Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εν μέσω καλοκαιριού, οι εργοδότες επιτίθενται. Τα μεγάλα συγκροτήματα τύπου έχουν βαλθεί να είναι στην πρωτοπορία των αναδιαρθρώσεων κατά της εργασίας. Οι απολύσεις στον όμιλο Μπόμπολα, απολύσεις κατεξοχήν πολιτικές, ήταν ο μοχλός για να γενικεύσει ο όμιλος όχι μόνο τις μειώσεις μισθών αλλά και, που είναι ακόμα πιο σημαντικό, την ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων, επιβάλλοντας στη θέση τους ατομικές συμβάσεις εργασίας, “απελευθερωμένες” από τις “αγκυλώσεις” των συμβάσεων, της νομοθεσίας, του πολιτισμού.
Αλλά και το άλλο μεγάλο συγκρότημα, κυρίως περιοδικών, το συγκρότημα του Λιμπέρη, ανακοίνωσε ότι επιβάλει ετσιθελικά “εκ περιτροπής” εργασίας (δηλαδή νέα καθαρή μείωση μισθών), αφού πέρασε πριν από μόλις λίγους μήνες πρώτα από μαζικές απολύσεις και μετά από μειώσεις μισθού. Η κατηφόρα των εργοδοτών είναι και αυτοτροφοδοτούμενη και δεν έχει και πάτο, αν δεν τους ανακόψει κανείς. Γιατί για τους ίδιους δεν είναι καθόλου “κατηφόρα”, είναι άμεση τόνωση των κερδών τους, ο καθένας για λογαριασμό του και όλοι μαζί κατά των εργαζόμενων, με τις ευλογίες της πολιτείας και της τρόικας.
Το κολπάκι της μείωσης εργασίας είναι άλλωστε πολύ σύγχρονο όπλο που τους χάρισε η πολιτεία: γιατί “νομιμοποιεί” μειώσεις μισθού σε χοντρά κλιμάκια (μια μέρα τη βδομάδα “περικοπή” είναι 20% μείωση μισθού, δύο είναι 40%), με ταυτόχρονη επίπτωση στις συντάξεις και στα ταμεία, χωρίς άλλωστε να μειώνεται καμία εργασία, ιδιαίτερα στο χώρο μας: το ρεπορτάζ για τους νεκρούς στη Νορβηγία δεν θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20%, η εφημερίδα ή το περιοδικό θα κυκλοφορήσει με όλη της/του την ύλη, όχι τη μισή ή το 40%!
Είναι λυπηρό, αλλά και χαρακτηριστικό, ότι ο Πήγασος που βρίσκεται τώρα στην έμπρακτη πρωτοπορία αυτής της επίθεσης είναι ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος των εργοδοτών (ΕΙΗΕΑ). Αλλά και ο ΔΟΛ, που είναι ο πρόεδρός τους, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να συμμαζέψει τον αντιπρόεδρό του (όπως του το ζητήσαμε -βλ. Ανακοίνωση Εργασιακής Επιτροπής ΔΟΛ της 4/7/2011), αλλά και επιπλέον φαίνεται πως σχεδιάζει να τον μιμηθεί. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του συγκροτήματος στους εκπροσώπους του Βήματος και των Νέων, σκέφτεται να προχωρήσει το τόσο “πετυχημένο” έργο που ξεκίνησε πέρυσι με τις μαζικές απολύσεις και τις περικοπές και να εφαρμόσει και πάλι τώρα ένα από τα τρία (ή και συνδυασμό τους): απολύσεις, μειώσεις μισθών, μειώσεις εργασίας.
Συνάδελφοι,
Η εργοδοσία φαίνεται ότι δεν έχει άλλο στο μυαλό της από το πώς να πλήξει τους εργαζόμενους. Αντί να ασχολείται με το πώς να βγουν οι επιχειρήσεις από την κρίση στην οποία τις βύθισαν οι ίδιοι και οι πολιτικοί τους, αντί να επενδύουν στο μέλλον τους, κοιτάνε το “πιο εύκολο”, διάφορους τρόπους για να ξεζουμίσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους.
Σε μας εναπόκειται να μην είναι πλέον τόσο “εύκολοι” οι τρόποι αυτοί. Δεν ξέρουμε αν ο δικός μας εργοδότης περάσει εν μέσω καλοκαιριού σε νέο χτύπημα, όπως υπονοεί, ή αν “ετοιμάζει το έδαφος” της τρομοκρατίας του για την επιβίωσή μας. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε σε διοργάνωση της αντίστασής μας, σε έμπρακτη μεταξύ μας αλληλεγγύη, όπως με γενικές συνελεύσεις όλων μας και με κινητοποίηση των σωματείων μας. Είναι η δύναμή μας για να επανέλθουν οι εργοδότες γενικά, και ο δικός μας ειδικότερα, σε τροχιά σεβασμού του εργαζόμενου, των συμβάσεων, του προϊόντος μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει κανείς στη θέση μας, ούτε η πολιτεία ούτε οι εργοδότες.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ
25/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.