Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΗΜΙΑΝΕΡΓΟΙ & ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ


Η αγωνία των νεοπληβείων… να επιβιώσουν τρώγοντας  «τις σάρκες τους».
Από τη ομάδα  τεκμηρίωσης του: ΔΙΚΤΥΟΥ αλληλεγγύης & παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ/6-2020.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.
Η τροπολογία για το μηχανισμό «ενίσχυσης της απασχόλησης»: Μέχρι 15 Οκτώβρη 2020 – για να μην καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας (απόλυση),απαιτείται οι εργαζόμενοι  να μειώσουν το χρόνο εργασίας και τις αποδοχές τους, χωρίς καμία περαιτέρω πρόβλεψη για εργαζόμενους ,που έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης.
v  Ο μηχανισμός προβλέπει για το 4/μηνο:
Για το χρονικό διάστημα από  15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου /2020, οι εργοδότες μπορούν να μειώνουν έως και κατά 50% το χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας του προσωπικού τους  και το Δημόσιο  να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού.
Δηλαδή των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας κατά το ήμισυ, θα αφορά είτε μέρος, είτε το σύνολο των εργαζομένων, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, χωρίς να αλλοιώνει  την υφιστάμενη (προς μείωσης χρόνου εργασίας) , σύμβαση εργασίας.
v  Τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων όσων επιχειρήσεων ενταχθούν στο «μηχανισμό», θα καλύπτονται από τον εργοδότη επί του ονομαστικού μισθού.
Εάν ο καταβαλλόμενος  ονομαστικός μισθός υπολείπεται του κατώτατου, η διαφορά που θα προκύπτει θα αναπληρώνεται από το Δημόσιο.  
v  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας ανεξάρτητα ΚΑΔ, με προϋπόθεση για να ενταχθούν στο μηχανισμό, να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον, του κύκλου εργασιών ΦΠΑ, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με το μήνα ένταξης στη ρύθμιση.
v  Οι εργαζόμενοι γονείς, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, με αίτηση τους και ύστερα από συμφωνία με τον εργοδότη μπορούν να εργαστούν με μείωση συμβατικού ωραρίου (μέχρι 25% του εργασίμου χρόνου) χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών τους.
v  Ειδική αποζημίωση, για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη, με εντολή Δημόσιας αρχής και έχει εξαιρεθεί από τον «ειδικό μηχανισμό στήριξης» ευρισκόμενη σε νόμιμη άδεια(ασθενείας, μητρότητας κ.λ.π.)
Δικαιούται από 1η Μαΐου μέχρι την ημερομηνία λήξης της αναστολής  εφόσον  άδεια  τους έληξε κατά τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η «κανονικότητα» επιστρέφει και εργαλειοποιεί  όλες τις μορφές απασχολησιμότητας –διαθεσιμότητας, στη ανταγωνιστική λειτουργικότητα των επιχειρήσεων.
Κατακλείς: Η διοίκηση της ΕΠΗΕΑ – επί «ματαίω» επίκληση ενός αλληλοχλευαζόμενου  μορφώματος άλλου τυρβάζει.
Ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ αναζητά εναγωνίως νέα πακέτα οικονομικής στήριξης των αναξιοπαθούντων αφεντικών της επιδοτούμενης  βαριάς βιομηχανίας των ΜΜΕ, ή κανένα επιδοτούμενο σεμινάριο «επαγγελματικής κατάρτισης»…. για τους «υπηκόους» του.
Στους εργασιακούς χώρους των ΜΜΕ: Στο μεσοδιάστημα αυτό οι εργοδότες,  θα απαλλαγούν από το πλεονάζον προσωπικό –καταγγελία σύμβασης, και εν συνεχεία θα ενταχθούν στα προγράμματα της επιδοτούμενης απασχολησιμότητας – εκ περιτροπής εργασίας μειωμένων αποδοχών, στη  βάση της απομείωσης του μισθολογικού κόστους.
*Σημειωτέον ότι από 01/06/2020, μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές σε σύνολο(0,90%): για τον εργαζόμενο  0,42% & για τον εργοδότη 0,48% από το κλάδο της ανεργίας.
Ήδη υπάρχουν πολλές καταγγελίες εργαζομένων ότι συστηματικά παραβιάζεται από τους εργοδότες το «μειωμένο» ωράριο εργασίας  και απαιτούν επιπρόσθετη εργασία, σε διαθεσιμότητα 24ωρης προσφοράς του εργαζόμενου.
Επεκτατικά παγιώνεται ένας εργασιακός μεσαίωνας, για το σύνολο των εργασιακών σχέσεων, με την υπολειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών, και της μη δήλωσης των εργοδοτών στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου εργασίας "ΕΡΓΑΝΗ",των μεταβολών του ημερήσιου –εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των μισθωτών.
Η συλλογικότητα του ΔΙΚΤΥΟΥ αλληλεγγύης & παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους/σες στα ΜΜΕ:
*Να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παραβίαση της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας –εκτός των θεσμικών ελεγκτικών οργάνων- συνδικαλι/κών οργανώσεων  και στο «ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ της ΕΠΗΕΑ», για την ανάδειξη του θέματος, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη συνδρομή από τους συναδέλφους της ομάδας "τεκμηρίωσης" της συλλογικότητας  μας.
Να μην υποκύψουμε στη τρομοκρατία της «κρίσης»:
Κανείς εργαζόμενος /άνεργος να μην νιώσει ότι είναι μόνος.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ –ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ –ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Ο  αγώνας μας συνεχίζεται…
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.