Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το πρακτορείο διανομής και «Η Εφημερίδα των Συντακτών»

Με αφορμή ορισμένα σχόλια που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξέτασε το ζήτημα του Πρακτορείου Διανομής Τύπου «Αργος», η.. «Εφημερίδα των Συντακτών» ξεκαθαρίζει ότι η θέση της συνεταιριστικής εφημερίδας μας υπήρξε πάντα κρυστάλλινη και βασίζεται στις ίδιες σταθερές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της από το πρώτο φύλλο.Σύμφωνα με τις αρχές αυτές, υποστηρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός στον χώρο του Τύπου, αν δεν εξασφαλίζεται ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός στον τομέα της διακίνησης και κυρίως αν δεν αποφεύγεται η μονοπωλιακού τύπου δημιουργία συγκροτημάτων, στα οποία διαπλέκονται οι διακινητές και οι εκδότες, κατά τρόπο που δημιουργούνται εξόφθαλμες ανισότητες μεταξύ των εκδοτικών επιχειρήσεων.
Από τη στιγμή που κατέρρευσε το σύστημα των δύο πρακτορείων Τύπου και παρέμεινε ως μοναδικός διακινητής εντύπων το «Αργος», κατέστη ολοφάνερη η στρέβλωση αυτή, γεγονός που επιδεινώθηκε από το ότι ο αρχικός μεγαλομέτοχος του πρακτορείου αυτού υπήρξε ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης ενός από τα ισχυρότερα εκδοτικά και ραδιοτηλεοπτικά συγκροτήματα, ενώ ο ίδιος στηρίζεται σε μεγάλες επιχειρήσεις άλλων κλάδων.
Αυτό που ειπώθηκε από τον εκπρόσωπό μας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πολύ απλά ότι σεβόμαστε τη σύμβαση που έχει συνάψει η εταιρεία που εκδίδει την «Εφ.Συν.» με το πρακτορείο διακίνησης. Αλλά έτσι κάνουν όλες οι επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτό τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει καθόλου ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τον μονοπωλιακό τρόπο που έχει επικρατήσει στη διακίνηση των εντύπων, καθώς και από τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει με την ευλογία της σημερινής Επιτροπής Ανταγωνισμού ένας από τους ανταγωνιστές μας.

Οι τυπικές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πρακτορείου δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος. Και βέβαια οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν οδηγήσει το ζήτημα σε απόλυτο αδιέξοδο, εφόσον παραβιάζουν κάθε κανονισμό και οδηγία των αρμόδιων θεσμών της Ε.Ε. Προηγήθηκε η αποκαθήλωση μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η αντικατάστασή τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος αυτού του μονοπωλίου. Ακολούθησε συμπληρωματικά και η σκανδαλώδης χρηματοδότηση των «ημετέρων», με το πρόσχημα της πανδημίας, μέσω της περιβόητης «Λίστας Πέτσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.