αυτό το πεδίο εμπίπτουν 350.000 έως 400.000 ασφαλισμένοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ ασαφές παραμένει εάν ο επικείμενος, τρίτος –από την έναρξη του Μνημονίου– κύκλος αύξησης των ηλικιακών ορίων θα αγγίξει και τις μητέρες ανηλίκων που μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος ή πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες εργασίας μέχρι τις 31.12.2012
 Πολλές από αυτές τις ασφαλισμένες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Πάντως, από το 2013 οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 40 χρόνια προϋπηρεσία στο 62ο έτος της ηλικίας. Ωστόσο, ακόμη και από αυτή τη γενική ρύθμιση εξαιρούνται ασφαλισμένοι του Δημοσίου που εντάχθηκαν στο σύστημα πριν από το ’82 καθώς και ασφαλισμένοι ΔΕΚΟ, τραπεζών και Ταμείων Τύπου που εντάχθηκαν πριν από το ’83. Γι’ αυτές τις κατηγορίες που εξαιρέθηκαν απ’ όλες τις παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων ισχύει και σήμερα η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
Επίσης, εκτός από τους ασφαλισμένους προ του 1983, στο επίκεντρο μεταβολών θα βρεθούν ασφαλισμένοι που «κλείδωσαν» το δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης χωρίς, όμως, το όριο ηλικίας (μητέρες, εργαζόμενοι στα βαρέα, υπάλληλοι στο Δημόσιο με 25ετία).
Επιπλέον στην κατηγορία των ασφαλισμένων με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης ανήκουν και εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους θεμελιώνουν δικαίωμα όσοι συμπληρώνουν έως το τέλος του 2012 τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 στο καθεστώς των βαρέων. Δεν μπορεί να αποκλειστεί και ένα μεγαλύτερο πέναλτι για όσους εξέρχονται νωρίτερα του 62ου έτους. Σήμερα η ποινή προσδιορίζεται στο 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου (30% την 5ετία) χωρίς να υπολογίζεται και η μείωση που υφίστανται όσοι είναι κάτω των 60 ετών και λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. 
Τον γρίφο περί νέων παρεμβάσεων στις συντάξεις που άνοιξε, προχθές, με δημόσια ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, έλυσαν χθες παράγοντες του ίδιου του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας πως «η κυβέρνηση μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις, επεξεργάζεται παρεμβάσεις»
Βέβαια, είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Εργασίας, κληθείς να ενημερώσει περί του ασφαλιστικού την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, διαβεβαίωσε μεν ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις συντάξεις, αλλά απέφυγε να δηλώσει οτιδήποτε σε σχέση με τις ηλικίες συνταξιοδότησης. Πάντως, το έναυσμα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μοιάζει να δόθηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος προσφάτως καυτηρίασε το φαινόμενο συνταξιούχων νεότερων των 60 ετών.

Τα νέα πεδία παρεμβάσεων φέρεται ότι συζητήθηκαν σε συνάντηση των δύο υπουργών μία ημέρα πριν από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών παρέπεμπαν αρχικώς σε μειώσεις συντάξεων, γεγονός το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς όποιο κυβερνητικό στέλεχος προκαλεί «φήμες, σενάρια, απειλητικές πληροφορίες που αναστατώνουν τον κόσμο και δεν τον αφήνουν να ησυχάσει». Και όταν του υπογραμμίστηκε ότι πηγή προέλευσης είναι το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να τονίσει πως η πολιτική της κυβέρνησης καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και τον ίδιο. Αρα οι νέες περικοπές στις συντάξεις δεν συνιστούν κυβερνητική απόφαση.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.